Свръхпроизводство на яйца у нас: Ще паднат ли цените за Великден?

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по поскъпването им
22 мар 2023 15:43, Анисия Иванова
60
Свръхпроизводство на яйца у нас: Ще паднат ли цените за Великден?
Снимка: БГНЕС

Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и ще се запази на сегашните си нива. Това прогнозира Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС, допълни Божанков.

5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари.

На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков пред БНР.

Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция. Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година. Божанков прогнозира, че цената за потребителя може скоро да се понижи:

"Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците", каза Божанков.

За Великден не се очаква да има промяна в цената, допълни той, но уточни, че е много трудно да се правят конкретни прогнози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42 __В НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ИМАХМЕ СТАРА ГАЗКА 69. ВЪРВЕШЕ КАТО ПУШКА,ДВИГАТЕЛЯТ ЛЕСНО СЕ РЕМОНТИРА, ДОРИ СМЕ СЛАГАЛИ ГАРНИТУРА ОТ КЛИНГЕРИТ С ГРАФИТНА СВАЗКА И СЕ КАТЕРЕШЕ НАВСЯКЪДЕ. ЕДИНСТВЕН НЕДОСТАТЪК И БЕШЕ, ЧЕ КОНСТРУКТИВНО ГОРЕШЕ МНОГО - 20 ЛИТРА НА 100 КМ.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 48 Аз спрях да купувам скъпи яйца. Оставям на глупаците да си купуват скъпите яйца.
40
1
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Да, да, ще намалим :) Загубата я калкулираме в новата продукция и плащаш. В момента купуваш едно яйце за толкова, за колкото през лятото ти продавах 2 ;) И ако се опъваш, ще стане колкото 3. Аз няма да спра да вдигам, ти можеш ли да спреш да ядеш. И не ми казвай, че няма да купуваш яйца. Добре, ама в 50% от продуктите ти вкъщи има яйца. Познай откъде идват ;)
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като станат на запъртъци ще им намалят цената..ама пак за ваша сметка..после у контейнера ,щото развалени и миришат
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До При Соца... Ама имаше баба и дядо на село, които гледаха агънца, овце, кокошки, прасе. Поне аз имах! Отделно зеленчукова градинка и плодни дръвчета. 4-5 кошера пчели.
37
0
 
3
 
! Отговори
У дома е най-добре.. преди 1 година
....НА ВРЪХ ВЕЛИКДЕН СЪССЕМЕЙСТВОТО!
36
3
 
14
 
! Отговори
При Соца... преди 1 година
...агнешкото беше по 5-6 лв/ кг----но го нямаше по МАГАЗИНИТЕ !БКП---го ИЗНАСЯШЕ в Зап.ЕВРОПА за долари и марки!
35
1
 
7
 
! Отговори
КИРО ЛИ ГИ СНЕСЕ.?? преди 1 година
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ....... ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ..??
34
6
 
8
 
! Отговори
При СОЦА.... преди 1 година
....беше евтино защото цела БЪЛГАРИЯ работеше "ангария" на БКП за без пари и немаше къде да ходиш от телените мрежи с ток по границата!РОБИЯТА БЕШЕ ПЪЛНА!!!
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бай Тошо знаете ли как беше пристига новата газка чупи се за 2-3 седмици и ремонта излиза 3 пъти колкото струва газката това е математиката и затова строя БАНКРУТИРА няколко пъти , а пък вие може да сте купували шарани и на 50 стотинки килото,с 200 лева заплата не знам какво сте купували
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебеловратите капиталисти-демократи разчитат да печелят от вашата лакомия по ВЕЛИКДЕН, защото съдят по себе си.... Е, няма да ги огрее.
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А при бай Тошо цените не се променяха когатио идваше празник - нито шаранът поскъпваше за Никулден, нито свинското по Коледа, нито яйцата за Великден. Спецално цената на яйцата не мърдаше десетки години - 8, 9 и 10 стотинки според размера.
30
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
..."купувал по 5-шарана"- ами за що пари като тебе това е "празника--- да се нагрухаш, напиеш и после да пърдиш доволно...хаха
29
0
 
5
 
! Отговори
НА ВЕЛИКДЕН... преди 1 година
..съм САМО с моето семейство!ЧУЖДИЦИ----НЕ ИСКАМ В ДОМА СИ!!!!!!
28
3
 
2
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 година
Ще паднат цените коггато стана хетеро!
27
1
 
8
 
! Отговори
НЕ КУПУВАЙТЕ МНОГО! преди 1 година
Комунистите-капиталисти разчитат да печелят от вашата лакомия по ВЕЛИКДЕН, защото съдят по себе си....хаха...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕЛСКА СУЕТА?ИМА ПРАЗНИЦИ НА КОИТО ХОРАТА СЕ СЪБИРАТ. ПРАВИШ СМЕТКА ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА И ХОП 6 ЯЙЦА!БРАВО!ЩОМ НЯМАШ С КОГО ДА СЕДНЕШ НА МАСА НА ТАКЪВ ПРАЗНИК!НЕ Е ВЪПРОСЪТ В ЯДЕНЕТО И ПИЕНЕТО А В ПРАЗНУВАНЕТО И ОБЩУВАНЕТО С БЛИЗКИ!
25
5
 
11
 
! Отговори
Не ни пука.. преди 1 година
На времето комунистите отБКП забраняваха ВЕЛИКДЕН---сега ще се скъсат от плюскане по тоя ПРАЗНИК!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е тя цената от 10-на дни се повиша докато се закотви горе-долу на 45-50 ст. яйцето, а дали ще стигне до 60-70 ст. яйцето предстои да разберем
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си за България още от Татово време как Шарана беше най-скъп за Никулден свинското за Коледа и яйцата за Великден проста балканска черта.