След земетресението: Спад на заявките за екскурзии в Турция

Въпреки това се очаква силен летен сезон в южната ни съседка
19

Отлив около 10% на почивките в Турция след силните земетресения през февруари отчитат туроператори от Бургас.

"Страх винаги има. На база последните статистически бюлетини, които ежемесечно се издават от Министерството на туризма и Асоциацията на хотелиерите, както и от нашата ежедневна работа, се отчита спад на нашата дейност. По отношение на обявените резултати за февруари, чуждите туристи, влезли в страната за периода януари-февруари, България се нарежда на второ място след Русия", каза екскурзоводът Февзие Акман от Истанбул в ефира на "България сутрин".

Сравнявайки резултатите с тези на хотелиерите се отчита спад на резервациите, отбеляза тя.

"Сравнявайки Истанбул и Анталия, Асоциацията на хотелиерите обявява спад. За Истанбул той е от порядъка на около 17%, а за Анталия с 8%. В ежедневната си работа също отчитаме спад на заявки за туристически обиколки, екскурзии и почивки", заяви екскурзоводът пред Bulgaria ON AIR.

Една от причините за намаления брой туристи е свързана със страха след разрушителното земетресение.

"Възстановяването продължава. Хората все още са в тежко положение. 52-53 дни след земетресението все още има хора, които се нуждаят от продукти от първа необходимост, дори и от вода. Много от хотелите в Анталия приеха пострадали от земетръсната зона. Повече от един месец са там. Някои от хотелите са на 70% заети", каза Акман.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях в Истанбул между 8 и 10 април 2023 и беше уникално преживяване уникален мегаполис на 2 континента турците са доста добронамерени към нас българите и определено пак бих отишъл в Истанбул град който с месеци не можеш да обиколиш хубавите му туристически обекти
12
1
 
1
 
! Отговори
18:43 часа преди 1 година
Преди малко нямаше ли земетресение, северните квартали на София?!
11
6
 
5
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 година
Плебея е глуповат по природа, но иначе Турските курорти са лаййняни в сравнение с Гръцките острови - факт.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като ги хване рака, ще събират по 140 000 евро, ще им ги съберем,ще тидат в Турция пак, турците ще вземат парите и ще си умрат за 2 дни в Турция , както става с 99 % от случаите. ТО ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА ДА СТАНЕМ ТУРСКА ПРОВИНЦИЯ, ВЕЧЕ СТАНАХМЕ. НАВСЯКЪДЕ НА ТУРСКИ СЕ ГОВОРИ, БГ ТУРЦИТЕ СИ ПЛЮЯТ РОДИНАТА ЗА СМЕТКА НА ЕДНА ДЪРЖАВА КОЯТО НИЩО НЕ ИМ Е ДАЛА И НИЩО НЯМА ДА ИМ ДАДЕ, А САМО ИМ ВЗЕМА - ТУРЦИЯ. АМА КАТ СА ГЛУПАВВВИ, ТАКА ЩЕ Е. ЗАТОВА И 50 МИЛИОНА ТУРЦИ СА БАРАБИ В ЕВРОПА
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
слушам бг туристи- топ било в Турция, значи никъде не сте ходили, да видите истински хотели, истински туризъм, в Турция хотели изглеждат добре, ама се молете да не стане земетръс,ч е са строени без железо както викат в Шопско. Молете се, също така , да не ви хване рак, че стова плюскане на турски канцерогенни храни в Бг, в последните 10 гдоини раковите заболявания се вдигнаха двойно, откакто увеличхме 10торно вноса на турски непреоверени пестицидни храни и канцерогенни такива.
8
4
 
6
 
! Отговори
Козъгъзъ дуписе преди 1 година
Искаме още новини за прокълнатите територии - анаватаната на кьопеците за нащо Бог ам-гъл за най - новите техники в содомията за най-новите рекорди в педофилията за най-много жертви от най -малко земетресение за най-великите строители по цялото турско земно кълбо!
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходих в Турция, тотално съм разочарована - занемарено всичко , обслужването, отделно цените са над двойни за миналата година - Гърция, Франция, Италия - много по-добре, няма да ми вият сутринта ходжите от джамиите като в Истанбул. И си прекарвам много по-добре, съжалявам че дадох 3 000 лв за екскурзия в Турция за една седмица в Истанбул. Не си струва парите
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас нормалните хора какао ни интересува какво става в анадола !
5
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА ! Проблемът не е в земетресенията по света, проблем на тези забравени от бога територии е, че турците се опитват да имитират хората и неуспешно и некадърно правят опити за строеж на нещо повече от колиба ! Не може да изриташ парцалко от дупката му и да го заставиш да строи 15 етажна сграда! За това са нужни няколко хиляди години цивилизация и то при хората за анадолските троглодти е невъзможно ! ХА-ХА-ХА-ХААААААААА .!.
4
4
 
7
 
! Отговори
Хиртер преди 1 година
Почивка пакет "земетресение" не мерси.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искат хората да се друсат в Турция. Ще се друсат на друго място.
2
4
 
13
 
! Отговори
Klinghoffer преди 1 година
Не е заради земетресенията, а защото цените на почивките в Турция яко скочиха.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще се въздържа не заради друс-друс а защото нема паре...