Ген. Миланов: Нападението над Гешев е терористичен акт, но не е извършен от професионалисти

Според бившия началник на НСО много трудно ще се стигне до поръчителите
35

Взривът, който избухна край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, не е бил достатъчно мощен, че да помете автомобила. Това мнение изрази в студиото на "Денят ON AIR" бившият началник на НСО ген. Румен Миланов.

Той нарече инцидента "терористичен акт", който трудно може да бъде определен като опит за сплашване.

"Лично моето мнение е, че взривът не е толкова мощен, така че да помете джипа, който е брониран с висока и степен на защита. Не е извършен от висок клас професионалисти. Това съдя по щетите, които виждам от взривното устройство. Ако беше от професионалисти от високо ниво, нещата щяха да бъдат различни", каза Миланов.

Той допълни, че експертизата ще определи каква е била мощността на взривното устройство, дали е било самоделно или друг вид, като коментира и тезата, че в случая става въпрос за инсценировка.

"Ако това е така, кой би решил да прави такава инсценировка, защото вътре, ако са децата, това може на тези деца да навреди сериозно по тяхната психика", заяви Миланов.

Според него целта на атентата е била да се ликвидира главния прокурор, но не и да бъде сплашен.

"Кои са го поръчали? Какви са мотивите за него? Какво с цели? Да се убие главният прокурор ли - най-вероятно да. Но има много неизвестни, за да бъдем категорични. Да бъде сплашен - от една страна може да бъде сплашен, но от друга страна това може да накара сплашения да активира своите действия", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Миланов поясни, че маршрутите на НСО не се планират предварително. Обикновено се избира най-краткият и това става в процеса на движение.

"Избира се в последния момент. За тези маршрути, в това ниво, каквото е за главен прокурор, няма система за предварителна оценка на трасето, защото, най-вероятно, няма и информация за заплаха", добави той. По думите му трасето би могло да бъде проверено, само ако има конкретен сигнал за заплаха.

"Щом не е имало информация за заплаха, са се движили в съвсем обичайната система за охрана. Освен това, хората, които са при Гешев, са много опитни момчета, грамотни. От там да има теч на информация, струва ми се малко вероятно. Каква е гаранцията, че взривното устройство няма да удари г-н Гешев, а ще удари оперативната кола? Кой от тях е толкова луд, за да сподели такава информация?", попита ген. Миланов.

Той е категоричен, че инцидентът с главния прокурор е акт срещу държавността.

"Това е един много отрицателен етикет, който се лепна на нашата държава - вижте какво е в България, те са готови да претрепят главния си прокурор", коментира още той.

Според него "по правило" много трудно се разкриват поръчителите на подобни деяния. "Досегашният опит това показва, че за да се постигне разкриване, се иска голямо майсторство. Всички деяния са премислени, така че никак няма да е лесно на разследващите", подчерта генералът.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Танас Танасов преди 11 месеца
катаджия се напиня за ехперт-антитерорист .. ха ха аман от от-ворковци
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Звучи абсурдно главния прокурор да си е изфабрикувал нападението, ама като се има в предвид, че сме в България, всичко е възможно. В Абсордистан всичко е възможно.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този Румен Миланов, разсъждава ли професионално?Професионално ли е да се работи само по една версия.Няма ли вариант и да е инсценировка.Няма ли заинтересовани лица лично да се самовзривят за пред публика. За да се изкарат жертви. Има. Но защо не се работи и в тази посока. Ами защото е политически чадър бе господа измисляци.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Равнопоставеност Пак си помисли, що си чешеш езика с неща дето не разбираш? Противотанкова мина с кумулативен заряд унищожава тежко бронирана техника на разстояние до 80метра.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А защо просто да не е инценировка. И работили се по тая версия. И случайно ли не с еработи по тази версия. Да се разпита заинтересованите лица. Като Гешеф и Борисоф.Защото само те са заинтересовани да буксува съдебната реформа. И има ли полицаи в тая държава. Или само пътни камери и фишове за превишена скорост
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За всичко дават информация,но не се казва какво право прукорора в Украйна
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо нямаше терористичен акт срещу Татарчев,Проф.Велчев, Проф.Филчев. Дори Сотир Цацаров се движеше без охрана навсякъде.С какво толкова Иван Гешев е по-различен от предишните доказани юристи че се превърна в Мишена.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо само по взрива съдят,да съдят и по състоянието на бронирания джип,който при такъв взрив с набутани осколки около него дори трябва да има драскотини по повърхноста на купето на страната откъм взрива с осколки,че не само този джип,а и следващия,който се движи не далеко от този на охраняемата фигура по средата с охранителите около него от всички страни и колите са значително близко,че да могат в такъв случай да направят бърза маневра с завои всичките сменят посоката на движение назад,настрани.
19
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 месеца
Пак ли тоя специалист? Завърши строително инженерство като комсомолец натегач, сега дава оценки, в област, където нищо не разбира. Гони 75 и е започнал да изкукуригва.
18
2
 
2
 
! Отговори
Равнопоставеност преди 11 месеца
От това, което видях и чух оставам с впечатлението, че генерала казва истината! Взрива действително е бил около 3кг. тротилов еквивалент. Ако децата са били в колата е малко вероятно да е инсценирано. Шанса подобен брониран джип да бъде поразен фатално от подобно взривно устройство на такова разстояние клони към 0. Просто не може да пробие бронировката - необходим е кумулативен заряд на близко разстояние примерно (директен контакт)
17
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
15 ти за да хванат Петков трябва да прескочат парапета)))
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То същите услужливи журналисти цяла година повтаряха версията за някакви кюлчета и пачки от стаята на Борисов, но досега никой не доказа това твърдение. Пълен цирк и опит за дискредитация на Герб!
15
0
 
3
 
! Отговори
Бай преди 11 месеца
Знаят маршрута, но не и колата. А сега?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поръчителят е Кирил Петков, не е трудно да се стигне до него. Арестувайте го!
13
0
 
3
 
! Отговори
Нокти преди 11 месеца
Спасило го там единствено, че там всички са смятаняци, назначени с връзки. Не могат нито да го убият, нито да го опазят.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Терористи- любители казва. С такива генерали - толкова.
11
6
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 11 месеца
Кой поиска свалянето на охраната на Гешев кой закри спец съд кой желае на всяка цена неговото отстраняване та дори и физическо вече черепите
10
2
 
6
 
! Отговори
хахахахахаахаха преди 11 месеца
една шашка освети толкова много експерти!
9
1
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 11 месеца
Писачите са болни мозъци то бива драсканици за пари но това надмина всичко човешко жълтоци
8
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
Третият атентат срещу Шеварднадзе РПГ по мерцедеса му , пак жив!!!! Имал е 40 опита за покушение!!!!!! 40 !!!!!! Неуспешни.