Жилищата в София поскъпнаха два пъти

Пловдив е на второ място по поскъпване на къщите и апартаментите
Обновена: 13 апр 2023 09:47 | 12 апр 2023 08:45, Елка Василева
135
Жилищата в София поскъпнаха два пъти
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали близо два пъти за период от седем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали с над 97% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Още по темата
Цените на апартаментите ново строителство в София през четвъртото тримесечие на миналата година са с 78,8% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - със 108,7%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с общо повишение на цените на имотите с 82% за период от седем години. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 81,6% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 82,3%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Пловдив е на второ място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 г. насам.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Стара Загора. В града цените на жилищата са нараснали със 78,5% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с близо 95%. При съществуващите жилища увеличението на цените е по-малко - със 72,9 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе и Варна. Поскъпването на имотите в тези градове е много близко. На четвърто място в общата класация е Русе (+69%), следван от Варна с 65%. За седем години новите жилища в Русе са поскъпнали с малко над 40 на сто, а старото строителство - с над 74%. Във Варна също има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години е с 45,1%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - със 77,2%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с близо 57 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 25,7%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 80%. Разликата в поскъпването на новите и старите жилища е близо 55 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 75%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 83%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 62%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите изкарани от корупционни схеми трябва да се инвестират.За кое искате 2000Е на квадрат? За чист въздух ли? За добре уредена градска среда ли? Стига с тези глупости. София е едно голямо гето!
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видиш снимката на статията и ти се повръща, кой купува в тая септична яма не знам.
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят братовчед си взе къща на два етажа, малко старичка, на Дондуков. Взе я за 150 хиляди евро. Сега ще я пооправи. Има хубав двор и него ще оправи. Па вие се бутайте в панеления рай
16
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София няма улици, тротоари и никакви условия за човешки живот, ходиш по улиците и се чувстваш като в Бейрут, а некви селски мутри и брокери дето цял живот не са работили искат по 3000 окро квадратчето. Май ще пропусна офертата.
15
3
 
43
 
! Отговори
Алф Редхичкок преди 1 година
Поскъпнаха на обяви, но никой не купува.... Спокойно, купонът свърши, сега започва плащането на сметката...
14
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стаа? Нали се чакаше некъв балон да се бил спукал? Още ли се чака? Е чакайте.... То живота си върви.
13
0
 
29
 
! Отговори
! преди 1 година
Всеки, който не иска да ходи в чужбина, за да си изкарва прехраната се ориентира към София и другите големи градове. Като цяло хората не искат да живеят в бетонни джунгли, всеки търси спокойствието на село - за това са и опашките от автомобили почивните дни. Ама са принудени да живеят и работят в големия град...
12
16
 
6
 
! Отговори
Брокер в АНИлекс преди 1 година
Този месец съм осъществели три продажби. Едно семейство си хареса в Младост 2. Успях да им пробутам двустаен за 150 Хил. евро. На друго семейство успях да намеря за 200 Хил. евро тристаен в Лозенец. Сключихме сделка. Цените на двустаен в Лозенец вече варират по хиляда евро на квадрат.
11
16
 
7
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
То за тази уж болка си има много лесни и ефтини лекове. Първият от тях го каза един бивш премиер За бога братя не купувайте . И вторият лек е още по приложим вземате ефтино апартаментче в съседен Перник и си джиткате с кола или велосипед до там колко му е 30 километра по магистралката на мутрата. И така ще бъде до като не ви уврат главите да разберете за гласувайки за Еврогей *** вие обричате не само себе си и децата но ибъдещите поколения да бъдат роби на Европа вместо с Русия и Възраждане
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако банкстерите спрат да дават кредити на държавните хрантутници, цените ще се нормализират. Сега всеки неук търлък е с по няколко кредита за близо милион и ги изплаща с рушветчилък и далавери, защото това с два бона заплата и дмс-та,не става. А заплатата е в картата,да си стои.
9
5
 
18
 
! Отговори
защо преди 1 година
Цените в София са като в Лондон
8
8
 
25
 
! Отговори
Трагедия преди 1 година
Десет пъти да поскъпнат за тия,които гласуват за българофобите от ПП и ДБ
7
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените са абсолютно измислени в момента. Искат си хората, кой има ... дава. Има хора дават по 60 ст. за чашка кафе, има хора дават и 5 лв. за кафе. Всичко има. Шарен свят.
6
0
 
7
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
До Анонимен, 100 % е два пъти, 200 % е три пъти.Този път статията е вярна в тази си част де, това е математика все пак.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойдох през 84-та година студент в първи курс в София. Учех Философия в СУ. Бях на общежитие. Е, значи такова спокойствие беше в ония години, спокойствие в смисъл, че нямаше никакви задръствания, малко хора по улиците, магазините бяха свободни. Абе всичко беше прекрасно. 89-та година завърших, после си намерих квартира. През 2005 г. успях да си купя и апартамент в Младост 1 на сравнително хубава цена. След 95-та година обаче започнаха да прииждат в София. А след 2000-та започна да става непоноси
4
6
 
17
 
! Отговори
Груев преди 1 година
Всеки селянин от селото трябва да купува апартамент в София. Аман! И аз съм селянин, но съм живял 20 години на квартира в София, после съм си купил апартамент. То не става отведнъж всичко.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два пъти - един път в мечтите на брокерите и един път в сънищата им
2
8
 
7
 
! Отговори
baby shark преди 1 година
Ти само гледай занапред какво ще става, щом преди на зелено неше от 800-100 а сега са от 1600. Който взел взел ще стане работата
1
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
97% не е 2 пъти :)) 2 пъти е 200%