Гешев: Прокуратурата ще действа безкомпромисно срещу чуждите интереси у нас

Според него са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности у нас
22 мар 2023 10:43, Красимир Ангелов
283
Гешев: Прокуратурата ще действа безкомпромисно срещу чуждите интереси у нас
Снимка: БГНЕС

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийлънд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи, съобщиха от прокуратурата.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

Главният прокурор проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи.

Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна. В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на „пране на пари“, както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност при Хитлер е било фашистка диктатура, но не се е усещала защото цяла Европа е подкрепяла фашистката идеология и всички са я приветствали. А сега във Франция бият. В България заплашват с прокурор.
181
1
 
9
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Ако има работеща прокуратура трябва да стигне до вратите в Лукойл,Тецове,EVN,мобилни оператори,Булгаргаз,големи хранителни вериги,енергийна борса за ток!Там е злото което пуска лапи, корумпира и създава хаос в държавата, за да се лови риба в мътна вода!Поради тази причина се роят партия след партия и избори след избори, а монополите стават все по силни и вече могат да смачкат всичко живо, което шава в тази държава!Вече и малките деца знаят, че укровойната я сътвориха банките и корпорациите!ЦРУ!!
180
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тая оправия, бе.? Все по бедни и болни сме.Като мразите Русия, Зеленски да ви прати там
179
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокурор, прокуратура на кого ? -- ти нямаш вече държава и си на практика незаконен самозванец. Когато предателите рушат държавата тя в един момент вече не съществува.
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Франция бият ли?
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизмът е единственият начин върхушката да запази властта си в условия на обедняване и сриване на икономиките в ЕС.
175
0
 
1
 
! Отговори
до 182 преди 1 година
До Анонимен182М.и на теб к.в.о ти пнали си в московията...не е логично да си тук!!!
174
0
 
8
 
! Отговори
Комунистът Гешев преди 1 година
Като милиционерски възпитаник, знае какво да прави, но ако се обърне палачинката не е ясно къде ще се спасява? Дубай е зает от неприятни за него хора вече!
173
7
 
4
 
! Отговори
Руско влияние преди 1 година
Руската империя вече отдавна се е разбрала с Османската империя 2.0. Не се притеснявайте, няма да има "задунайска губерния". Ще има нов световен ред и в него България заминава в Анадола в сферата на влияние на Турцция, където и е мястото.
172
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението на ЕС ще продължава да обеднява устойчиво и през следващите десетилетия. За сметка на това педеращината и извращенията ще се утвърждават във всички сфери на социалния живот - от детската градина, училището, образованието до държавните институции.
171
3
 
7
 
! Отговори
Равноправно преди 1 година
Защо само към руското влияние у нас безкомпромисно? Има ли турско или американско или немско и.т.н.
170
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Този е болен мозък живее с роми съседи в Горубляне, ромите му пееха песни пред дома от гордост!
169
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврофашизмът все повече стяга примката. Но този път Русия няма да освобождава Европа от фашизма.
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният смисъл на катастрофата на "целия Западен свят" се състои в тове, че той ПОВЕЧЕ НЕ Е НУЖЕН на Русия. Не е нужда вече неговата либеpacтка и хомосексуална идеология, не са нужни хартиените пари и финансови институти, неговото приятелство вече не е нужно.
167
1
 
7
 
! Отговори
Огледай се преди 1 година
То няма вече Българи, всичко е МВР, АРМИЯ, ДАНС, ДАР, Охранители,крадливи ДЖИПСИ, ТУРЦИ..... Коя България на Българите!?
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът отдавна е станал токсичен за цивилизацията. Изгубил себе си, днес е стигнал дотам да търси новия смисъл и спасение в извращенията и сатанизма.
165
3
 
4
 
! Отговори
Авер от Перник преди 1 година
Този е Психично болен буквално
164
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
махай ги Гешев. България на Българите!!! Писна ни от московско влияние...да си одат у московия...нали там е рай!!!
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е единствената европейска култура който може да противостои на разрухата и извращенията идващи от западна Европа. Русия е последната надежда на Европа.