Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт

Делът им е нарастнал през 2022 г.
5 май 2023 19:12, Стела Стоянова
169
Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт
Снимка БГНЕС

Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През миналата година равнището на бедност в България е 22,9 процента, или близо една четвърт. Броят им е 1 милион 572 хиляди души.

Спрямо предходната 2021 г. относителният дял на бедното население се увеличава с 0,8 процентни пункта. Това е записано в одобрения от правителството отчет за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността до 2030 г.

Като една от причините за нарастването на бедността у нас е посочена КОВИД пандемията, която е задълбочила неравенствата и е засегнала редица сектори от икономиката.

Спрямо 2021 година през миналата се покачва делът на бедните, които са безработни, с 6,7 пункта, и при пенсионерите с 2 процента. Понижение има единствено на дела на бедните сред заетите с 0,3 на сто.

Оценките в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред хората над 65 г., които живеят сами Ако в доходите на домакинствата се включват и доходи от пенсии, но се изключат останали социални трансфери като обезщетения, социални, семейни помощи и добавки, бедността се повишава от 22,9 на 30,3%.

Целта, която България си е поставила за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване, е те да намалеят със 787 000 до 2030 година.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: бедностдял
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
4
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
И аз съм в Ай Ти и взимам кампенсация за инфлацията, но ти си прекалено т ъп за програмър..
131
2
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
Ох човече, тези пари дето ти ги плащат колкото и милиони да са си обезценяват! Освен ако не си ги инвестирал в акции или имот! Държиш ги в банката с лихва 3% лихва, но инфлацията е 15%!! Губиш и ти и даже милионерите ;)
130
17
 
1
 
! Отговори
Хасан Чинчири преди 1 година
Айде, айде. Аз не познавам човек със заплата под 3000лв. Какво реват всички. Не става всеки ден на ресторант. Нормален човек може да излезе да вечеря навън със семейството си не повече от 3-4 пъти седмично и това не е зле.
129
1
 
4
 
! Отговори
Безработник преди 1 година
Всички млади пият наркоман!
128
10
 
1
 
! Отговори
Програмър до 138 преди 1 година
В грешка си. Нашите заплати се актуализират през месец-два спрямо инфлацията. Глада за кадри кара работодателите сами да го правят. В противен случай си намираме нова работа за 15 минути в ЛинкдИн, където с радост ще ни дадат това увеличение. Ти къде мислиш, че отиват напечатаните пари? При общите работници ли?
127
1
 
3
 
! Отговори
Докато САЩ ш ЕС преди 1 година
Печатат пари като луди от криза в криза, инфлацията изяжда парите на нас всички! И на програмиста и на пенсионера, всички обедняваме :) Парите в банките също не са сигурни вече, тефалират може да дойде скоро финансова криза в САЩ и ЕС..
126
0
 
2
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Половината българи са като арабина и безработния от кафеза 4 мой коментара надолу.
125
0
 
0
 
! Отговори
Предприемач до 134 преди 1 година
Безспорно. Сега е инфлация, утре не е. Минал съм много такива кризи. Какво да се прави - борба.
124
0
 
2
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Говорих си с един арабин. Направо ме уби като каза че ако е рекъл всевишния той щял да си свърши собствената си работа. Каза го само за да подчертае че абсолютно нищо не зависи от него дали ще си свърши работата или не.
123
0
 
2
 
! Отговори
До 132 преди 1 година
Инфлацията изяжда и твоите пари обаче..приятелю!
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България богати станаха тарикатите, които обраха труда на строилите държавните предприятия. Балъците ще си работим честно за тарикатите.
121
6
 
1
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Добре, че винаги съм имал бизнес и съм разчитал само на себе си. Ужаса в очите на човек пред пенсия, когото уволнявам за да не платя 2, 4 или колкото там заплати е нужно според стажа им при мен. Плачат като малки деца. Но това си е техния живот, не е моя.
120
0
 
10
 
! Отговори
Ало Таня преди 1 година
На тебеясно ли ти е, че работещите са само една част от обществото а? Има много болни, деца, пенсионери, самотни маки, безработни итн. Ако етре паднеш болен или си малко дете с един родител, да те видим как ще работиш?!!
119
4
 
2
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Цялото общество е като криминално проявения от малцинство. Всички мисля че нищо не зависи от тях. Аха да вземат 5000 евро заплата, но зла сила ги спира.
118
1
 
1
 
! Отговори
загрижен преди 1 година
Депутатите ни да се добре нас чакалите ни яли
117
0
 
6
 
! Отговори
До126 преди 1 година
Той има предвид, че средната класа я унищожават и остават или екстремно богати или екстремно бедни в двете крайности! Не че в България много е имало и преди средна краса, но инфлациятая изяжда..
116
13
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Ами работете бе, хора. Повечето от вас са на само един трудов договор и в повечето случаи е някакъв общ труд. Не става само понеделник-петък от 9 до 17. Започнете втора работа, развивайте се. Не стойте на едно място.
115
0
 
0
 
! Отговори
до 124 преди 1 година
Това е нонсенс. Не може да има хем повече богати, хем повече бедни. Едните трябва да намаляват за сметка на другите. Иначе излиза, че хем има повече пари, хем няма повече пари.
114
1
 
1
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Това дето ме впечатли бе че криминално проявения човек мислеше че дали отново ще се озове в кафеза изобщо не зависи от него, а от възвишена сила в която той не вярва всъщност.
113
4
 
3
 
! Отговори
Търпел преди 1 година
Ами , нали искахме промяна ? Ето я - повече бедни , повече богати , повече мизерия, повече престъпност, повече разруха .....и така до ликвидиране на държавата ! Е, сами си докарахме това с Про100 Киро и Кокорчо ,подкрепени от юмручето на пезевенка радев ! да ни е честита промяната !