Все повече здрави българи страдат от латента депресия

Това е породено именно от нестабилността на икономиката, на кризата и пандемията
26 мар 2023 16:12, Йоана Цонева
41

Увеличават се случаите на здрави българи, страдащи от латента депресия, сочи проучване.

Резултатите са от изследване на Института по невробиология към Българската академия на науките, което е проведено сред 110 души на възраст от 20 до 60 години.

Мартин Аспарухов е на 20 години. Още като ученик започва да работи в сферата на маркетинг услугите. И в момента съчетава професионалните си ангажименти с висшето си образование в специалността "Комуникационен мениджмънт". Свръхзаетостта му води до редовни стресови ситуации, особено в срещите с клиенти.

"Самата професия е доста ангажираща от ранните часове до късните. В западните държави, в професии като моята, са с по-къс работен ден, докато в България сме подложени на по-натоварен график. Аз съм на мнението, че ако може да си свършим работата до сряда, защо да стоим до петък в крайна сметка", коментира Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Маркетинг експертът констатира, че след пандемията стресът се е увеличил.

"Плюсовете са социалната среда, не толкова застоял начин на живот. От друга гледна точка така се увеличава времето с преобличане, път до работното място. Има стрес в нестихващия трафик в столицата", посочи още Мартин.

Най-често латентната депресия се проявява с умора, липса на мотивация за работа и концентрация и често разболяване.

"Това е породено именно от нестабилността на икономиката, на кризата и пандемията. Най-често срещаните проблеми идват от неудовлетвореността на хората, защото когато нямаш удовлетвореност вкъщи, нямаш удовлетвореност на работа, нямаш стабилна финансова подплатеност. Хората са склонни да изпадат в такъв тип депресии", заяви психологът Георги Димитров.

Хроничният стрес може да бъде последван от тежки заболявания. Психологът е категоричен, че подобни състояния са предотвратими. "Хората да правят нещо, което харесват, да намерят нишата, да отделят време за себе си и да се стараят да бъдат пълноценни първо за себе си и после за другите около тях", допълни Димитров.

Учените от Института по невробиология към Българската академия на науките стигат до тези резултати след изследване на проби от човешка коса. Предстои методът за изследване на хормоните на стреса да бъде патентован. 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
ох,горкия преди 2 месеца
българин стресира,че има само няколко милиарда,ама комшията има повече,дай боже всекиму такъв стрес и депресия
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само мазохист би искал да живее в България! Тежък мазохист!
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако го изпратите в казармата, стресът му бързо бързо ще се изпари.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В комунистическа дупка всички страдаме от депресия! На 02.04 можем да променим нещата. От вас зависи!
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За 3 дни се претоварва с работа, за да не работи 2 дни и да друса.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затова тези алчни работяги вземат наркотици, за да имат стимул да работят.
27
17
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 2 месеца
Едно време при бай Тошо никой не страдаше от латентна депресия и ковид. Такива *** като тоя дето само се оплакваха ги пращаха в Белене за 6 месеца и евентуално се връщаха излекувани.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аа не така, евростандарта аз го виждам. Половината калинки ги изпожениха в Брюксел. Мария Габриел , какви е деца раждала фодация Конрад и майка Белгия.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, да, то оцеляването е щастие неописуемо. А пита ли ги хората имат ли време от всички тези грижи за традиции родова памет култура, прословутото българско гостоприемство на роднини и приятелски семейства.Те подрастващите като видят перспективата от това посягат към наркотиците и гей агендите. Всичко се промива забравя изтърква и подменя. В един момент бачкатора в кръчмата не издържа и се прострелва.
24
0
 
11
 
! Отговори
поДСказвач преди 2 месеца
Знам един, дето си `купи` инвалидна пенсия, от тези с най-висок процент инвалидност. Вече няколко години я взима, а яде и пие на корем.Вие чЕкайте нормалност, евростандарт в Бг!
23
1
 
14
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Правите грешки, но пък в триенето на коментари сте първенци. А по темата - времената са тежки, нищо чудно, че хората боледуват и физически, и психически.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"здрави българи страдат от латента депресия" - АКО Е ЛАТЕНТНА, КАК СТРАДАТ! АКО СА ЗДРАВИ, КАКВО Е СТРАДАНИЕТО! Да ви се не види и експертите, и медицината!
21
10
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Ама като ти пречи трафика, ходи в гората! Депресия?! Що не дойдеш в провинцията да видиш как хората живеят със 700 лева месечно, борят се за промоции в магазините, за да изхранят децата си, и не им остава време да се депресират! Пусти амфетамини и кристали трябва да са причината за тази латентна депресия! Много "учени" станахте!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз страдам , само на работа и вкъщи . Това не е живот .
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои пак наивно се бъркат че става въпрос за пари. Не е това. Дори има сапунки богатите също плачат. Когато взаимоотношенията между хората са рушени умишлено години наред, колкото и да си богат не става. Накрая излиза наяве истината какво си правил, някой скандал и не богатсвото а целият ти живот свършва.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е "ЛАТЕНТА ДЕПРЕСИЯ" ? Пак ли е неграмотно писание? Отражение на нивото на журналистиката в БГ?
17
4
 
4
 
! Отговори
Зеленски преди 2 месеца
А нещо за мене?
16
3
 
7
 
! Отговори
Нестихващ трафик, преди 2 месеца
път до работното място, преобличане... Е Мартинчо, кой ти е казал, че може да си лежиш по пижама у дома и да изкарваш пари? За да ядеш, да има какво да облечеш и да можеш да пътуваш, все някой трябва да ходи на работа и при това здраво да се труди!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като работата му е много, нека да ходи за без пари да рови в кофите. Няма работно време. Е, има конкуренция, ама какво толкова....
14
2
 
18
 
! Отговори
Как така на 20 г. преди 2 месеца
е вече маркетинг експерт? В момента все още учи висше образование в областта на маркетинга, но работи от понеделник до петък. Кога учи и кой му е казал, че е експерт?