Летният сезон ще е къс, но натоварен, на юг ще има проблем с водата

Предприемач: Българският турист няма навика да си организира предварително почивката
4 апр 2023 09:03, Елка Василева
56

Къде са избрали да почиват българите около великденските празници?

"По никакъв начин не се възползваме от тези почивни дни, които са чудесни като време и атмосфера. Това е голям пропуск, който следва да се поправи като момент от предсезона. Ако погледнем на север - град Балчик много умело успява да организира добре посещаемост на самия регион", каза предприемачът Здравко Василев за "България сутрин".

По думите му, ако преди водещото на пазара е била ниската цена, сега вече е изгубено като елемент, с който да привличат туристи.

"Оттук нататък трябва да бъдем атрактивни, трябва да бъдем добри в това, което предлагаме - отношение и дух, това е най-новата формула. Но при нас не само че има срив в качеството, но и самият факт, че ремонтите в курортните градчета на юг от Бургас все още не са започнали, говори за липсата на организация, липса на стиковане между бизнес и администрация", допълни Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че великденските празници всъщност са една седмица, в която базите могат да бъдат запълнени.

"Трябва да се работи съвместно в тази насока. Ковид кризата доказа едно - съвременният работещ човек никога няма да се откаже от своята почивка. През 2020 година наблюдавах един абсолютен феномен, в който до 15 юни имаше по-малко от 5% резервации, в рамките на седмица всичко беше продадено. Тази година ще има нещо подобно - къс, но натоварен сезон и резервации в последната минута. Българският турист няма навика да си организира предварително почивката", подчерта предприемачът.

Според него става дума за манталитет.

"Повечето резервации, които идват при нас, са обикновено от хора, които живеят в чужбина. Те отсега си имат своите ваканции. А при нас всичко е импулсивно, в последните години се наложи и уикенд туризмът, който за мен не е добре, защото няма нищо по-хубаво от дългосрочните пакети. Хората вече искат повече забавления, повече неща да получат като емоции. И там ние трябва да се развием като дестинация", поясни Здравко Василев.

Попитан дали вече все по-често се случва така, че резервациите да бъдат отменени, той отговори: "Това се наблюдава, да. Има дадена резервация, хората са на морето вече 3-4 дни, но ако се развали времето - те са склонни да си съберат багажа, без да се интересуват, че губят пари."

Василев не е много обнадежден за предстоящия летен сезон.

"От няколко месеца се говори за един проблем за пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна". Търсим отговори, задаваме въпроси, тотално сме игнорирани като елемент, но Южното Черноморие ще има проблем с чистата питейна вода. Там има огромни проблеми - десетилетия отлагани ремонти, инвестиции", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
2 пъти.... През юни и през септември в Турция! На родното море... За повече пари и да ме дерат за шезлонги, чадъри, паркинги и да им ям *** от измисле ия олинккузив....
49
4
 
3
 
! Отговори
aa преди 1 година
е сега като затворят банките другия месец , ще видите едни почивки едни чудеса едни сезони. цирка почва
48
0
 
6
 
! Отговори
сърпи чук преди 1 година
Преди няколко дни ни обяснаваха по новините да чакаме цени от рода на 100лв на чадър на родното ***.Могат да ме хванат за шнорхела родните търгаши.
47
1
 
4
 
! Отговори
Коза преди 1 година
До хмТочно така. Аз лично от години почивам сезонно (разбирайте по няколко месеца) на нашето море и оставям средно по 10000лв на година, но съм си уредил паркирането и сянката и никога, ама никога, няма да ида някъде да ме стрижат като овца. Пари имам, ама не съм балък - ще плащам само за услуги, зад които стои реална стойност. Ходя често и в Гърция и Италия за по някоя друга седмица. Не е лошо, ама за кратко, после поне на мен ми става скучно.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призовавам патрЕотите да прекарат почивките си в БГ. Да потренират, че като излязат от ЕС и се откажат от еврото, ще почиват само на родното Черноморие и каквото им се предложи това е....Имаше изказване от патрЕот, който си мислеше, че ще отиде в Евразияра, но ще продължава да си живее като гражданин на ЕС.ХахаБедността е най- справедливото наказание, което заслужава един *** народ!!! - казала го е великата Маргарет.
45
1
 
9
 
! Отговори
Летовник преди 1 година
както всяка година в Гърция всичко ще е прекрасно. БГ хотелиерчетата могат да обясняват каквото си искат, но нема им стъпим
44
0
 
4
 
! Отговори
1280 преди 1 година
До 777Нямат пари? Я излез малко по улиците и виж за колко коли по 3лв нафтата се движат, опитай се да влезеш в заведение, където една салата е по 20 лв, а порция 200 грама телшко по 35+? Опитай да резервираш читав хотел за уикенда - по минимум 300 лева на вечер двойна стая. Краднат яко наред и даже и тия цени са им ниски
43
4
 
4
 
! Отговори
777 преди 1 година
Как да си организираш от рано почивката, като първо - хората нямат пари и не могат да предвидят какво ще стане от март до юли-август. Второ - като бачкаш при частник, дори и да вземаш що годе хубава заплата, трудно те пускат в отпуск.
42
0
 
16
 
! Отговори
Към този Здравко преди 1 година
Абе Мурдер, не си ли малко нахален ? Подариха ти Биг Брадър (Нико Тупарев ти е .ол .ашак, ) на следващата година го "спечели" жена ти !? Яхта хотел наготово и...Бг "бизнесмен". При Ковида ви свалиха ДДС получи компенсации от държавата (сякаш ние останалите не сме били на загуба) но за сметка на това вдигна цените до небето а заплатите не пипна (колко декларираш в НАП) и какви осигуровки внасяш) за касови бележки да не говорим ? Така и аз мога да съм "Предприемач" !
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помислих по заглавието, че е някаква прогноза за времето, съчетана с ясновидство
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ни за южното черноморие.Той кой луд почива там?
39
1
 
25
 
! Отговори
хм преди 1 година
Българинът е добър турист. Готов е да плаща, но когато види, че има нещо насреща. Тук самото чувство, че те грабят 800 лева, за да ти е конфортно на плажа е дразнещо и отблъскващо. На мен ми харесва на нашето море, има нелоши заведения и хотели, обаче само заради плажа няма да им стъпя тази година. И друго - паркирането. Навсякъде, на плажа, в градовете, всичко те дере за паркинг. В Гърция 1ст. не съм дал за паркинг ни на плаж, ни в градчетата по Тасос или Кавала.
38
2
 
25
 
! Отговори
хм преди 1 година
Най-големият проблем са ви плажовете. Не може за една сянка на плажа да плащам 100 лева на ден за два чадъра и 4 шезлонга. Това са 800 лева при почивка от 7 нощувки за 4 чл.семейство. В Гърция ми е безплатно, а за тези 100лв си пием и ядем на плажа фрапета, шехкове и клубни сандвичи с плодова салата. Заради цените по плажа, ще останат празни хотелите и заведенията, защото хората ще отидат в Гърция и Турция.Местния бизнес там трябва да натисне държавата и общините. Схемата с концесиите е сбъркана
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се перяха пари печалбите бяха 1000% хотелите и ресторантите бяха пълни, цените бяха умножени по 5 персонала работеше за жълти стотинки никой не казваше нищо после заради ковида оле мале държавата да помага да ни даде пари да свалим ддс-то да фалират тия бе, то и без това от туризъм пари не се изкарват ,изкарват определени хора обикновените хора нищо не усещат само работят като роби на алчните хотелиери.
36
3
 
1
 
! Отговори
инелигент-бизнесмен преди 1 година
аз от мойто казино построих 3 хотела направо на дюните
35
5
 
15
 
! Отговори
уикенд турист преди 1 година
На мен пък ми е непонятно как февруари можеш да си сигурен къде ще си на 15-и юли примерно.
34
3
 
15
 
! Отговори
почиващ преди 1 година
50 кинта за чадърчета с шезлонгчета и почва деня за двама, в Гърция с хранодена ти е токлова, за Турция да не говорим.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗдравкоХюмнето от телевизора хахахахаа
32
3
 
19
 
! Отговори
селянин преди 1 година
не правя реклама ама за 5 дневна почивка у гръцко не можем да платим и една нощувка на нашто море а ако включим такси паркинг и шезлонг отиде годишната пенсийка
31
2
 
30
 
! Отговори
За туристите преди 1 година
Летният сезон ще бъде къс, но за сметка на това много скъп !

Спонсорирани публикации