Зърнопроизводителите за вноса от Украйна: Понесохме по-големи щети от тях

Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро
30 мар 2023 08:35, Елка Василева
163

Българските зърнопроизводители обявиха ефективни тридневни стачни действия. Причината е нерегламентираният внос на украинско зърно.

"Проблемът може да се реши с нашето искане, а то е основно да не се удължава регламент 2022/870 на ЕС в Съвета. Касае вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. Толерантни сме към Украйна, но понесохме по-големи щети от тях", каза председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в "България сутрин".

Още по темата
"Имаше един регламент за коридорите, тези стоки трябваше да стигнат до страни в Африка, не трябва да спират в другите държави. България се оказа в края на коридора, половината украински слънчоглед е влязъл в страната. Същевременно нашата продукция стои по складовете, не е реализирана, идва нова кампания, нова жътва, няма къде да сложим новата стока, а трябват нови средства", обясни още Костадинов.

Попитан какво очаква да чуе днес от президента Румен Радев, председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите обясни, че се очаква решение на проблема.

"Действаме заедно с колегите от Румъния, Полша, Унгария, Чехия. Станаха шест страни, които са против този регламент и си имат причините за това. Надявам се това да се случи, защото Европа вижда, че има проблем. Преди седмици беше отворен кризисният резерв, касаеше три страни, но сега по слухове чуваме, че страните са станали шест", допълни Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което отпуска Европа като средства, е смешно на фона на загубеното. "Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро, а те отпускат 16 млн. евро, което е смях", подчерта гостът.

"Пазарите на България бяха с фирми, търгуващи по цял свят, но заради натиска в момента на черноморския пазар компаниите отказаха да застраховат кораби. Това допълнително натоварва нещата, надявам се да се нормализират, това зърно да отива по предназначението си, защото останало тук, то натоварва земеделските производители и ги унищожава", настоя Костадинов.

"Европа ни смята за втора класа, страдат тези от източната част на страната. Държавата помага реално от септември, те подчертаха въпроса първи в ЕС, тогава не откликна никой. Дойдоха Полша, Румъния, проблемът нарасна", уточни още той.

По думите на Костадинов блокадата ще бъде вдигната на 1 април, но на 7 април ще има протест на земеделци от Румъния, който ще бъде подкрепен от български производители.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
6
 
! Отговори
ДПС-то преди 1 година
СТАЧКУВА
53
9
 
9
 
! Отговори
Да живее Украйна !!! преди 1 година
Дърти, мръсни комунисти и червените им отрочета ... всички до един червени приватизатори ... Борбата с вас е на живот и смърт, Скоро ще ви стъпим на врата. Да живее Украйна !!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДНО ВРЕМЕ Сериозно? Значи казваш, че си поне на 150 години?
51
0
 
16
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Земята е отровена от препаратите им, попитайте ловджиите, дивите зайци с какви черни дробове са?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия Бентлита сами не се изплащат. Ясно ли е?
49
3
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Малко не съм в час ама само да питам за първи път ли влиза в България зърно било то от Украйна,Русия или откъдето и да е.И ако е влизало досега не е ли било торено с ,,нерегламентирани,, торове и по тази логика трябва ли да се забрани вноса на домати,краставици,картофи и т. н щото не се знае с какво са торени и пак по логиката на зърнарите те също изнасят зърно ако държавите в които изнасят решат да забранят вноса от България ко праят тогава пак ли ще протестират?
48
1
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Е така де, за Африка е. Вие нали сте Африката на Европа? Всичко е точно както ви обещахме.
47
1
 
8
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Залагайте си апартаментите който сте закупили със субсидии.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не може да изхрани себе си тръгнала да изхранва африка. Истината е че и изнасят зърното за да и доставят оръжие. Тва оръжие е с пари да не е ебезвъзмезно.
45
3
 
14
 
! Отговори
ЕДНО ВРЕМЕ преди 1 година
АЗ И ПОД ТУРСКО СЪМ ЖИВЯЛ АМА ТАКИВА АЛЧНИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ НЕ СЪМ ВИДЯЛ. ДА БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО
44
0
 
3
 
! Отговори
Пътя на Корпинката преди 1 година
Копринков: Зърнопроизводителите не разбират...Узунов: Така е. Слънчогледа и зърното са вече в Африка!
43
1
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КРИПТО ИВАНОВ И ФАНДЪКОВА СА НА ПЪРВИЯ ТРАКТОР И РАЗВЯВАТ ФАШИСТКОТО ЗНАМЕ НА УКРАЙНА !!!
42
2
 
25
 
! Отговори
Гъзърнопроизводители преди 1 година
Новите бейове -чууукууундури искат да одерат още няколко кожи от народа за да могат да плащат кампаниите на дупетатите си ! Пшеницата на световните борси е 400 лв. на тон те искат раята да им я плати по 650 ! За 400 лв. можеш да внесеш от другия край на света, селския дерибей иска от съседа си 650 !!! По жътва им я изкупуваха над 500 лв. но лакомо пупе кръв яде !
41
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли как Просто Киро беше в Украйна и говореше за схеми с украинското зърно, ами на ето ги и самите схеми наяве.
40
12
 
3
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Путинистите отново заговореха. Спрете сте давали гласност на разни путиниски организаци, има решение на ЕС и НАТО за безпрецедна помошт за украйна и ние като част от ес и нато трябва да се съобразим и да я спазваме с цената дори на кекакви икономически захуби.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сме всички ние продажници дали на сащ дали на русите пички се гледаме да се продадем щото сме си продажни и алчни завистливи помогни си сам за дати помогне господ
38
1
 
16
 
! Отговори
Болгар преди 1 година
28 милиарда субсидия в земята, вместо в заводи и предприятия, селата обезлюдяха, защото няма работа, тези са за линчуване, не за субсидии, богата земеделска държава няма има индустриална
37
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобно,зависливо,т..по и еб...ливо племе.Трима българи,чета с предател.Вместо да ги подкрепим,пак хейтим.
36
3
 
12
 
! Отговори
Зарко Попа преди 1 година
Най-големия кошмар на старите софийски кооперации в центъра, като починат възрастните собственици, апартаментът го купува за 300 хил.евро зърнопроизводител от Добруджа, и гледай какво става, как се разказва играта на пенсионираните професори интелектуалци.
35
3
 
9
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Българските нахалници винаги мислят за себе си ! Първо трябва да уредим Украйна ...веднага след това САЩ да видим от какво имат нужда ..пари , територия за бази ...после мигновенно да изядем разваленото месо на Франция и да изгорим отпадъците на Италия , Германия и Англия ! Чак тогава може да помолим (разбирасе паднали на колене) от Турция , Аржентина или Испания да внесем краставици и домати понеже България няма почвата и климата да произвежда тези непознати зеленчуци !