2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка

Според синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лв.
Обновена: 21 апр 2023 08:38 | 21 апр 2023 08:35, Елка Василева
151
2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка
Снимка: архив, БГНЕС

Две трети от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата, която стига за издръжка – да си платите битовите разходи, храната, тока. Това коментира пред Нова тв икономистът от КНСБ Любомир Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни Костов.

Още по темата
„Размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот”, продължи Костов. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780 лв.

25% е инфлацията при стоките от първа необходимост. Дори 6% покупателна способност са загубили и държавните служители.

Според него трябва да се вдигне данък печалба, защото няма да се върже бюджетът.

По думите му обявената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 г. е средна инфлация.

„Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза, като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 г. спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни синдикалистът. Именно затова е много важно и да се приеме бюджет на държавата, смята още той.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията”, обясни Костов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
6
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Този бил ненужен , онзи бил ненужен ! Фантазьори. Нямате представа или не искате да имате от реалността. Някой трябва да произведе храна, някой трябва да поддържа електропреносната и водопреносна мрежа. Някой трябва и плочки да залепи. Някой да лекува, някой да преподава и т.н. Добре, че в ръцете ви не е управлението на град или област, където и да е, защото ще ги сринете. Чак пък такава липса на здрав разум не е нормална.
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОПАГАНДАТА КОЛКО Е ЗЛЕ РУСИЯ СЕ СПУКВА В ДАННИТЕ НА ООН И СВЕТОВНАТА БАНКА, ОТ КОИТО Е ВИДНО ЧЕ СА ПРЕД НАС... ПРЕД ГЪРЦИЯ И ТАКА НАТАТЪК. ТРОЛЧОО БРЕ ЧЕТИ, ТРОЛЧОО НЕ ЧЕТЕ, ПИШЕ ПАК ЛЪЖИ ЗА ЗАПЛАТКА ТРОЛСКАА СЪВЕСТТА МУ СПИ...
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е в свободния евроатлантически свят, с ментори като росен плевнелиев, паси, бойко, кирчо, кокорчо, ристо и любимата на сърцето му...МАЛКИТЕ БУКВИ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРЕДВИД МАЛКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПАРТИИТЕ ИМ, И ЛИПСАТА НА ДИСКУСИИ И РЕАЛИН ПАРТИЕН ЖИВОТ В ТЯХ, РАВНА НА ЛИПСАТА НА ТАКЪВ В БКП ПРЕЗ 1952 ГОДИНА.
137
12
 
2
 
! Отговори
Пешо 2 преди 1 година
Българина няма избор. Сивия сектор е поради порочно законодателство, неграмотно. Не че в Русия е по-различно. 80% от руснаците работят нелегално в едни гаражи. Затова Русия е толкова "напреднала".
136
1
 
8
 
! Отговори
До Пешо преди 1 година
Айде сега, когато българина избира да работи в сивия сектор и не плаща данъци ( или работодателя му) пак Путин ти е виновен, че после няма пари в хазната!
135
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
България е бедна защото е по руски модел и само се краде. 3 милиона избегаха и още 3 милиона се готвят да бягат към истински държави с истинска икономика.
134
1
 
12
 
! Отговори
Много ми е смешно преди 1 година
Когато хора, които никога не са живяли в чужбина, се самоубиждават колко зле е живота там, колко бедни са българите в чужбина, колко неуки, необразовани, неуспешни си, как взимат мизерни заплати в сравнение с България и живеят в мизерия :)) Ако така ви става по-леко на душата, вярвайте го!
133
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" 2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка ".... Това не е важно, важното е да им стигат за банани и тоалетна хартия, заради които сменихте соца с див капитализъм.
132
0
 
10
 
! Отговори
До 134 от Емигрант преди 1 година
Ауу каква завист лъха от коментара! Ами ако заплатата на имигранта е по-висока от твойта?? Ще си заложиш ли главата! Българският му не бил добре, взимал по-ниска заплата от стедент в България..самовнушения и оправдания ;))
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната заплата щеше да е 1300 лева още през 2021 година, ако ГЕРБ не бяха завзели властта през 2009 година.
130
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам се спори за "имигрант" и "емигрант". Този, който се е написал "имигрант" за нас е чист емигрант, а за държавата, в която живее, е "имигрант". Мисли се за много образован, ама ц- българският му куца, а и главата си залагам, че нетната му заплата на запад е по-ниска от нетната на студент в ИТ сектора в София.
129
6
 
1
 
! Отговори
Айше преди 1 година
Асан е зидар.Секи ден ми носи 300 лв.от строежа.Аз зима пенция и ТЕЛК и пак парите не стигат за нищо
128
12
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Синдикатите искали 1300 лв., а те наясно ли са че това ще ликвидира държавата за 24 часа!?Едно е да искаш, друго е да анализираш ръста на БВП и да прецениш ръста на РЗ!И аз искам да давам, но не го правя защото мисля за утрешния ден на хората!
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже напоследък прекалено се преекспонира темата с изкуствения интелект само да спомена, че програма, която някой трябва да програмира да следва определени инструкции не е никакъв интелект - това си е чисто и просто софтуер като всеки друг. За да се класифицира като интелект трябва да може да взима самостоятелни решения, които не са програмирани. Аз все още подобни апликации не съм виждал поне в публичното пространство. Иначе да - заплатите са мизерни масово, като се изключи София.
126
11
 
7
 
! Отговори
ЙоЙо преди 1 година
Българинът е много по-богат, спрямо всякакви такива статистики, стъкмиситики. Вижте колите навън, заведенията, моловете, ресторантите, курортите. Само знаем да се оплакваме!
125
0
 
7
 
! Отговори
До 126 преди 1 година
Те и физическите лица могат да работят където си поискат..но не могат да плащат данъци където си поискат ;)
124
4
 
7
 
! Отговори
Имигрант преди 1 година
Ясно тука само хора пишат, които временно работят в чужбина или от време навреме са там..но никой не е имигрант като мен! Е аз от 25 години живея в чужбина и имам повече представа от имирантите тук! А вие научете разликата между имигранти, емигранти и гастарбайтири :))
123
10
 
4
 
! Отговори
Dragon преди 1 година
На мен ми стига, вземам около 6хил., жената около 4хил., не сме ИТ-та. Свързваме двата края!
122
3
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 1 година
Ако съм физическо лице, да. Аз не съм физическо лице :) Мога да работя откъдето си поискам.
121
3
 
5
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Хубаво, аз съм в Бавария! Вярвам ти, но ти работиш временно в Швейцария..мисля, че до 1 година най-многа може да работиш в чужбина и да плащаш данъци в България..поне в ЕС е така! После, ще трябва да избереш ще се върнеш ли в БГ или ще продалжиш са плащаш данъци в Швейцария..личин избор е, но ще трябва да го направиш..

Спонсорирани публикации