Започва Страстната седмица, днес е Велики понеделник

Припомнят се страданията и кръстната смърт на Иисус Христос
10 апр 2023 08:00, Елка Василева
5
Започва Страстната седмица, днес е Велики понеделник
Снимка: архив, БГНЕС

Започващата от днес седмица се нарича "страстна" заради припомнянето на страданията и кръстната смърт на Иисус Христос ("страст" е старинна българска дума за страдание). Поради величието на тези събития седмицата и дните в нея се наричат също "велики".

През тези дни се припомнят събитията от последните земни дни на Спасителя Иисус Христос.

"През тази седмица във всеки един ден чрез богослужебните последования ставаме съпричастни и съпреживяваме последните дни на Господ Иисус Христос преди неговото славно възкресение от мъртвите, чрез евангелски четива, чрез песнопения ставаме свидетели на едно или друго събитие от земния живот на Христос", казва Врачанският митрополит Григорий пред БНР.

Страстната седмица е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

"Седмицата на страданията" започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Тя е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Възкресение.

Днес на Велики понеделник църковните служби припомнят как Спасителят е изгонил търговците от храма и след това е заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не е давало плодове - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Велики понеделник е посветен на старозаветния Йосиф, наречен Прекрасни, който като Христос пострадал невинен заради завист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исус е презирал търговците в най- широкия смисъл на понятието. Вероятно е считал, че са лишени от душа и че са алчни сребролюбци. Затова ги е прогонил от храма, разрушавайки пазарите им.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Урсула (кво е това име?) - За теб, очевидно, няма никакъв смисъл. Бе се хаби в момента. Един ден, като реялно искаш да збаеш, тогава попитай пак.