Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим

Делегация, водена от митрополит Киприан, ще го донесе в България
Обновена: 15 апр 2023 15:21 | 15 апр 2023 15:17, Анисия Иванова
154
Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим - параклиса в центъра на църквата, в която се намира пещерата на Гроба Господен. След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово. Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Смята се, че първият свидетел на чудото на слизането на благодатния огън е апостол Петър, който видял в гроба на Исус неземна светлина след възкресението.

Само 2400 от желаещите да присъстват на чудото успяха да влязат днес в катедралата. Инженери са изчислили, че в църквата на Божи гроб най-безопасно могат да присъстват до 2400 души. В годините преди пандемията там успяваха да влязат около 10 000 души. Днешното събиране на поклонници е най-масовото от 4 години насам, предаде БНР. Тази година контролът е много строг, защото съвпадат свещените празници на трите  Авраамически религии.

Синя светлина се появява в гробницата на Христос над мраморната плоча, покриваща мястото, в което се смята, че е било положено тялото на Спасителя. В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Днес около 19:00-19:30 ч. се очаква да кацне правителственият самолет на летище "София", с който пътуват пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, съобщиха от Българската патриаршия.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

Архиерейските ритуали в катедралния храм "Свети Александър Невски" ще бъдат отслужени в присъствието на Патриарх Неофит. На празничното богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев.

В Пловдив тази вечер Благодатният огън, който ще бъде посрещнат от Пловдивския митрополит Николай в църквата  "Света Марина". По-късно той ще оглави службата за Възкресение Христовово - Пасха в катедралния храм "Успение Богородично".

А в Смолян божествената частица ще бъде донесена от епископ Висарион от Пловдивската митрополия. Благодатният огън ще пристигне в в храм "Свети Висарион Смоленски" като свещениците от Смолянската духовна околия ще го занесат в храмовете, в които служат.

В Кърджали Отец Петър от централния храм в Кърджали "Свети Георги Победоносец" ще донесе Благодатния огън в града край Арда, откъдето ще се разнесе и по другите църкви в областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Ego sum преди 1 година
,,Блажени кротките, защото те ще наследят земята.".,,Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии." И още:,,Не съдете, за да не бъдете съдени."; ,,Който е без грях, нека пръв да хвърли камък." Струва ми се, че изповядващите Вашата религия,Специалист,следват малко по-други нравствени максими.За нас, християните, Бог е любов; Той е милостив и всеопрощаващ.,,И накрая остават трите: вяра, надежда, любов; но най-голямата от тях е любовта." Само свободният човек може да обича истински!
87
2
 
1
 
! Отговори
Ego sum преди 1 година
И свободният избор, и отговорността за моите дела са лични; само аз ще отговарям за делата си пред Бог. Не мога да прехвърля моята лична отговорност другиму -- но затова съм и свободен човек! Вие признавате Иса (Исус) като последния голям пророк преди Мухам-мад, но не и като Син Божи. Все пак, как тълкувате Христовите блаженства с оглед на Корана? Напр. ,,блажени страдащите, защото те ще се утешат"; или ,,обичай и врага си, лесно е да обичаш ближния"?
86
0
 
0
 
! Отговори
Ego sum преди 1 година
Специалист, да разбирам ли, че според Вашето тълкувание на исляма е праведно човек да се отрече от природата си, както тя му е дадена от Бога? Защото тъкмо свободната воля е тази, която го уподобява на Създателя; сл. щом я ползва, за да се откаже от нея, не отхвърля ли самото Божие творение? И защо мислите, че свободната воля е свързана със страсти (мисля, че имате предвид пороци; страсти е ,,страдания")? Тук става дума за действено разбиране, за избор и лична отговорност.
85
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Ти не си голямата овца, въпреки че и сега си ту крава, ту овца, нито пък истината е на твоя страна. Опитваш се да поправиш Първоначалната Истина само за своя изгода, но спокойно, рано или късно ще се срещнеш лице в лице с този мой близък, който умря за Истината. И няма да бъде всичко в твоя полза!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой и от къде е измислен този т.нар. благодатен огън?! КОЙ? ОТ КЪДЕ? Единственото валидно мнение на Бог, закони и правила според които да живеем са написани в Библията и НИКЪДЕ другаде. Библията не споменава никакви благодатни огньове, мощи на светци, свещи, икони, раса, килимявки, статуи, богородици, кръстове и каквото друго се сетите. Отговора на въпросите по-горе е че това са езически ритуали, празници и традиции, с/у които Бог говори много ясно.
83
0
 
0
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 1 година
Пак не стана ясно защо мюсюлманите и особено турците толкова желаят да живеят в тази морално деградирала Германия? Или пък защо младо момиче може да обходи голям немски град на длъж и на шир без никакви проблеми, но ако влезе в "правоверен" квартал най-лекото което може да и се случи е да я изнасилят? Какво като се продава свободно алкохол в България и българите пиели алкохол? Да не би пияни да се търкалят по улиците, така както лентяи мюсюлмани клечат по ъглите на всеки ислямски град и зяпат.
82
1
 
1
 
! Отговори
Ego sum преди 1 година
Специалист, замислете се над следната разлика: ,,ислям" значи ,,подчинение"; подчинение на словото на архангел Джибрил (Гавраил), което говорил в ухото на пророка Мухам-мад (Мохамед). Самият Мухам-мад не бил грамотен, затова записвали неговите думи -- и това е книгата Коран. Но: Бог създава човека по свой образ и подобие, следователно и със свободна воля.Свободата да избере пътя си, дори и да греши -- иначе трудно ще различи истината. Как Вашата религия съчетава подчинението със свободната воля?
81
3
 
6
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 1 година
Алкохол и свинско, ама хората от твоето вероизповедание с риск за живота си напират да ходят да живеят в тази държави, а не остават в мюсюлманския рай на Шериата, Корана и религиозния аскетизъм. Интересно защо държавите на необрязаните процътяват, а в държавите на обрязаните последователи на Мохамед царят беднотия, хаос и войни? Иисус е казал: "По делата ще ги познаете!". Важно е какъв е нравствения ти облик и отношението ти към живота, не ритуалите които извършваш и лицемерната ти религиозност.
80
3
 
0
 
! Отговори
село преди 1 година
88-Пред тогаващните-ПОКЛОН!Но пред сегашните,с Мерцедесите,Ролексите...
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости дрънкаш ти.Имах предвид, че е страдал, затова ги разбира, както казах атеизмът се шири само из християнският свят.Нещо като гръко римска слабост.Но това си е наш проблем.
78
2
 
1
 
! Отговори
фен(бивш) преди 1 година
Не разбрах,Благодатният огън,ДВА *** ЛИ СЛИЗА?Щото два Великдена има.КАТОЛИЧЕСКИ+ХРИСТИЯНСКИ!
77
11
 
4
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Абсолютни глупости дрънкаш. Ако Христос е със страдащите, те защо страдат и за чий им е тоя Христос? Вярват тези, които бягат от отговорност и прехвърлят топката на Христос - той бил така решил... Айде слезте на земята, щото докато сте живи, сте на земята, после сте под/ в нея.
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ти знаеш ли въобще дали е съществувал Исус, не нали :))) Ако си от Израел разбирам да се пениш, все пак е бил евреин челяка....:)))
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците - благоволение!
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВПРОЧЕМ АТЕИЗМЪТ не е разпространен извън християнският свят.
73
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мюсюлманите са истинските вярващи! По пет пъти на ден правя молитва или още - намаз. Християните от дъжд на вятър влизат в църква, някои изобщо.
72
18
 
5
 
! Отговори
Абдулла Лейли преди 1 година
Аллах е един! Аллах Акбар!
71
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казах само страдащият човек стига истински до Христос.Един самодоволен човек няма как изобщо да разбере нищо.Исуус Христос е със страдащите хора.
70
6
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Разни псевдосвещеници ни заливат с псевдовярата си! Каква вяра към Бог очаквате да има примерно Пловдивският митрополит Николай, който е затънал в мафиотски изпълнения. Или пък разни епископи, които старателно задигат църковни пари. Или пък разни патриарси, бивши агенти на ДС! Плююяяя им на вярата
69
3
 
20
 
! Отговори
Поклон пред паметта преди 1 година
на българските свещеници! Борбата на Българската църква с непоносимото турско робство е най-великият период в историята на България! 500 години българската църква не прекланя глава пред Султана! Хиляди свещеници и особено Патриарх Евтимий - духовният водач на българския народ в Турските времена, особено митрополит Иларион Макариополски и митрополит Неофит Бозвели! Това са велики хора! Борци за българската радетел и памет! Поклон!