ДБ иска отпадане на стикерите по стъклата на колите

Информацията можела да улесни престъпници
4 май 2023 15:01, Стела Стоянова
39
ДБ иска отпадане на стикерите по стъклата на колите
Снимка БГНЕС

Да отпаднат всички стикери от предното стъкло на автомобилите. Такова предложение за промени в Закона за движение по пътищата ще внесе "Демократична България".  

Мотивът според бившия министър на електронното управление Божидар Божанов е, че може да се злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен технически преглед и да възникне риск за сигурността, предава БНТ.
 
„Ако някой разполага с технологията, която е наречена RFID антена може да прочете съдържанието на чипа, който се намира в стикера за годишен технически преглед на стъклото на всеки един автомобил“, твърди Божидар Божанов. Според него достъп до част от данните може да улесни престъпните действия на определени лица.
"Службите знаят за този проблем. Оценили са неговите рискове и то като може би не чак толкова високи за конкретните лица тип главен прокурор, председател на Народното събрание, но този риск не включва само този сценарий. Крадци на автомобили могат да използват тези данни", заяви Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ.

Още по темата

 
От транспортното министерство заявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е изцяло за техническите данни на автомобила: "Електронното разчитане на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени само с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра. Не е възможно проследяване на движението на превозните средства от разстояние".
 
От министерството уточняват, че в стикера не се съдържат данни за идентифициране на собственика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Да разкачат и всички камери!
33
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
не е лоша идеята,макар че това няма да ограничи кражбите...Но наистина ли момента СЕГА е толкова важен за това ?..."Сичко Мара фтасала,само стикерите от стъклата си не махнала"..
32
0
 
0
 
! Отговори
това не е преди 11 месеца
министъра на културата наши мили баби и дядовци, и не е висял по прозорците за селфита. човекът има познания и просто казва къде има пропуск, който може да уязви някого без, човека да разбере. но вие, като видни хакери коментирате него, и междувременно в аналогов режим - хвърляте пакети с пари през терасите..
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не бе винетките ама те са електронни така че нема вече чегъртане батко
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия станаха министри вече командват )
29
0
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 11 месеца
Правилно. Крадците трябва да знаят какво е техническото състояние на автомобила и дали замърсява.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бях в Румъния наскоро. Няма никакви лепенки по стъклата, които после да се чудиш как да изстържеш. Не е и нужно, като за всичко може да се направи справка по номера на колата.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой няма да следи колата, ако може да проследи шофьора или пътника, при това от много повече от 15м. Дали не трябва да се пита ЕК за такова фундаментално решение, а?
26
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 11 месеца
Добре, че изцвили, за да те видя къде си, каза Свиленски на Божанков, който вече си беше седнал на мястото.Свиленски му припомни как е напуснал парламентарната група на БСП, но е останал в НС като независим в 48-ия парламент."Ти нямаш един нюанс на морала. Моралът изисква да напуснеш парламента, а ти само да вземеш една заплатка, остана един месец повече. Това е моралът", заяви гневен Свиленски. Той отрече в групата да била обсъждана управленска коалиция в миналото НС.Копирано от standartnews
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Престъпниците имат престъпническо мислене и така знаят какво ще улесни престъпниците.
24
2
 
11
 
! Отговори
Дааа в момента преди 11 месеца
Това е от фундаментално значение за оцеляването на нацията. Абе, вие от ПП всички ли сте с интелект на ***, бе.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вероятно и това е важно, но сега на фона на другите неща ми изглежда глупост!
22
2
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Много лошо младо момче а за нищо не става като гледам как бьрзо сменя партиите а онова селфи дето беше на луната или в кабинета не стана ясно , добре , че - бсп се отърваха от него
21
3
 
12
 
! Отговори
Булшит генератор преди 11 месеца
Аз предлагам да отпаднат номерата на колите, всеки който ми вижда номера на колата може да направи злоупотреба като например да ми прати снимка с глоба!
20
1
 
14
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Извинете какво работите? -Аз съм депутат. - Ааааа, аз з също за нищо не ставам....
19
1
 
4
 
! Отговори
леля чичо преди 11 месеца
оу вие както сте се засилили ще искате да отпаднат и личните карти, по един номер татуиран на челото и си готовпечатниците как ще се издържат и ще вадят парица, и те си имат собственик и той ще да е от герб
18
2
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Кажете ми как ще се оправим - Всичкото дето за нищо не става е в парламента и иска да ни оправяя. От къде се пръкнаха ПП, ДБ, Поражникаря оня другия дето уж бил Генерал от ПП, оня Руския и другите комунисти. Не виждате ли че нищо не става и няма й да стане. Матрялаа е калпав, който и да дойде все ще бъде същото - защото букви в партите са различни ама общото е че сме българи и за политици не ставаме, да пасем патките ставаме, ама за друго не.
17
1
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 11 месеца
Божанков бил от хор мека киткаНяма как да не се смея , давам глас за костадинов задьлжителноРаскрива с един поглед опонентите
16
2
 
6
 
! Отговори
Костадинов ха ха ха преди 11 месеца
В миналото Манол Пейков пееше руски песни с хор "Детска китка". В настоящето, заедно с колегите си в парламента Явор Божанков и Искрен Митев, сформира трио "Мека китка". В очертаващият се кратък живот на 49-ото Народно събрание тази вокална група от изявени..., да ги наречем певци, определено се превръща в емблема на политическото безсмислие и тоталната неадекватност и простащина на маргиналната коалиция "Сорос-донос", пише той.
15
1
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 11 месеца
,,ДБ иска отпадане на стикерите по стъклата на колите...............,,Стига ве ами Гешев Надка ко ша прай по цял ден нея не я интересуват някакви си стикери,ами Гешев да се махне.

Спонсорирани публикации