За пръв път от 33 г. без великденски надбавки за пенсионерите

В момента те са 2,214 милиона
4 апр 2023 11:14, Стела Стоянова
152
За пръв път от 33 г. без великденски надбавки за пенсионерите
Снимка БГНЕС

За първи път от 33 години няма да има великденски надбавки към пенсиите.

Изплащането на пенсиите този месец започва в нормалния график – от 7 април, петък, но без тях. Това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт.

По темата цари пълно мълчание от правителството, въпреки че във форумите и социалните мрежи сред пенсионерите това е основна тема на разискване. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден, но миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето по-късно.
В редовния график – от 7 до 20 април, ще се изплатят и преизчислените пенсии на работещите пенсионери. Става дума за около 300 000 души. Добавките, които обикновено са процент от пенсията, помагат на възрастните хора да посрещнат празника.

„Имали сме тежки кризи, но дори и тогава пак възрастните хора са получавали бонуси. Затова си мисля, че в момента държавата няма пари“, казва икономистът Мика Зайкова пред Лупа.бг по повод решението на служебното правителство да остави пенсионерите без допълнителни средства за Великден.

"Пенсионерите у нас са 2,214 млн. Ако им дадат поне 20 лв. за празника, това прави 4 милиона и половина. Може да се вземат пари от Сребърния фонд. Твърди се, че в него има милиард и 30 милиона, но е възможно тази сума да е само на книга", коментира Зайкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България тези, които взимат пенсии над 800 лв са не повече от 5%. Може би дори 2%. Мнозинсвото са на около 500-600 лв.
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великденски добавки в България се плащат от 2015 или 2016 година за какви 33 години говорите?
64
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашните пенсионери, когато са били млади са плащали на тогавашните пенсионери. Нормално е сегашните млади да плащат. Такава е пенсионната система в България и не е приета от сега.
63
12
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Драги ми смехурко, за тебе 2800лв. пенсия са нещо ли?! Родителите ми са с тавана на пенсиите и още работят, защото не могат да мизерстват с по 3к на човек на месец. Имат достойнство. А пари за пенсии няма откъде да дойдат, поради простата причина, че само една шепа 30к души в ИТ сектора с по над 12-15-20к заплати правим 15% от БВП, а останалите бачкери със заплати в плик носят едно голямо нищо на държавата.
62
5
 
14
 
! Отговори
Pike преди 1 година
2019 за пенсии са се давали 3 милиарда лв, сега се дават 10 милиарда.Отиваме към фалит. Няма достатъчно работещи.Ковид, икономиката на света и ПП доста тежки фактори наведнъж.
61
1
 
17
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Ти сериозно ли мислиш, че миньорите не са се осигурявали ? Няма как да си работил миньор и да си бил в Сивата икономика.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63, коммунистическата пееерастия винаги е водела народите до просешка тояга, уж еднакво бедни, но Без по-равните другари разбира се.
59
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21, и какво като дядо ти е бил миньор? Това са БГ Соц глупости с категории труд, бонуси за милиционери, военни и тн. калинки. Истината е само с лични осигурителни с/ки и вноски. Всичко друго е кражба и лъжа, затова и БГ пенсионната система е на изкуствено дишане и обречена на провал. Като задлъжнее държавата с още 50 млдр. ще видите как ще трябва да слушка и промени мн. неща както гърците направиха.
58
5
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Е не може децата ти нищо да не плащат, било в сивата икономика, било в чужбина, а ти да нахалстваш чуждите деца да ти плащат. И най-нахални са точно родители на такива!
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капиталистическата либepacтия винаги е водела до бедност и глад за народите на дадена страна и винаги е завършвала цикъла си с война. Едно време даже в училищата се учеше, че и с примери от недалечната ни история. Както се казва "да го ду...ат бедните". Богаташа винаги ще си намери бедняк да го обере и никога няма да си прати детето на фронта. Пенсионерите са "хрантутници" и няма какво да им вземат, защо да им дават? Капитализъм и западни ценности , сър!
56
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За първи път от 33 години няма да има великденски надбавки към пенсиите.", абсолютни глупости, великденски надбавки се плащат от 5-6 години, поне проверявате нещата като пишете подобни неща или може би не правите разлика между Великден и Коледа
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ги изхарчиха за избори, а нас кучета ни яли, ние само им гласуваме субсидиите на народните l a p a чи
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе,откъде намериха 13 милиарда лева да ги раздадат във вид на помощи за червените бичмета нарекли се"бизнес"а не могат да намерят едни 100 милиона да дадат на пенсионерите по 50 лева или пари за два килограма агнешко?
53
5
 
8
 
! Отговори
политсатира преди 1 година
пенционерите сами са си виновни - боки тиквеника им ги направи от 150 на 300 лева, те не гласуваха за него, при Кокорчо станаха 500, те пак не гласуват за него, Курнелата им обещава 1000 лева, те не гласуват за нея и скоро ще изпадне от парламента. Е политиците се усетиха, че по-добре да крадат пароте вместо да ги прахосват по пенционери
52
3
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Защо новината идва след ИЗБОРИТЕ?
51
9
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До до 47...Явно не разбираш какво е разходно-покривна система. Когато настоящите пенсионери са плащали - са плащали пенсиите на родителите си. Сега техните деца трябва да плащат техните, ама не го правят. Преди да се изказваш се ограмоти елементарно. Моят син трябва да покрива с вноските си мочта пенсия, а не на още трима, че децата им били в чужбина и не плащали. ЯСНО!
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали сегао управлява Тиквата от Банкянската спалня, защо не ви даде надбавки ?
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме промяната....нали искахте промяна и Радев на власт....а, на ви сега :)
48
7
 
18
 
! Отговори
Наблюдател 0т 2год. преди 1 година
Онзи, който вдигше юмрук.Него търсете за добавки. Казва се Р. Радев.
47
26
 
6
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Чакай сега, какво ми е дал пенсионера на мен, че да вземат моите пари за него? Не бе, не е шега! Образование ли ми е дал /сериозно ли?/, подредена и богата държава ли съм наследил, нещо ми е построил ли? Да бе, знам ви дудненето - моите родители не ги мислете, аз съм се погрижил за тях. За чий трябва да плащам на непознати ми хора, които не са ми дали нищо?!