Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт

Делът им е нарастнал през 2022 г.
5 май 2023 19:12, Стела Стоянова
169
Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт
Снимка БГНЕС

Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През миналата година равнището на бедност в България е 22,9 процента, или близо една четвърт. Броят им е 1 милион 572 хиляди души.

Спрямо предходната 2021 г. относителният дял на бедното население се увеличава с 0,8 процентни пункта. Това е записано в одобрения от правителството отчет за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността до 2030 г.

Като една от причините за нарастването на бедността у нас е посочена КОВИД пандемията, която е задълбочила неравенствата и е засегнала редица сектори от икономиката.

Спрямо 2021 година през миналата се покачва делът на бедните, които са безработни, с 6,7 пункта, и при пенсионерите с 2 процента. Понижение има единствено на дела на бедните сред заетите с 0,3 на сто.

Оценките в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред хората над 65 г., които живеят сами Ако в доходите на домакинствата се включват и доходи от пенсии, но се изключат останали социални трансфери като обезщетения, социални, семейни помощи и добавки, бедността се повишава от 22,9 на 30,3%.

Целта, която България си е поставила за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване, е те да намалеят със 787 000 до 2030 година.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: бедностдял
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
До 118Приятел ,мъжете се представят с имена ..,а не като ...под анонимен .. ,съжалявам приятел,но не ти разбирам чангаларският-каруцарски език.Видимо си маргинал ,а маргиналите нямат етнос,нямат вероизповедание..те са си маргинали дори и да са не роми .. .Не ми харесва да общувам с маргинали без значение от народноста им.
111
10
 
2
 
! Отговори
Програмър преди 1 година
Слаба ви е квалификацията. Изтикали сте някой случаен университет с преписване, пищови и схеми. На практика сте изгубили 4-5 години от живота си. Ако се бяхте стегнали и да станете професионалисти в някоя интелектуална професия, сега щеше да ви забавно. Както на мен.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
народа посъбере някой лев - във вашитгон понапечатат някой трилион зелени хартийки и спечелените с труд пари се обезценяват и после пак труд и пак зелени хартийки- и така докато не се оправим с алчните и до-лн-и до безумие англосакси и слугите им в българия
109
0
 
3
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Днес си говорех с един криминално проявен от малцинство. Интересен и семпъл човек. Оказа се че и двамата сме без работа. Човека не можел да си намери след кафеза.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром мръъъъъаен ромеее еш па и тоя па и той оа ся и той ...
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че долара (световна резервна валута) като оръжие срещу всеки който не признава хегемонията им и злоупотребяват с това оръжие долара да запазят хегемонията си! Ппосто злоупотребяват с това че могат да си печатат колкото искат и всеки който има долари обеднява заради тях! Затова страните не искат да държат резерви в долари! Плюс това ако не купуваш долари, САЩ не може да те санкционира и си политически независим от хегемона САЩ :)
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задава се тежка зима. Като поизмрът ще намалеят :)
105
6
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Оф,никой не иска да работи както трябва в таз България..роми,българи,власи,помаци.. над 85-90 % не искат да работят у нас ,а искат да живееят и да получават като западняците,но те нямат висока производителност ,а това идва от ниска квалификация и развален чип ..абе нищо не реаботих,а "взех"-"изкарах" ..ХХХ лева... .Моите наблюдения са,че у нас българина живее най-добре в цялата си 1300 годишна история..е човека е таквоз същество,че е все нещо недоволен и ...алчен ..лизинг,кредит,ипотека...
104
0
 
1
 
! Отговори
Алибега преди 1 година
До 109 Ако имаш пари може ако немаш Хари Неможе
103
0
 
6
 
! Отговори
Мойски преди 1 година
Яка мизерия е в БГто вие си ги избрахте тези от които зависи.
102
1
 
7
 
! Отговори
Инфлацията много преди 1 година
Скача защото САЩ и ЕС принтираха сато реди пари за помощи от пандемията и сега за финансирани на война, бежанци и скъпа енергия! Парите се обезценяват, САЩ и ЕС увеличават инфлацията..защото харчат повече за други държави извън ЕС ( Украйна) но не искат да увеличат данъците..затова ни отрабват нас хората чрез инфлацията! Като печатат пари..
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може ли да ви такова ...като сте такива тарикати Алибегов 110!
100
4
 
1
 
! Отговори
Алибега преди 1 година
До 106 *** в Хилтън като си толко претенциозен
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Русия, разказа подробности за дейността на САЩ в Украйна. По-специално Пентагонът, чрез Украинския научно-технически център, оцени условията в Азово-Черноморския регион, при които птичият грип може да стане неконтролируем.Службата за сигурност на Украйна е оказвала натиск върху участниците в американския проект, включващ събиране на щамове с висок епидемичен потетциал.Клиент на проекта пентагона-честито
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма и население представете си ако бяхме повече
97
1
 
5
 
! Отговори
Най лошото ще дойде преди 1 година
Тепърва през зимата на 2023..когато руската газ от хранилищата в ЕС свърши! Също когато ЕС по заповед на САЩ започне да санкционира Китай! Дано не са толкова луди все пак :(
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В български ресторант ми сервират овчарска салата с четвърт домат на големи парчета, четвърт краставица на *** , сирене като извара на вид. Но липсата на цяло варено яйце беше потресаващо. Само някакъв прах като желтък. УжасТ! Цена 10 лева за купичка сто грама!
95
2
 
5
 
! Отговори
Много хора преди 1 година
Не разбират, че както САЩ ползват украинците за прокси месо, така ползват ЕС и нас за хрокси исономическо месо! Също колкото повече печатат долари, толкова повече увеличават инфлацията по света и всеки човек по света все едно им плаща данък чрез инфлацията! А те могат безкрайно да си принтират!! Нямат лимит! Вдигат си го всяка година до безкрай :)
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто по време на пресконференция отрече съобщенията, че Будапеща уж надплаща за газ от Русия, а също така нарече споразумението с Газпром добро и гарантиращо сигурността на страната."В най-тежките времена на енергийната криза Унгария не трябваше да налага никакви ограничения, подчерта министърът. Нашите газови доставки винаги са били осигурени и с това споразумение ще бъде така."- e а сега продължавайте промяната
93
2
 
6
 
! Отговори
В икономическа война преди 1 година
Сме..САЩ ни използват като проксита в икономическата война на санкции срещу всеки, който се противопостави на САЩ и тяхната хегемония!