В България стана скъпо за гърците, все по-малко празнуват Великден тук

Хотелиерите в Сандански са принудени да предлагат по-изгодни оферти
16 апр 2023 22:20, Нели Христова
42
В България стана скъпо за гърците, все по-малко празнуват Великден тук
Снимка: БГНЕС

Значително е намалял потокът от гърци, които пътуват до България, за да пазаруват, показват наблюденията на местните търговци в Сандански. Причината е в увеличението на цените на стоките у нас и изравняването им с тези в южната ни съседка.

Панайотис е от Кавала. Избрал е да прекара Великден заедно със семейството си в Сандански. Той разказва пред БНТ, че тази година ще се въздържа от покупки заради високите цени на стоките в търговските обекти.

"Очаквахме да е по-евтино тук, понеже има голяма разлика в доходите ни. Виждам, че са изкуствено завишени цените на всички продукти", казва той.

"Единственото по-евтино тук е цената на горивото в сравнение с Гърция".

Според клиентите от южната ни съседка, най-голямо увеличение има в цената на млечните продукти. В магазин за хранителни стоки в Сандански, цената на кашкавала достига до 26 лева на килограм.

"Идват много малък брой гърци, които предимно минават само да попитат като цени, като наблюдение какво имаме във витрината, и си взимат една вода и си излизат. В момента трудно можем да ги накараме да си купят нещо", казва Петър Гроздилов, търговец.

"Масово гърците, каквито бяха преди години, ги няма. Без да преувеличавам, преди години бях преброил 70 автобуса, които запълваха всяка свободна улица тук, в централната част", разказва Георги Кунчев от Сандански. Сега от съседката ни пристигат едва два-три автобуса

А хотелиерите в Сандански са принудени да предлагат по-изгодни оферти, за да задържат малкото останали туристи от Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Очаквахме да е по-евтино тук, понеже има голяма разлика в доходите ни. Виждам, че са изкуствено завишени цените на всички продукти" - трябваше ли чужденец да ни го каже ба си......
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук и там разлика няма ! Бензина там е 2 евро !
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни навлеци по-малко.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да празнуват тука, парад на селянията и беднящината, всеки се бута, а клошарите се чудят как да те преджобят, в Гърция Великден е истински празник и се празнува като такъв.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в село Ивайловград на три км. от границата с Гърция. Комшиите гърци идват все по рядко и все по малко. Преди 4-5 да не говорим преди 8-10г заведенията беха пълни с тех.Сега идват зарежда бензинец, цигарки и обратно. Особено тук е скъпотия.
29
13
 
25
 
! Отговори
Юнаков преди 1 година
Малко хора знаят истинските доходи на обикновените гърци. Пенсиите са по 300-400 евро. Държавен служител в кметство, да речем, взема 800 евро. Разликата тук и там отдавна не е толкова голяма. Ама дай ни да мрънкаме и умуваме, както винаги.
28
6
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
До каде ни докараха - даже на гьрците с -4 пьти по високи доходи вече им е скьпо тук
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това му се вика - пазарна икономика!
26
9
 
43
 
! Отговори
???? преди 1 година
Епа значи имаше един тивоч дето казваше да не ставаме като в Гърция! Така де ама в Гърция минималната заплата надхвърля веюе 780 евро а средната не можем да я стгнем и срещу тях да бягаме! Като се вземе това предвид и се види че тука цените на хранителите продукти са сравминими с тези в швейцария! значи искам да попитам таз тиква КОГА ще ги стигнем гътците?????????
25
5
 
15
 
! Отговори
Грък до28 преди 1 година
Успокой се! Ще вдигнеш кръвното..А с коментара ти само доказваш тезата за 70%......Понеже явно,че четеш без да разбираш текста... коментара ми не се отнася до ВСИЧКИ Българи,а само до такива полуграмотни,злобни,като твоя милост...Светли празници !!!
24
20
 
12
 
! Отговори
До 25 Гръг : преди 1 година
Много злоба бе,Спартанец :) Ама как плитко разсъждаваш и плюеш обобщаващо за всички българи?!? С това твое " умозаключение" е само доказваш,че българите сме доста умен народ,а завистта и омразата ти си личи от километри :) Като не ти харесва България - свят широк :) Шубата,тубата и на гарата,маляка :) Айде у лЕво,смешно малко човече! :)
23
3
 
10
 
! Отговори
Ми преди 1 година
15 за порция основно си е пара!
22
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори в Германия и Англия е по евтино отколкото в България.
21
12
 
28
 
! Отговори
Грък преди 1 година
Много се радвам,че моите приятели Българите, коментират живота на комшиите...с изразено самочувствие и злорадство.....Някои коментатори си личи,че имат и сериозна икономическа основа,та нали Българинът е високо интелигентен...... От това злорадство подкрепено със солидно количество алкохол (знае се,че на маса Българина е най-най...)не забелязва,колко изостава и колко изолирана е България!!! Но самочувствието е на лице!! Като на "пиленца"от Монако.....
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме едно приятелско семейство в Гърция. Дядото и бабата, Евангелос и Афродита се казват, доволни са от пенсиите си, стигат им, ама младите не са доволни от заплатите.
19
23
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците в момента са по-зле от нас. Правиха се на големи, а сега са същите прошляци като нас, че и по-зле. Всички вече сме еднакви бедни. Като влизахме в ЕС ни казаха, че ще станем богати като западняците. И не ни излъгаха. Но не ни казаха, че те ще станат бедни като нас, а не ние богати като тях. Хаха.
18
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е колко са им по-големи доходите от нас като вземат 500-600 евро на месец? Същите прошляци са като нас.
17
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето българките масово про ституираха в Гърция. 5 долара на сеанс. 10 долара за пълна програма.
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като се сетя че през 91ва ходих да бера портокали в Гърция за 8 $ надница...
15
18
 
17
 
! Отговори
Цените преди 1 година
Цените във България са ниски в сравнение със стандарта на живот който се опитва да показва българина!! Трябва да се повишат поне със 50 процента цените за да престане да се прави на преуспял във живота масовия българин! То бива най новите телефони маркови дрехи от Турция и бракувани мерцедеси от Германия със поне 5 кила кит възстановени трагедия българска малко ви е!