Завърналите се: От Бургас през журналистиката в Манчестър и обратно

Нямах колебания какво искам да направя, споделя Евелина Чакърова
30 мар 2023 18:00, Анисия Иванова
41

За Евелина Чакърова, която заминава да учи "Журналистика" в Англия и се прибира веднага след като завършва висшето си образование, не съществува вариант да живее продължително време в чужбина.

След като завършва Английската гимназия напуска родния Бургас, за да види как се учи на практика. Кандидатства и я приемат в един от 10-те най-добри университета в Северна Англия, този в Салфорд. Следват практически задачи, изпити и обучение от "извора."

През 2012 г. университетът поставя началото на един от най-големите медийни проекти в страната, като открива Media City - база, в която студентите имат възможност да се учат от професионалистите в британската телевизия и радио BBC.

"Въпреки че имах досег до големите професионалисти и базата на BBC и до офисите и студиата, може би за момент съм си представила някакво бъдеще там, но беше много кратко. Цялостното ми усещане за престоя ми там беше една несигурност, понякога дори и враждебност", спомня си Евелина.

Казва, че не е срещала негативно отношение от хората, а по-скоро не се е чувствала на мястото си. Затова без време решава да стегне двата куфара и да се прибере у дома, където да посреща изгревите и залезите на бургаския бряг.

"Чувствах се сигурна, щастлива, на мястото си, сред свои хора!", категорична е Евелина.

В Бургас си намира работа по-бързо от очакваното. Започва като специалист "Маркетинг и реклама" към голяма фирма за мобилно санитарно оборудване. Преди две години става и майка на малката Айви, която от бебе разхожда, тичайки с количката в Бургас. Евелина е любител бегач, участвала е в маратони, планински бягания, ултра крос триатлона "Лъвско сърце", част е от организацията "Бургас Рън", с която се надява да променя живота на хората към добро.

"Всяка година вече 5 г. поред организираме бягания с други млади хора, ентусиасти. Тази година за първи път имахме маратон – 42 км дистанция, тъй като самата аз съм любител бегач, човек, който обича да бяга. Това е една сбъдната мечта за мен - да бъда част от екипа, който развива тази дейност в града", разказва Евелина.

Иска да предаде на дъщеря си свободата, която изпитва в България. Сред мечтите ѝ е младите хора да не напускат Бургас и заедно да правят града едно по-добро място за живеене, а не за съществуване.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дала една бала пари на Англия да учи журналистика! Разбирам да беше някоя полезна или интересна специалност, а то журналистика... Да си беше учила журналистиката тук, а парите да беше вложила в бъдещето си. Ама не, у чужбина да учим, пък кво да е... Айде, да са живи и здрави!
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С дъщеря ми Айфоун живяхме в Англия за известно време, но там вече няма нищо по рафтовете в магазините и се прибрахме в бедната ни татковина за зимнина.
8
3
 
12
 
! Отговори
Аха, преди 1 година
реклама на поредно НПО :)
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брала ягоди по английските поля и се писала журналистка хахахахахахахах
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахха лол! Стойте там със семейството. Вие врче не сте българи и без това.
5
2
 
14
 
! Отговори
що така преди 1 година
бе много от *преуспелите* почнаха да се връщат в лошата България
4
5
 
21
 
! Отговори
M преди 1 година
Който не може да се реализира (един вид не става), се връща
3
2
 
20
 
! Отговори
май май преди 1 година
тази най вероятно е от онези дето са говорили колко лошо е в България до като е била в Англия .
2
2
 
22
 
! Отговори
гларус преди 1 година
много преуспяла но и станало мъчно за батките та се върнала .
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в Бургас тичат шашуви майки с количките ! Тя затова е избегала, що тама че я еват ако така праи с детенцето.