Делегацията ни за Благодатния огън пристигна в Йерусалим

Очаква се да се върнат в България към 20:00 часа
15 апр 2023 10:05, Александър Попов
38
Делегацията ни за Благодатния огън пристигна в Йерусалим
Снимка: Старозагорската митрополия

Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим.

Тя е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Владиката е придружаван от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Израел Румяна Бъчварова, началника на отдел „Протокол“ на Св. Синод на БПЦ-БП Емил Велинов, епархийския съветник на Старозагорска митрополия Диян Димитров, началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов.

"Изказвам огромната си благодарност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласуваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на когото предстои да посети Светите земи и да присъства на това велико чудо - слизането на Благодатния огън, за да може да осени всички ни с Пасхалната радост, че Христос възкръсна сред мъртвите и смъртта няма власт над него", каза преди заминаването митрополит Киприан.

Обикновено Благодатният огън „слиза“ на Божи гроб след 14:00 часа, като страната ни е първата, която ще вземе от свещения огън в специално подготвени 4 фенера. Очаква се българската делегация да пристигне на правителствения терминал на летище София около 20:00 часа.

По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Благодатния огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо църквата хвърчи напред назад с творение на дявола? За религиозни приемам само монашеството. Тези дето се изявяват в църквите са лицемери. Ако не всички то много по-голямата част от тях. На тях не им трябва помощ от държавата за това начинание. Те имат доста пари, имоти и бизнес на заден план за да си го направят сами. Аз съм против религията и то благодарение на представителите на българската църква. Поповете не са това, което някога са били. Да сте чули поп да е помогнал на някой?
24
2
 
1
 
! Отговори
Не Не преди 1 година
олимпийски огън къде го пише в Писанията не измислените Писания ша имитирам Святият Дух е нема такива хитреци
23
1
 
5
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
"До Видял -- Теква значи, ама не може да те опари? Защо ли? Това в Тубата казаха ли го?" Да вижда се, че огънят тече по вътрешната стена на църквата не отвън, и как не може да те опари огън?!? Физика учи. Теква и слиза до попа долу където е в стаичката. Външните зрители нямат достъп. Но пак казвам, хубаво е да има традиции, няма лошо.
22
6
 
3
 
! Отговори
До Euroslayer29 преди 1 година
Преди да говориш глупости, провери и виж с очите си. Огънят слиза от покрива където има съд в който има течност. Не "слиза" от небето. Има интервю с руският поп който подава огъня на вярващите. Всеки преди да напише контра, нека провери първо.
21
4
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
*** път да види е тази работа. Едни чичаци без работа отиват на народни разноски да вземат огън от други чичаци, които също печелят от нaивници. И цялата работа е за да не бачкат, а да си живечт добре. #banreligion
20
1
 
2
 
! Отговори
Джет класа преди 1 година
Огънят е в сърцето!
19
1
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 1 година
22 е до Азимов 20
18
3
 
2
 
! Отговори
До Азимов 1 преди 1 година
Чрез религията се поддържат някакви морални норми. Злоупотреби като тези чрез използване на религията, се наблюдава и при всички други видове боравене с всякакви идеологии. Медалът винаги има две страни. Но ти помисли какво става, ако направиш от простия човек атеист. 2. Който не е мързелив и глупав, получава прилично образование и по свой начин се среща с необяснимото. Дали има някакъв свръхразум, това все още никой не е доказал, нито е отрекъл убедително.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Видял -- Теква значи, ама не може да те опари? Защо ли? Това в Тубата казаха ли го?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фюууут! Емили, ти си гледай тротинетката и не се бъркай в неща, които не можеш да проумееш.
15
5
 
4
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 1 година
До некакъв "видял",бре!Ти си кьорав лъжец,бре шшушумиго!Дано,ама надали ще ти "текне" акъл,бре сселяк!В тубата не съществува такъв клип,освен в подпухналия ти мозък!"Текнало"било от тавана-ха ха ха!
14
4
 
1
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
хахаха пак свързано с еврейчетата дето са пренаписали библията...
13
7
 
5
 
! Отговори
Видял преди 1 година
В ютуб има детайли как " слиза" огънят. Вътре в църквичката първо гори вечен огън газ. И второ на покрива има резервоар с няква течност която се окислява от кислорода. Попа дърпа едно въженце да текне течността тя тръгва да капе и се окислява надолу и слиза по стената на църквата до долу. Отвън фанатици изпадат в екстаз. И това е. Няма лошо да има традиции.
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на газ на ток
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от миналогодишния нема ли да не е загаснал хич не си пазят нещата
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате аз ше ви запалим огън
9
6
 
3
 
! Отговори
Фюууут! преди 1 година
До Анонимен""То не е само горивото.Обслужване,летищни такси,хотел,ядине,пиене,таксита.То се трупа.Масрафа е голям.
8
8
 
8
 
! Отговори
леля преди 1 година
За добавки към пенсиите пари няма.Да се развявате със самолета има пари,нали?Едно време,когато нямаше хвърчила,какво?Майка ми,която завършила Варненската девическа гимназия,не стъпваше в черква,не споменаваше за религия.Веднъж я питах,защо.Защото години наред всяка сутрин започвахме занятията с "отче наш".Всяка сутрин!Лъжа,измама и подтискане на духа с цел послушание и подчинение.
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия попове наистина ли ни мислят за оли го? Къв огън ги е подгонил и къде в Библията пише за такъв благодатен огън? Имали такова писание в Библията щото никъде в нея не пише такава щуротия. Това че трошат народни пари за екскурзия до Израел е най малкото. По лошото е че има лековерни които им се връзват на лъжите на тия с Ролексите и Кадилаците.
6
11
 
7
 
! Отговори
антирелигия преди 1 година
Долу религията!