Лекар: Липсват медсестри, средната им възраст е над 55–60 г.

Няма материален стимул, губим младите, каза проф. Литвиненко
10 апр 2023 22:39, Анисия Иванова
52
Лекар: Липсват медсестри, средната им възраст е над 55–60 г.
Снимка: БГНЕС

У нас липсва най-вече среден медицински персонал, медсестри, които не само в педиатрията, а изобщо са на изчезване. Средната възраст в момента сигурно е над 55–60 години. Притеснителното е, че няма много нови млади. Това заяви педиатърът и детски невролог проф. д-р Иван Литвиненко.

Той обясни, че най-сериозният стимул е материалният. "Всички млади хора искат да живеят както всички останали, а те, така или иначе търпят лишения, защото нашата професия е свързана с много отговорности - с нощни, с дневни, с празнични дежурства.

Всичко това на фона, когато ти не си достатъчно оценен материално. Това създава една болка и те кара да търсиш друго решение, ние така ги губим", отбеляза детският невролог, цитиран от БГНЕС.

Проф. д-р Литвиненко разказа, че детската неврология е една от трудните специалности и по принцип неврологията е наука, от която бягат много хора. "Мозъкът не е достъпен, както други органи, за лесно обследване и интерпретация, но е много логично. В детска възраст какво е особеното - че това е един подрастващ организъм и ако един голям човек може лесно да се оплаче и да каже "ето изтръпва ми едната половина", има симптоматика и тогава човек лесно се ориентира за диагнозата", посочи той и подчерта, че при детската неврология основата е познаването на нормалното развитие, физиологията на децата, усвояването на двигателни активности, различаването на необичайни състояния като например епилепсията, която е многолика.

Сред най-честите детски неврологични заболявания е детската церебрална парализа. Тя най-често се проявява при деца, имали неблагополучието по време на бременността, по време на раждането или в първия месец от своето развитие. "Това са едни остатъчни, непрогресиращи заболявания, за съжаление", обясни проф. д-р Литвиненко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
13
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Пич, хайде посмали малко. Работя в тази сфера и знам заплатите им много добре. Сестрите започват с базови заплати от около 70к, с нощни, извънредни и други тънкости могат да направят и до 130к годишна заплата. Радиолозите са едни от лекарите които правят добри кинти - от 300к нагоре, специалните хирурзи - от 350-400к нагоре, личните - зависи, някои не правят колкото и 150к. Много фактори са при определяне на заплатите. Отделно от това, условията на труд са несравними с тези в България.
21
4
 
13
 
! Отговори
Гетото на Европа преди 1 година
Обаче пък комунисти ограбили народа корумпирани полицай с скъпи S Класи и мутри не липсват както и руски роби.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами при положение, че както в консултативните кабинети, така и в болничните отделения лъвския пай е за докторята - така ще бъде! И не ми излизайте кой колко бил учил. Всеки от тях има своята функция, която е незаменима.
19
5
 
17
 
! Отговори
Дам преди 1 година
В САЩ една медицинска сестра започва кариерата си с 90 хиляди долара годишна заплата, а сестрите в интензивните отделения получават от 180 хиляди до 350 хиляди долара годишна заплата. Това за всички, които мислят, че сестрите са нископлатени. Отново в САЩ заплатата на водещ хирург е между 1 и 3 милиона долара годишно.
18
5
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Да оди в мааллата да обучи неан дерталки за мед. сестри. Там е бъдещето на България. Харесва ли ви или не, българите раждат все по-малко и в чужбина. Децата остават там, където са родени. Няма да има млади да отменят старите. Остават тези от малцинството, което вече клони към мнозинство
17
1
 
26
 
! Отговори
Врачка преди 1 година
Предсказвам, че до няколко години мед сестрите ще са по-търсени от ИТ специалистите. Ще са търсени почти колкото майстор на бани.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ама има добре платен IT-сектор, нали така, Асенчо и Кирчо? Сега малко по малко ще се сетим, че в една държава има важни специалности, които по правило не са особено атрактивни, и за да не отиде по дяволите държавата - трябва да има някаква политика в тази посока. Ами да, познахте Асенчо и Кирчо - мед.сестрите са сред тези специалисти. Понеже ако си доктор може да си направиш частен кабинет. Обаче ако си сестра не става. Значи държавата трябва да направи така, че сестрите ни да не бягат в ЕС!
15
1
 
15
 
! Отговори
Керчо преди 1 година
Тикви, догановци, ниновици, станишевци, костовци, румен радевци ни докараха дотук. Ура!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не говорим пенсионерите от държавните структури как ще реват на умряло !
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро като изгоните и всички останали работещи ще липсват много други хора, а България ще влезне в криза и хипер инфлация. Няма да има кой да плаща данъци !
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София в поликлиника ,от 7кабитета педиатрия,вече са останали 4.Смятайте какво е в провинцията.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с млади украинки, готови за 800 кв на месец на всичко.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бях млад, дори и за много пари не бих стоял в тая оскотяла територия, пълна с психичноболни селяндypu! Не всичко в тоя живот е пари, човек трябва да си щади и нервите.
9
2
 
23
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
Като са на изчезване да им увеличат заплатите и ще се появят. Елементарно е.
8
7
 
10
 
! Отговори
нещо гнило в Рая преди 1 година
Е що така ? Нали сме евроатлантици, сащ ни командват и у нас мааалко-по добре от, колкото в Рая ?
7
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се нагледат на черни, жълти, шалварести, забрадкови и се напечелят, ще се върнат. Пак към 50 години ще се върнат. Имай търпение.
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма стимула като се обучават бесплатни. Щом бегат нека платят 100 бона $ на бг и се махат.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оплаква се, човекът. Иска младички сестри да опрашва.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки лекар да се жени за сестра. Ще и плаща и ще я държи. Всеки иска лекар с лекар. Това е извратено. Лекар-сестра, лекар-сестра.
3
2
 
22
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Значи,когато си в ролята на работодател и определяш заплатата на било то сестра,работник,специалист трябва да започнеш от това дали парите които даваш ще стигнат за средностатистически живот.Наем,ипотека,храна,дрехи,консумативи,детска градина,автомобил,почивка и все в този ред.Ако се чудиш как с парите които даваш живее значи ти си лош работодател и няма да намираш балами лесно.