Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим

Делегация, водена от митрополит Киприан, ще го донесе в България
Обновена: 15 апр 2023 15:21 | 15 апр 2023 15:17, Анисия Иванова
154
Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим - параклиса в центъра на църквата, в която се намира пещерата на Гроба Господен. След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово. Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Смята се, че първият свидетел на чудото на слизането на благодатния огън е апостол Петър, който видял в гроба на Исус неземна светлина след възкресението.

Само 2400 от желаещите да присъстват на чудото успяха да влязат днес в катедралата. Инженери са изчислили, че в църквата на Божи гроб най-безопасно могат да присъстват до 2400 души. В годините преди пандемията там успяваха да влязат около 10 000 души. Днешното събиране на поклонници е най-масовото от 4 години насам, предаде БНР. Тази година контролът е много строг, защото съвпадат свещените празници на трите  Авраамически религии.

Синя светлина се появява в гробницата на Христос над мраморната плоча, покриваща мястото, в което се смята, че е било положено тялото на Спасителя. В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Днес около 19:00-19:30 ч. се очаква да кацне правителственият самолет на летище "София", с който пътуват пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, съобщиха от Българската патриаршия.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

Архиерейските ритуали в катедралния храм "Свети Александър Невски" ще бъдат отслужени в присъствието на Патриарх Неофит. На празничното богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев.

В Пловдив тази вечер Благодатният огън, който ще бъде посрещнат от Пловдивския митрополит Николай в църквата  "Света Марина". По-късно той ще оглави службата за Възкресение Христовово - Пасха в катедралния храм "Успение Богородично".

А в Смолян божествената частица ще бъде донесена от епископ Висарион от Пловдивската митрополия. Благодатният огън ще пристигне в в храм "Свети Висарион Смоленски" като свещениците от Смолянската духовна околия ще го занесат в храмовете, в които служат.

В Кърджали Отец Петър от централния храм в Кърджали "Свети Георги Победоносец" ще донесе Благодатния огън в града край Арда, откъдето ще се разнесе и по другите църкви в областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верват си хората, докато не срещнат по-голямото зло :)))
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е обаче , че всяка култура и цивилизация започва с Бог.Няма други примери.Явно атеизма е бил в началото , когато е било хаоса.Ама ние към хаос ли вървим, май сме диваци с телефони и коли.
66
4
 
3
 
! Отговори
История преди 1 година
Едно време на село имахме един поп, поп Грую се казваше. Уж беше свещеник на селото, беше и архиепископ, но правеше мръссниии работи на селяните. Правеше магии, ритуали по гробовете в гробището. Няколко човека го бяха видели. Даже патриарха Максим го беше анатемосал. Не беше чист този свещеник. За нещастие взеха го погребаха до църквата и всяка година става пожар. Има нещо.
65
5
 
7
 
! Отговори
обратният пример преди 1 година
Да, има го и това.Човек сам стига до Бог.Христос е със страдащите, защото е страдал много.Един самодоволен човек няма как да я вярващ в Христос.Често в нашата черквичка виждам подобни родители с деца и те си цъкат на телефоните.Аз като малък не съм ходил, но стигнах сам до Него поради претърпяна болка.И когата отидох на Черква видях истината.Видях, че той е страдал и разбрах всичко само за минута.Схванах тази цивлизационна връзка между нараненият Бог от същите на които е искал да помогне.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония с кръстчето на лицето, дето уби две момичета, нали и той се кълне в Исус, даже караше жипка с полицейска синя лампа, както и го покриваше некаква полицайка миска :))))
63
2
 
7
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Първо, светото Православие не е религия, а вяра, и второ, Един е Бог, една е и Църквата. А ереси и секти колкото искаш на този свят.
62
2
 
2
 
! Отговори
Из Стария завет преди 1 година
И въздигна се Аврома в нечисти помисли грехотни, шест мъже прекара, три чада погуби. Телесата си погуби, честта си възвиси. И в сетний час Аврома се покая, ала прошка не намери и въздигна Богу дух Аврома, райски порти затворени видя и горещи пламъци обвиха нейната душа.
61
1
 
0
 
! Отговори
Ego sum преди 1 година
Азимов, Вие може да изкажете такова твърдение, но дали то е истинно или не, е вече въпрос на логически операции. Доказва се не ,,съществуване" или ,,несъществуване", а истинност и неистинност. Конкретно във Вашия пример би трябвало да се означи истинност или неистинност според необходимо и достатъчно условие. Т. напр., какво би било необходимото условие за истинността на Вашето твърдение? Ревът на Т. Rex? Или нещо друго? Мислете със собствената си глава логично!
60
2
 
3
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Те не могат да станат дори за ден православни понеже са така обсебени от греховете си че даже не ги виждат!
59
2
 
2
 
! Отговори
До Баблуга преди 1 година
То и кокошката има мозък, но няма разум и съвест. Схващаш ли разликата?
58
4
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Атеистът казва - "докажи и ще повярвам", а вярващият в Бог - "повярвай и ще ти докажа". Нека всички невярващи да станат православни християни поне за един месец - да постят, да се молят, да се борят с греховете си и пр. и след това да кажат дали има Бог и дявол.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- хубавото на религията е че създава общност от хора.Има първо здрави семейства, след това общности като град, държава, империя.Махнеш ли религията жените не са жени, а стават мъже, гонещи кариери и не раждат, мъжете стават самотници.А това става, защото цивилизацията е изградена върху вяра в Бог.Така започват навсякъде.200 г атеизъм и следствието е икономическа, социална, личностна, всякаква криза.
56
3
 
1
 
! Отговори
Из Стария завет преди 1 година
В Стария завет е казано, че ще дойде време Господа на земя ще слезне, нов свят ще въдвори изпълнен с болка, гняв и обич.
55
4
 
1
 
! Отговори
Из Стария завет преди 1 година
И смелият Товит в сараи еврейски навлезе, шест жени завзе, ала ангелът Асмодей мори чадо ред по ред. Господа велик Асмодей разпна, на Тибетска нива отведе, па му каза - Асмодей ти си ангел паднал, живот наред мориш, обречен си да бродиш, в грешни предани земи. И въздигна се Асмодей с гърлен глас пищя, Слава Богу не издържа и превъплъти се в Черна смърт, ред по ред да мори и Товит да намери.
54
2
 
6
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Слава Богу във висините, на земята мир и между човеците благоволение. Амин.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 като те пребие некакъв ка тил, тогава говори за верващите и атеистите, щото евреина Исус нема да ти помогне :))) Да верваш сляпо, дори Господ ако съществува ще ти се изсмее :)))
52
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
"Има Православие в България, има български народ, няма Православие - няма и български народ!" - митрополит Климент Търновски (Васил Друмев). Всичко друго е безумие, гонене на вярата и преливане от пусто в празно.
51
3
 
2
 
! Отговори
Из Стария завет преди 1 година
И рече Господа всесилен туй що на земята вирее, в прахове да се превърне, и роди се мигом смъртта
50
2
 
3
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Както казваше преподавателят ми по теоретична електротехника - "Ако стигнете до въпрос, чиито отговор науката не знае, бъдете сигурни, че никой друг не знае".
49
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..59...Напълно си прав!...Още Проповедника /Соломон/ е написал:..-"Страхът от Господа е основата на мъдростта"..."ИЗВЕЧНА ИСТИНА" !