Лекар: Липсват медсестри, средната им възраст е над 55–60 г.

Няма материален стимул, губим младите, каза проф. Литвиненко
10 апр 2023 22:39, Анисия Иванова
52
Лекар: Липсват медсестри, средната им възраст е над 55–60 г.
Снимка: БГНЕС

У нас липсва най-вече среден медицински персонал, медсестри, които не само в педиатрията, а изобщо са на изчезване. Средната възраст в момента сигурно е над 55–60 години. Притеснителното е, че няма много нови млади. Това заяви педиатърът и детски невролог проф. д-р Иван Литвиненко.

Той обясни, че най-сериозният стимул е материалният. "Всички млади хора искат да живеят както всички останали, а те, така или иначе търпят лишения, защото нашата професия е свързана с много отговорности - с нощни, с дневни, с празнични дежурства.

Всичко това на фона, когато ти не си достатъчно оценен материално. Това създава една болка и те кара да търсиш друго решение, ние така ги губим", отбеляза детският невролог, цитиран от БГНЕС.

Проф. д-р Литвиненко разказа, че детската неврология е една от трудните специалности и по принцип неврологията е наука, от която бягат много хора. "Мозъкът не е достъпен, както други органи, за лесно обследване и интерпретация, но е много логично. В детска възраст какво е особеното - че това е един подрастващ организъм и ако един голям човек може лесно да се оплаче и да каже "ето изтръпва ми едната половина", има симптоматика и тогава човек лесно се ориентира за диагнозата", посочи той и подчерта, че при детската неврология основата е познаването на нормалното развитие, физиологията на децата, усвояването на двигателни активности, различаването на необичайни състояния като например епилепсията, която е многолика.

Сред най-честите детски неврологични заболявания е детската церебрална парализа. Тя най-често се проявява при деца, имали неблагополучието по време на бременността, по време на раждането или в първия месец от своето развитие. "Това са едни остатъчни, непрогресиращи заболявания, за съжаление", обясни проф. д-р Литвиненко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Мила преди 1 година
Ми още вдигайте заплатите на учителите.Частен урок един час 60 лв., без отчитане на приход и без касов апарат.Да не излезе, че това е яка сива икономика .Пак чакайте някоя мед.сестра да се качи на прозорец за да протестира.За увеличение заплащането на учителите пари се планират, обещават и намират.За 20000 мед.сестри пари няма.
41
2
 
5
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Дванайсет поредни години управление на Боко Тиквата. Последни сме в ЕС по БВП и сме от първите по корупция. Да са ви честите недовършените магистрали.
40
0
 
0
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До Who cares Ако се съберете, ще се избиете. Бат ху кеърс...
39
2
 
5
 
! Отговори
Рентън, Сиатъл преди 1 година
До До 25 .... така и така сме почнали да посмаляваме защо да не продължим. Говорите за приходи от заплата... а къде забравяте разходите? Я да добавим и разходите за живот в САЩ и да ги сравним с тези в България . Истина е че заплащането в САЩ е много по-добро от заплащането в България, но и данъците и таксите там са В ПЪТИ по-високи - соцални и здравни осигуровки ... наем или изплащане на къща... разходи по кола... разходи по учение и издържане на децата и от ГОЛЯМАТА заплата не остава НИЩО.
38
1
 
6
 
! Отговори
do 41 преди 1 година
как така учат безплатно? Чуваш ли се какво говориш, таксата за семестър достига 1000 лева, а учебниците могат и те толкова да достигнат, защото трябва да се инвестира в медицинска литература
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 "На запад печелят повече от лекарите....." - другарю, кой Ви е дилърът? ПП. Аман от неграмотни про'с'таци.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 "Отдавна трудът на мед.сестрите на запад се заплаща наподобаващо" - ако се плащаше подобаващо, нямаше и те да имат недостиг.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 "България е клоака, шом населението гласува 13 г за този, който му го провали" - България е такава, заради 90те % неграмотни, мързеливе и некадърни про'с'таци като теб. Мразиш Тиквата, защото ясно ТИ каза тази истина!
34
9
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Преди 40 години когато завърших за медицинска сестра имаше разпределение и договор за 5 години. Сега да въведат договор 5 години за медицинска сестра и 10 години за лекар.Който иска да замине за чужбини преди да им е изтекъл договорът да си плати образованието. Сега тука учат безплатно и после заминават за високи заплати. Имам познати лекари ,които преди 10 години заминаха в чужбина със стартова заплата 5 хиляди евро.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и? Затова пък е пълно с моделки. Демокрация е!. Хората имат евроатлантически ценности.
32
3
 
4
 
! Отговори
Who cares преди 1 година
Не съм гласувал от времето на Цар Симеон/зара/,и ми е много гот и на душата,и на съвеста ми.Оказа се че всъщност негласуващите за шлаката останала след БКП е над 60% от българите.Значи съм си доста в час.А това ме успокоява.Ако негласуващите направят партия,всичкият полит. елит да се събере и умножи подве,пак няма да спечелят.Бедни сме,много сме,силни сме.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи "над 55 години" възраст, струва ми се , че само в България се говори непрекъснато за "стари лекари, стари служители над 55 год.", направо не се слушате журналистчетата, да не си мислите, че 55-60 годишните и нагоре са втора ръка хора в България, втълпяват се странни измислици на населението, безкрай, спрете се най-после и разберете - най-работещите хора тук са точно тези, които непрекъснато биват нападани , че са стари. Жалък български манталитет, напред с омразата и завистта
30
2
 
10
 
! Отговори
бу ха ха преди 1 година
Нали имате изкуствен интелект и роботи? Де са? М? :)))
29
2
 
19
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Отдавна трудът на мед.сестрите на запад се заплаща наподобаващо. Първо ходеха до Либия( най-много,но така имаше договори), след 1989год, започна и до Германия , Острова, и много други страни, дори и в бившите страни от соц блока. Който можеше, след взимане на диплома тук, заминаваше зад граница. Кой е луд да работи тук за жълти стотинки?
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите ги увеличиха , преди 3 г взимах 600 лв като сестра . Сега горе долу ми стигат за нормален живот . При нас са около 70 г сестрите .
27
3
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 година
ако искате бъдеще търсете се го някъде другаде, България е клоака, шом населението гласува 13 г за този, който му го провали
26
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на масовото крадене покрай пландемията що не липсваха? Писна ми ежедневно мафията да реве за пари. Достатъчно крадоха.
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
750лв чисто дентален асистент,някаква смес от задължения на санитарка и медиц.стоматол.сестра с комп.грамотност,продавачката в Лидъл е с чисто 1350лв.месечна заплата
24
2
 
14
 
! Отговори
всички на гурбет!!! преди 1 година
До Еми много е просто На запад печелят повече от лекарите.....
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притеснителното е, че няма много нови млади. . . Не е е е ! Има ама са при мен в Германия или Австрия, а по готините в Швейцария!

Спонсорирани публикации