Летният сезон ще е къс, но натоварен, на юг ще има проблем с водата

Предприемач: Българският турист няма навика да си организира предварително почивката
4 апр 2023 09:03, Елка Василева
56

Къде са избрали да почиват българите около великденските празници?

"По никакъв начин не се възползваме от тези почивни дни, които са чудесни като време и атмосфера. Това е голям пропуск, който следва да се поправи като момент от предсезона. Ако погледнем на север - град Балчик много умело успява да организира добре посещаемост на самия регион", каза предприемачът Здравко Василев за "България сутрин".

По думите му, ако преди водещото на пазара е била ниската цена, сега вече е изгубено като елемент, с който да привличат туристи.

"Оттук нататък трябва да бъдем атрактивни, трябва да бъдем добри в това, което предлагаме - отношение и дух, това е най-новата формула. Но при нас не само че има срив в качеството, но и самият факт, че ремонтите в курортните градчета на юг от Бургас все още не са започнали, говори за липсата на организация, липса на стиковане между бизнес и администрация", допълни Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че великденските празници всъщност са една седмица, в която базите могат да бъдат запълнени.

"Трябва да се работи съвместно в тази насока. Ковид кризата доказа едно - съвременният работещ човек никога няма да се откаже от своята почивка. През 2020 година наблюдавах един абсолютен феномен, в който до 15 юни имаше по-малко от 5% резервации, в рамките на седмица всичко беше продадено. Тази година ще има нещо подобно - къс, но натоварен сезон и резервации в последната минута. Българският турист няма навика да си организира предварително почивката", подчерта предприемачът.

Според него става дума за манталитет.

"Повечето резервации, които идват при нас, са обикновено от хора, които живеят в чужбина. Те отсега си имат своите ваканции. А при нас всичко е импулсивно, в последните години се наложи и уикенд туризмът, който за мен не е добре, защото няма нищо по-хубаво от дългосрочните пакети. Хората вече искат повече забавления, повече неща да получат като емоции. И там ние трябва да се развием като дестинация", поясни Здравко Василев.

Попитан дали вече все по-често се случва така, че резервациите да бъдат отменени, той отговори: "Това се наблюдава, да. Има дадена резервация, хората са на морето вече 3-4 дни, но ако се развали времето - те са склонни да си съберат багажа, без да се интересуват, че губят пари."

Василев не е много обнадежден за предстоящия летен сезон.

"От няколко месеца се говори за един проблем за пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна". Търсим отговори, задаваме въпроси, тотално сме игнорирани като елемент, но Южното Черноморие ще има проблем с чистата питейна вода. Там има огромни проблеми - десетилетия отлагани ремонти, инвестиции", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг селския Балкан турист прекрасна в Бг Селскитурист
29
4
 
7
 
! Отговори
Ончо преди 1 година
Имаше два варианта за развитие пред черноморския ни туризъм- със скромно или голямо застрояване. При положение, че с малко хотели пак не можем да привлечем скъп туристи поради липса на природни и други дадености, по естествен път се наложи модела с многото големи хотели, пак евтин турист, но в по-голямо количество. От 5000 хотела се печели повече от 500, вкл. и за държавата, и за всеки един от вас по-косвен път е по-добре. Трудно разбирате, че България не е бутикова дестинация за малко хотели.
28
0
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Дори и за почивка не става,не.
27
4
 
7
 
! Отговори
Кафяво Море преди 1 година
Най-хубавото море на света! И най-вкусното!
26
3
 
15
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 година
Не се притеснявайте, няма да идваме по Черноморието
25
1
 
14
 
! Отговори
1 брой член на СИК преди 1 година
Хората продали си гласа по изборите могот и да почиват по Великден. До следващите Избори. Скоро.
24
1
 
12
 
! Отговори
много ясно преди 1 година
Презастроено е, защото така по-лесно се перат парички мнооого милиони. Дори и да съборят постройките после, не ги бърка.Нама да ги съборят, обаче.Навсякъде подставени лица командват, а господарите им стоят `на сянка` и доволно потъркват ръчички.Не се чудете, че проблемите в Туризма не се решават. По изгодно им е кражба-продажба.Далаверинпекс.Надежда тука всяка оставете!
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къс ми. Тук да не е Гърция. Април още е под нулата, а там сезона започва. Някой кара ли ви да го презастроите все едно света ще се стече тук. Юли и август и септември прибирате чадърите. Толкова.
22
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Пари има, действайте. Чакам с пачката.
21
0
 
20
 
! Отговори
морски преди 1 година
16, българските чорбаджии познават обслужването в нормални държави. Но там има капиталисти, тук - чорбаджии изедници. Затова няма достатъчно персонал, дори и средноподготвен.Много работници няма да си получат последната мизерна заплата, въпреки, че ги карат да работят за двама.Ресторантьори не ядат храна от тяхната си ресторантска кухня. Защо ли?!
20
3
 
3
 
! Отговори
КуРАртист преди 1 година
Тая държава само за почивка става.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На къра ще почиват най достъпната дестинация за ***,от кое ся изморени толкоз много да почиват.Нали заплатите им не стигат за сметки ядене за празници пък на почивки
18
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някои неорганизирани има, но проблемът, основният проблем е, че нямат пари мнозинството от българите. Как да организираш, когато към средата на май си сменил нископлатената си работа с по-високо платена, а януари и февруари, когато е най-добре да организираш, си бил на нископлатена работа и не си знаел, че ще можеш да я смениш. А от 10-ти ноември много българи обедняха и няма как да ходят на почивки. Но тоя още в Брадъра си беше тарикат; той ми е ясен.
17
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Пише в новината, че е казал Здравко, помня, че беше победител в Биг Брадър, затова казвам само първото му име, тогава само първото му казваше и Ники Кънчев и другите участници, че българинът не организира предварително почивката си. Това е защото няма пари, но такива като Здравко го забравят. А последните три години са особени. 2020 и 2021 имаше пандемия, 2022 и 2023 има инфлация заради войната. Как човек да знае предварително дали ще му стигнат парите.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да правим на бетономорието през април и май бе, Здравец? Ходим само да се топнем в солената вода и да е поне 23-25 градуса. Ако искам студена вода - имаме си реки в планинските райони. Българските чорбаджии да си покажат носа извън БГ в другите балкански държави и да видят какво е това нещо "облслужване"!
15
0
 
14
 
! Отговори
морски преди 1 година
Връщат се за почивка, българи мигранти от Европата. Не се връщат да живеят тук. Не са мозохисти!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
летният сезон ще е натоварен в цените по българското Черноморие нали принципа е ден година храни къс сезон високи цени не до там добро обслужване 😀 който иска ако не в Гърция !
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Здравко, ако продължава да тръби, че има проблеми с водата, може и никой да не направи резервация повече. Медийната изява не е най-важното нещо.
12
0
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Този Здравко, не е ли същия дето игра в простотията Биг Брадър и му дадоха яхта?
11
0
 
7
 
! Отговори
Хари Худини преди 1 година
Фен съм на физиологичния туризъм, отивам там, където природата и всичко останало гали тялото, оттам и душата, идеалното е Тайланд, скъп е само самолетния билет, природа и топлина на 6, разнообразна храна, вода в морето към 30, най-хубавите азиатки предлагат себе си на ниска цена, масажи т.н. ...казвам ви, физиологичния туризъм е за предпочитане пред познавателния, културния, кулинарния...