Няма достатъчно предлагане на готови имоти, търси се ново строителство

Очаква се ръст при наемите за сметка на закупуването на имот
20 апр 2023 22:27, Анисия Иванова
46
Няма достатъчно предлагане на готови имоти, търси се ново строителство
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на немалко имоти са предоговаряни с между 5 и 10%. Големият риск е ако лихвите започнат да се повишават много за стари клиенти на банката и съществуващите клиенти вече изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Така предлагането на пазара вече ще тласне цените надолу. Такова нещо все още не се случва. Това заяви Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Димитров коментира понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци.

„Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят“, посочи Димитров. Той отбеляза, че няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

„Стига се до забавяне на реализирането на сделки, защото процентът на хората, които се обръщат към ново строителство, е все по-голям. В момента наближава 40-50% - това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има“.

По отношение на пазара на кредити гостът посочи, че въпреки осезаемото говорене и ефектите от политиката на Европейската централна банка, в България не се отразява по начина, по който всички ние очаквахме. „Продукти с плаващ лихвен процент са на нивото на средата от миналата година“, каза той, като добави, че 2,15-2,20% е порядъка на лихвите по ипотечните заеми.

"Клиентите трябва да са наясно, че независимо от това, че лихвите все още изглеждат ниски, те са плаващи и на всеки три или шест месеца в зависимост от банката те могат да бъдат променяни“, допълни гостът.

Той очаква ръст на търсенето на наеми за сметка на закупуването на имот.

"Нещата, които се случват, са умерено положителни – имаше далеч по-негативни сценарии, които на този етап ги избягваме... Купувачи, които не могат да си осигурят средствата за брокерската комисионна и таксите за нотариус, се отдръпват от пазара. Клиентите с добри доходи са активни... Говорим за нормализация на пазара“.

Димитров обясни, че цената на кредитния ресурс у нас се определя от цената на депозитите – те се покачват всеки месец.

От разговора стана ясно, че при правилата на банките за отпускане на ипотечни кредити няма затягане. „При продуктите с фиксирана лихва има леко покачване на лихвения процент. В България тези продукти може да са за 3 или 5 години“, посочи гостът.

"Няма видими критерии, с които банките да изпращат ясни сигнали към пазара, че имат силни притеснения за това, което предстои“.

„Пазарът на кредити остава активен“, заяви още Димитров. Той очаква нивото им за първото тримесечие на 2023 г. да е сходно с миналогодишното, дори да има повишение. „Цените на имотите се увеличиха и обемът на кредитите расте. Но той е вследствие на увеличените цени, не на бройките“, обясни гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотния балон се спука, просто паниката ще дойде след година две.
36
2
 
4
 
! Отговори
Дом на колела купи! преди 1 година
Правилно постъпваш Ти !!
35
1
 
5
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 година
живота в имота става ад, а самия имот - непродаваем.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпи били имотите... Какво ви интересува, нали исхахте банани и тоалетна хартия, а не евтини имоти, както преди 1989 година
33
0
 
13
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
Хора, НЕ използвайте "услугите" на брокер. Продавайте/купувайте имотите си САМИ.Не се занимавайте с тези измамници!
32
2
 
7
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Възела ще се развърже като вдигнат лихвите, както казват в статията! Тогава *** брокери, ще се замести с пасмина частни съдебни изпълнители. Първо, много хора ще загубят работа и доходи, доста фирми ще позакъсат и фалират и Второ огромна част от населението няма да може да си покрива вноските по всички кредити. Имам приятел, който има апартамент, къща на ипотека и две коли на лизинг, как е взел и кой му дал кредит незнам, ама при 5-6% лихва е чао. Това е срамният човек с борчове и заеми!!!
31
5
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 година
Придобиването на имот не е за прошляци. Гроздето е кисело.
30
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 година
За да се промени имотния пазар,първо трябва да изчезнат т.нар."брокери"/една пасмина от безработни измамници,които лъжат хората/.Ние имаме сграден фонд за поне 20 млн. население,а сме 6 млн.1/3 от апартаментите дори и в големите градове,са необитаеми.Друг е въпросът,че увеличението на номиналната цена ,е ИНФЛАЦИОННА ПОСЛЕДИЦА/ сиренето беше 5-10 лв, ,сега е 18-20 лв/,а не същинска увеличение.Но кой да мисли.
29
17
 
8
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Цените на имотите няма да паднат. За това се говори от години, някои хора се надяват от години, но цените продължават да растат, или ако направят крачка назад не след дълго правят две напред. Мисля, че тенденцията е, този пазар да се реформира тотално и постепенно да отпадне индивидуалното частно жилище, като определени компании или богати хора ще притежават цели комплекси или блокове, и ще отдават жилищата под наем.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерти съветват,че е изгодно да се купи жилище ако то струва не повече от 15 годишни наема. Сега жилищата струват над 30 годишни наема. Без да се включват данъци, разходи по сделката ,ремонти.Затова много по изгодно е да се живее под наем.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че сме държавата с най-бързо намаляващото население в света с огромен брой новопостроени жилища, е смешно да се твърди, че няма достатъчно жилища. Само в София необитаемите жилища са над 200 хиляди. И още повече ще се увеличават с намаляване на населението и новото строителство.
26
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че искат ново. Кой търси комунистически панелни ***, дори русофилите не ги искат.
25
13
 
11
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Плащаш наем и правиш богати другите, а ти не придобиваш нищо, по-добре да плащаш ипотека за собствен дом, който ще оставиш на детето си, за да не плаща и то наем!
24
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""АКО НАБЛЯГАМЕ НА ЧЕСТНИЯ ТРУД, ЩЕ СЪЗДАДЕМ КУЛТУРА НА ЧЕСТНИ ОТНОШЕНИЯ"""" ------ Стига да ни позволят...
23
3
 
4
 
! Отговори
Тежкарът2 до #1 преди 1 година
"Тежкар, направи ми би битка и си лягай.... Утре ще те правя екзотичен отзад на кална баня... Голямо пътешествие ще бъде, ако се умориш ще те тикам"Бай Ставри, от ЦСЗ, 1500 кв. м. Екзотика
22
1
 
12
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Иване, Иване, мноого "изгодно", след има-нема 35г ще стане твой...ако доживееш и редовно си плащаш вноските естествено.
21
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм ИТ, взимам 18,000 месечно след данъците. На тези цени няма да купя нищо. Сегашния пазар е пирамида.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувачи които не могат да си осигурят комионната и нотариуса ?! И къде са тръгнали ?
19
1
 
35
 
! Отговори
Монката преди 1 година
Поредната поръчкова статия! 25% от новото строителство в София стои празно!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван то като си глу пав е за цял живот

Спонсорирани публикации