Пазарът на труда се държи добре, кризата все още не го е ударила

Кафенетата, ресторантите са пълни, има голям растеж на обявите в сектора
22 мар 2023 18:00, Анисия Иванова
12
Пазарът на труда се държи добре, кризата все още не го е ударила
Снимка: БГНЕС

Икономическата криза все още не се отразила на пазара на труда, като съкращение на персонал и повишаване на безработицата, каза Светлозар Петров от агенция за търсене и предлагане на работа. Все още има много отворени позиции за работа.

„Работодателите все още са изключително внимателни, гледат да не съкращават без нужда, защото най-ценният капитал са хората. Когато имаш обучени хора и ги съкратиш, после е много по-скъпо да наемеш нови и да ги обучаваш. Така че все още пазарът на труда се държи много добре“, уточни Петров.

По думите му кризата засега се очертава да остане асиметрична. „Когато кризата засяга всички сектори, тогава е доста по-страшно. При асиметричните кризи нещата са приемливи и имаме големия шанс да се промъкнем между капките", обясни той пред БНР.

Той добави, че предвид предстоящия туристическия сезон и хотелиерите, и ресторантьорите търсят персонал.

„Кризата и инфлацията не се е отразила чак дотам, че да спре потреблението. Все още кафенетата, ресторантите са пълни и предвид идващия сезон, в този сектор има най-голям растеж на обявите. В другите има задържане - малък, несъществен спад“, обясни експертът.

Петров допълни, че всяко умение, което се търси на пазара на труда, колкото е по-рядко, толкова тези специалисти са по-търсени. Кандидатите за работа не трябва да се подценяват, когато се явяват на интервю за дадена позиция, нито да се надценяват, посъветва експертът.

"50 000 – 60 000 души са започнали работа през годините от Национални дни на кариерата. Към ден днешен, това е форум за студенти, за първа работа и за хора с максимум 5 години стаж. Компаниите идват подготвени с такива позиции“, добави Светлозар Петров.

На 1 април в София стартират Национални дни на кариерата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма хора, как да го удари кризата. Тука голяма безработица няма да има.
11
3
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Кого още заблуждавате ? ! Вие сте едни и същи по начин на мислене и действия от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков . Кой искате да ви го каже какво означава да лишите от регистрация трудоспособни и активно търсещи работа, които даже ви споделят поради какви причини им се отказва работа ? !
10
4
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Кучетата си лаят, заплатата ми си върви. И не ми пука в какво вярваш.
9
3
 
1
 
! Отговори
Шеф преди 1 година
За по малко от 1м евро на седмица не слизам от яхтата.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист Вие лъжете като роми. Една и съща обява се дава от 10 посредника и после се оказва че не е това което е обяванено. Но има ръст на обявите нали. ИТ в СЩ масови съкращения заради фалита на банките.
7
9
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 6 даваме. Но не и на нискоинтелигентни форми на живот. Еволюирай и заповядай при нас. Чалгопитеци не взимаме
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дев Младши почват от 20 бона нагоре. Ето че не давате.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само лъжат и първо не може да се свърже човек с тия пазари а после се крият зад някакви кухи фирми посредници и др. незнайни и много секретни пазари. на труда.
4
8
 
9
 
! Отговори
дев преди 1 година
Е как да не даваме. При нас джуниър започва на минимум 3К, стажант на 2К. Стажанта идва без един ден трудов стаж. В рамките на 3 години е на максималния осигурителен доход. То по-висока пенсия няма как да се вземе. Целия сектор работи 100% на светло. Колкото взимаш, на толкова се осигуряваш и пак няма хора. Всеки го мързи да учи.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дев Бегайте в чужбина като имате пари за заплати. Ама тука краднете ниски заплати и пенсии. Намя смисъл от вас в бг като не може да давате високи заплати и пенсии на бг.
2
15
 
6
 
! Отговори
дев преди 1 година
Кое му е добрето. От 6-7 месеца ни висят обяви къде ли не, че търсим 3-*** C++ синиъри и сме заболи заплата от 12 000лв нето с голям и червен шрифт и досега познайте колко се явиха.... 0, една голяма нула. Има пазар за общаци, ама за квалифицирани няма как да има пазар, защото последните са такъв кът, че ако не започнем да издаваме скоростно визи на чужденци сектора е обречен да си тъпче на едно място.
1
2
 
9
 
! Отговори
СSSSp преди 1 година
Утре ще напишат , че сме зле.