За пръв път от 33 г. без великденски надбавки за пенсионерите

В момента те са 2,214 милиона
4 апр 2023 11:14, Стела Стоянова
152
За пръв път от 33 г. без великденски надбавки за пенсионерите
Снимка БГНЕС

За първи път от 33 години няма да има великденски надбавки към пенсиите.

Изплащането на пенсиите този месец започва в нормалния график – от 7 април, петък, но без тях. Това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт.

По темата цари пълно мълчание от правителството, въпреки че във форумите и социалните мрежи сред пенсионерите това е основна тема на разискване. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден, но миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето по-късно.
В редовния график – от 7 до 20 април, ще се изплатят и преизчислените пенсии на работещите пенсионери. Става дума за около 300 000 души. Добавките, които обикновено са процент от пенсията, помагат на възрастните хора да посрещнат празника.

„Имали сме тежки кризи, но дори и тогава пак възрастните хора са получавали бонуси. Затова си мисля, че в момента държавата няма пари“, казва икономистът Мика Зайкова пред Лупа.бг по повод решението на служебното правителство да остави пенсионерите без допълнителни средства за Великден.

"Пенсионерите у нас са 2,214 млн. Ако им дадат поне 20 лв. за празника, това прави 4 милиона и половина. Може да се вземат пари от Сребърния фонд. Твърди се, че в него има милиард и 30 милиона, но е възможно тази сума да е само на книга", коментира Зайкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 119, да вероятно ще се хвана за главата, защото не ми дреме колко внасям там. Знам, че е малко. Но по личната си банкова сметка знам колко имам и изобщо не ме боли глава. Когато пенсионните сметки станат лични и хората знаят, че никой няма как да ги пипа с цел раздаване на пари на знаем кои дето нямат и ден стаж, ще са в пъти по-мотивирани да пестят за личните си старини. От модела с общия кюп единствената мотивация е да не внасяш и ако може да откраднеш нещо.
105
1
 
9
 
! Отговори
До118 преди 1 година
Предполагам,че наливаш и в свой кюп-УПФ,съветвам те да поискаш извлечение от твоят пенсионен фонд за внесените и натрупани средства след тяхното управление,след това ти гарантирам,че ще се хванеш за главата!
104
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се мине на лични партиди и всеки да започне сам да си преценява колко да пести за пенсия. Ако не пестиш - няма пенсия. Аман от правене на популистка политика с пенсиите. В момента, ежемесечно, половината от сумите за пенсии се плащат от бюджета. Тоест, освен вноските, плащаме и от данъците. И се раздават пенсии на сульоо и пульоо без да са работили. Така няма никога няма как да излезе сметката на държавата, като наливаме в бездънната каца на общия кюп.
103
2
 
8
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Държавата е фалирала ама между нас да си остане! Такова източване не е имало и при бай Тошо! Най-големите крадци на бай Тошо крадат България и днес.
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не падне главата на зависимото нищожеsтво Радев,парите в тая държава ще отиват само и единствено в джобовете на неговите ментори-червената олигархия!
101
2
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Разликата преди и след изборите е по-малка от 100 000 000 лв., колкото е цената им!Т.е. само за да сме сигурни че няма промяна, абе дай да ги напарвим ! По-добре с 20% от тях да се подпомогнат пенсионерите!Но това можем, това правим!
100
3
 
4
 
! Отговори
До-108 преди 1 година
Глупости на търкалета"Радев си пазарувал олигарси"Същество тотално зависимо от червената олигархия и пратено с мисия във власта,не може да купува каквото и да е,още по малко пък олигарси!
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважавайте пенсионерите т.е. остарелите, защото това е вашето бъдеще!
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите отидоха за избори. По два пъти в годината харчим по 100 милиона.
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добавките, които обикновено са процент от пенсията, помагат на възрастните хора да посрещнат празника. . . . Разбрахте ли? Никакви възрастни хора повече и празниците няма да се празнуеат - помагаме на Украйна!
96
1
 
8
 
! Отговори
До Нефаксиниран преди 1 година
И ти, и децата ти някога ще сте изпята песен. Ама едва ли желаеш за себе си, за тях още повече, старини на изпята песен. Малко мислете, като пишете, пък и писането не е задължително.
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 Не е въпросът в математиката. Не е въпросът да се закачате за числа. Въпросът е, че при желание Радев можеше да даде Великденски добавки поне на част от пенсионерите, например- на всички с пенсии под 700 лв. или под 650 лв. Но не го направи. Защото не му пука.
94
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 Не е наследството на ПП. Служебното правителство на Радев раздаде близо 23 милиарда лв. на бизнеса за енергийни добавки, сякаш бизнесът е много беден, сякаш си брои стотинките. Сега ще раздадат пари на зърнарите, лозарите, не се знае още на кого. Радев си пазарува олигapси с държавни пари и европомощи. Пенсионерите да ровят по кoнтeйнepите от глaд.
93
7
 
10
 
! Отговори
ааа преди 1 година
наследството на ПП
92
5
 
6
 
! Отговори
Iofan преди 1 година
Математиката куца 2.214 милиона пенсионери по 20 лева са 45 милиона, а не 4.5 милиона.
91
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи нашите бащи и дядовци които построиха АЕЦ Козлодуй и Мариците и от които вие сега прибирате милиарди левове отчисления от тяхната свръх печалба не заслужават по едни петдесет лева за Великден,ама виждаш ли удобно същите милиарди Наши пари,вие ги раздавате във вид на"помощи"на вашите"закъсали"другарчета от червената олигархия която владее България?
90
5
 
22
 
! Отговори
от Кайманите преди 1 година
къде са милиардите изтеглени от кирчо и асенчо ?
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката не тряя работи.Ще вземе 2 милиона и половина от новата субсидия.По над 200 000 на месец.Като прибере половината от възнаграждането на депутатите, ще си докарва още по 100 000 на месец.
88
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали гласувахте за Банкянския и Боринския илитерати, Боко и Карадъя, какво искате, те сега ще продължат да ви дънят както последните 20, а ДъПъСъ последните 30 години, имам един познат турчин каза "по-тъпо племе от българите няма", ей прав се оказа, те повечето турци не ни харесват ама са лицемерни, и *** вика 'ауа турците ногу густуприемни и дубри уа"
87
3
 
14
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До до 10Абсолютно сте прав! как пък никой не повдигна темата за осигуровките на държавните служители, които се плащат от държавата? Получава се парадокс - в една канцелария работят заедно чиновници по трудов договор и по служебни правоотношения, първите сами си внасят осигуровките, за другите се грижи държавата. Изобщо ръководещите държавните финанси са му песнали края, бюджет няма, как контролират разходите, никой не знае.