Къде е държавата за децата с аутизъм?

Страната е длъжник, крайно време е да се приемат мерки
Обновена: 31 мар 2023 11:40 | 31 мар 2023 11:38, Йоана Цонева
31

Всяко дете е индивидуално и специфично, хората все още не са запознати, много път има да извървим. Събитие под надслов "Рисувай, пей, танцувай и спортувай в синьо" бе организирано от "Сдружение Аутизъм - образование, бъдеще и възможности".

"Ние се нуждаем от това обществото да припознае спецификите на тези деца, защото те са деца като всички останали. Имат нужда да играят, да спортуват", каза майката на дете с аутизъм, както и един от организаторите на събитието - Христина Бабалова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Втори април е Международният ден за информираност за аутизъм. Точно тогава те организират и спортния празник.

"Организирахме го, за да може децата да поиграят и да се повеселят, ще рисуват, ще пеят. Но отново ние не сме приоритет, никой не поема отговорност и не се отнася сериозно. Трябва комплексно да се погледне към тези деца, защото през цялото време от развитието си имат нужда от нашата подкрепа. Те имат нужда от специалисти", допълни Бабалова.

Тя подчерта, че синът ѝ има доста дефицити в ежедневието и в много неща не може да се справя сам.

"Това, което направи председателят на СОС, е, че се отпускат едни часовници за проследяване. Това е вид подкрепа, но не всяко дете ще може да го изтърпи. Държавата ни е длъжник, по-конкретно на децата, защото е крайно време да се подемат сериозни неща в тази насока", подчерта Христина Бабалова.

От сдружението водят много битки, но една от тях е да се създаде център, където да се работи с децата с аутизъм.

"Изчистихме сградата, надяваме се в най-скоро да сменим дограмата, имаме кампания за покрива - podkrepi.bg., всички могат да ни подкрепят. При нас не е просто да се съберат едни средства и се приключва, това е за цял живот. Хората трудно го приемат това нещо, че ние искаме да изградим едно място, където тези хора ще се чувстват значими, защитени, ще имат всичко подсигурено", поясни тя.

А във вилата ще има и място за родителите, където взаимно ще си помагат.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 месеца
Щом майките им могат да скачат дни наред като кози по сградите в София, значи децата им не са толкова зле...
30
1
 
2
 
! Отговори
Ах преди 2 месеца
Напоследък много се говори за децата инвалиди,за всякакви помощи за тях.В тоя случай здравите деца са обект на мълчание и се получава така ,че те са виновни че са се родили здрави.Много хора в България живеят като,,инвалиди,,и им е добре.В края на краищата медицината е достатъчно напреднала и установява чрез изследвания дали ще се роди здраво дете.Щом майките са избрали да родят дете с увреждания да се оправят.Каквото може държавата прави Да спрат да искат.Какъв им е приноса към държавата???
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
28 Така е, но имам някакво друго усещане, понеже имам наблюдения.Може и да не е от ваксините. От рекламите е. Действат на децата пп някакъв начин. Пържат им мозъчето.Някои деца които гледат много тв, приличат на аутисти, но ги хващат навреме. Зачо не се проявява при първите ваксини, а в по-късен етап? Когато детето е по-голямо и възприема облъчването по-добре.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В САЩ аутисти са 1 на 44 деца. СЗО все още смята, че за света средно са 1 на 100 деца, но тук въпроса опира до правилна диагностика. Много майки на деца с аутизъм са видяли коренна промяна в децата си след ваксиниране. Възможно е рентегенова снимка при бременни също да води до аутизъм, а това се случва, ако жената не знае, че е бременна.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На държавата не и пука. Важното е да има помощи за тлъстаците бизнесмени. Не стига че задължителното дупчене довежда до аутизъм. После всеки се оправя.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая на Марс ли живее, за ква държава говори?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За сведение , в Германия такива деца са само 1 % !
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В се се питам :Защо в България има толкова много недъгави деца , също и деца тип --- НАДНОРМЕНИ тюфлеци ???!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
Може да се установи увреда или липса на орган или крайник. Установяват се също и някои състояния като даун, но забавено умствено развитие или пък аутизъм няма как да се установи, преди детето да навърши няколко години. То ако имаше как и теб щяха да те видят и сега нямаше са драскаш глупости по форумите.
22
5
 
2
 
! Отговори
сериозен въпрос преди 2 месеца
не че нещо но , при прегледите не се ли установява че плода е увреден ?
21
1
 
5
 
! Отговори
къде преди 2 месеца
къде е държавата за нахапани , осакатени а оня ден убита от улични кучета жена ???
20
1
 
6
 
! Отговори
До От хората преди 2 месеца
Родителите на такива деца са 100% ангажирани, не могат да работят и разчитат на едни мижави пари от ТЕЛК, които не могат да покрият даже половината специалисти.
19
4
 
2
 
! Отговори
От хората преди 2 месеца
Държавата,та държавата. А за родителите,нищо.Ако с едно такова дете не се ли ангажират достатъчно родителите, държавата нищо не може да помогне.
18
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 2 месеца
А дали тези майки са искали децата им да са болни? Разбира се след 3-тата година дали има проблем. до преди 10 год 1 на 500 деца са били аутисти, сега е 1 а 48, внимавай да не изтеглиш късата клечка и ти!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Средствата за деца с аутизъм дали пълнят чекмеджетата?!
16
6
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
На държавата не и пука за нормалните, а вие чакате да я е грижа за дефектните...
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не им е длъжен на такива майки които раждат болни деца. Да си носят сами последствията а не да обвиняват че другите им били длъжни с нещо.
14
1
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
Да потърсят съдействие от архиепископ Датев Акобян.
13
1
 
7
 
! Отговори
Хмм... преди 2 месеца
То да беше само проблема, че няма държава при децата с аутизъм....Въпросът всъщност е друг, има ли въобще държава тук?!
12
3
 
5
 
! Отговори
КОГА ЗДРАВИТЕ ДЕЦА преди 2 месеца
ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ И ДРУГИ ПОМОЩИ ?