2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка

Според синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лв.
Обновена: 21 апр 2023 08:38 | 21 апр 2023 08:35, Елка Василева
151
2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка
Снимка: архив, БГНЕС

Две трети от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата, която стига за издръжка – да си платите битовите разходи, храната, тока. Това коментира пред Нова тв икономистът от КНСБ Любомир Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни Костов.

Още по темата
„Размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот”, продължи Костов. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780 лв.

25% е инфлацията при стоките от първа необходимост. Дори 6% покупателна способност са загубили и държавните служители.

Според него трябва да се вдигне данък печалба, защото няма да се върже бюджетът.

По думите му обявената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 г. е средна инфлация.

„Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза, като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 г. спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни синдикалистът. Именно затова е много важно и да се приеме бюджет на държавата, смята още той.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията”, обясни Костов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
5
 
! Отговори
до 121 преди 1 година
Правиш ли разлика между "емигрант" и "имигрант"? 2 различни думи са да вметнем. Иначе правя разлика и още как. Продължавам да твърдя, въз основа на много познати в чужбина с гражданство, че емигрантите са представителна извадка на обществото и българската нация като цяло. Масово необразовани и полагащи нискоквалифициран труд. Разбира се, това не пречи да има и преуспели- не оспорвам. Същото като у нас. Самият аз прекарвам 80% от времето си в чужбина. Имам поглед кой, какво и защо.
119
1
 
5
 
! Отговори
до 120 преди 1 година
Швейцария. Работя за един университет през българската ми компания. Паралелно по още 2 големи проекта. Иначе казано- на 3 места. И вчера го писах и разни пляскаха минусите :) Плащам данъците си в България, разбира се. Едно, че са много по-ниски и второ- искам да влизат у нас, а това, което плащам, е огромна сума за българските стандарти.
118
7
 
6
 
! Отговори
DO 121 преди 1 година
Прекрасна разлика прави човекът. И аз да ти го напиша (написах коментар 118)- от тези 2.5м интегрирани българи, 2.4м не стават за нищо. Айде да не са 2.4, ами 2.2. Сума познати имам къде ли не по света- кой бачкер във фабрика, кой- шивач. Нископлатени. Необразовани, но с гражданство. То това е и извадката на българското общество- слуги. И в БЪлгария е така- масова плашеща неграмотност. Пак казвам- емигрант съм, доктор на науките. Но виждам какво става наоколо.
117
0
 
7
 
! Отговори
До 116 преди 1 година
Казах, че не правиш разлика между нископлатени гастарбайтири и висококвалифицирани имигранти от БГ! По време на пандемията напримир си пролича кой какъв е, гастарбайтирите веднага севърнаха в България..другите са интегрирани в държавите, имаме тек семейства, образование, работа!
116
0
 
5
 
! Отговори
До 117 от Емигрант преди 1 година
И аз съм в Алпите! Ти къде си?Иначе моята дема срещу твоята, всеки има различин опит! Представителна извадка не е твоя личин опит също ;))
115
4
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Това да обвиняваш другите за собствените си неудачия не е правилно нито е здравословно. Аз например не обвинямам никого за работата ми щит която напускам, защото не се трае. Нали аз съм си я избирал, като не ми изнася вече сменяваш и толкова. Аре със здраве и без комплекси.
114
6
 
6
 
! Отговори
DO 116 преди 1 година
Гледай сега, и аз около себе си не познавам човек в София с под 10к месечен доход или поне го нямам в приятелските си кръгове, но това не значи, че всички сме такива. Напротив- масовката е катастрофално пpocтa. Същото и при теб. Нормално е да имаш интелигентни приятели и да не виждаш за какво иде реч сред българския емигрант. Да те е срам, че си българин в общия случай. Като емигрант ти го казвам това.
113
5
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 1 година
От тези 2.5м българи, които сте емигрирали, около 2.4м не ставате за нищо. Средняци. И в моя клас има емигранти и топ платци на данъци. Но сме малко. Самият аз живея и работя от Алпите в момента, защото имам тази възможност. И имам повече от реална представа за нашите емигранти. Взимаш представителна извадка от нашето общество и гледаш- стряскаща функционална неграмотност. Да, около себе си аз не познавам такива хора- всички са заможни и развити, но ние не сме представителна извадка.
112
2
 
9
 
! Отговори
До 112 от Емигрант преди 1 година
От моя клас след като завършихме -70% емигрираха и завършиха университети в чужбина-станаха архитекти, хирурзи, програмисти-ти имаш някаква нереална представа и не правиш разлика межде гастарбайтир и емигрант! Гастарбайтирите отиват за бърза печалба и ограничено време с нискокачествен труд! 2,5 милиона българи като мене са емигрирали постоянно, имат образование и саже гражданство в държавите, където живеят..
111
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак бляновете на функционално неграмотните как ИТ секторът се разпада. Ех, че злоба. ИТ секторът, в който една шепа има-няма 30к души генерираме 15% от БВП а бачкерите 3.3м души генерирате едно НИЩО. Нека се разпадне, няма проблеми. Толкова добре съм печелил през годините, че съм развил 3 метода за пасивен доход, с който могат и внуците ми да живеят. Ще работя, каквото си поискам, защото съм интелигентен и адаптивен. А вашите "професии" са мое хоби. А моята професия не можете да я вършите. Мерси
110
2
 
7
 
! Отговори
До 112 от Емигрант преди 1 година
Не ставай смешен-никой не отива в чежбина за да мизерства..да визерствам мога и в България :(
109
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
До долния- Така е! Аз затова избягах..
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се цели да се каже в статията?! Аз ще ви обясня какъв е проблемът- функционално неграмотни сте и нямате никаква добавена стойност към общество и икономика. Пример- огромен процент от емигрантите в чужбина полагат най-нископлатения труд. Мизерстват. Защото толкова си могат. Ако не ви харесва заплащането, сменяте средата, развивате добра бизнес идея, преквалифицирате се. Ама с хора, чието топ умение е шофирането, реденето на плочки и стругарството, толкоз.
107
0
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
То всички дето пишат са програмисти всъщност в реалността населението което работи избяга защото в чужбина е нормално а в бг е глад
106
0
 
3
 
! Отговори
До 105 от Емигрант преди 1 година
Това и ChаtGPT го може, не ни трябва програмист ;) Кажи в кой език я искаш тази функция?
105
0
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Нали се сещате, че може 2/3 от работещите да не получават заплата стигаща за издръжка, но за сметка на това някои реализират супер печалби и приходи. Управляващите би трябвало да поставят някакви рамки и ограничения и ДА НЕ дават дотации и субсидии там, където те не са необходими, а парите да се пренасочат където има нужда. Това са такива азбучни правила, които не се прилагат, което подсказва, че нещата се правят следвайки не логиката, а следвайки олигархични финансови интереси.
104
1
 
4
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
Ми дай някоя дума да го намеря! Описанието ти е -едно работно място-много конкретно и сетайлирано! Ясно че си измисляш!
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко процента са пенсионерите с пълен трудов стаж, чиито пенсии не стигат за издръжка?
102
4
 
1
 
! Отговори
contractor преди 1 година
не съм хр, ако не можеш да го намериш значи не е за теб а и е пълен щит.
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мног програмисти, много преуспяли хора. Замерят се с пачки. Защо мигрантите не са на работа или да си дремят кротко пред телевизора с една бира - така и не разбрах. Но явно за тях е по-важно да ти обясняват как са преуспяли в някоя чужда страна по цял ден и цяла нощ. Айде, програмистче - натракай една фукция с променлива запетая след всяка дума по-голяма от 6 букви от тоя коментар. Само да си открие думате. Не низ, а дума. С Макаров щял да ме запознава? Лопата имаш ли, че трябва да го изкопаеш.