Етнолог: Казармата е непозната тема за младите у нас

Д-р Илия Вълев подкрепя идеята за военно обучение в 10 и 11 клас
78

На 6 май по традиция отбелязваме Гергьовден и празника на Българската армия. В столицата отново ще има военен парад.

"Историята ни казва, че трябва да пазим честта и доверието в армията. За съжаление, през последните години вярата към нея спада. Гледайки назад във времето, армията върви напред. Лошо е, когато финансите не достигат до нея. Темата за казармата вълнува всеки втори или трети мъж в България, особено тези на възраст над 40 години. В наборната военна служба има както много отрицателни неща, така и положителни", заяви етнологът д-р Илия Вълев в студиото на "България сутрин".

По думите му парадите са "форма на демонстрация, престиж и ободряване на духа на нацията".

"Няма българин, чието сърце да не трепва, когато чуе боен марш и види строените войскови единици с парадни униформи", смята Вълев.

Според госта казармата е непозната тема за младите хора у нас, но пък се забелязва сериозен интерес от тяхна страна да научат повече за нея.

"Казармата дава форма на организираност и отговорност. Човек изгражда самостоятелност, учи се да не се предава. Нервите обаче понякога са особени. Старите войници могат да те смачкат - там е борба. Има и злоупотреби", отбеляза д-р Вълев пред Bulgaria ON AIR.

Етнологът подкрепя идеята в 10 и 11 клас да бъде въведено военно обучение - "за да се научим как да се защитаваме и да оказваме спешна медицинска помощ"

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще пратим пияни бригади студенти от чалга заведенията. Ако оцелеят - оцелеят!
58
7
 
4
 
! Отговори
Хр. Христов преди 11 месеца
Днешните младежи, а и държавните интереси са изключително ощетени от фактът на премахване на наборната военна служба. Доказан факт! В резултат на това държавата вече е изгубила огромна част от мобилизационния си ресурс, а от друга страна растат цели поколения младежи без елементарни мъжки умения, трудови навици, волеви качества и чувство за дълг и отговорност! Факт.
57
4
 
7
 
! Отговори
Няма лошо... преди 11 месеца
...да служиш няколко години в армията, но да ти е от полза-да натрупаш маса, да се научиш на точна стрелба и бой и още полезни мъжки неща. До 89 г. казармата беше средство за тормоз, да ти набиват ката ден, че си мамино синче и прочие. И каква файда, търпеливо чакаш да се чупиш и забравяш на другия ден.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Има доста клипчета в нета за армията на САЩ с тротинетковци, гледай ги и ще се убедиш, че това не е фактор." - Глотът им обявиха "драг куийн" за рекламно лице, които да привлипа нови хора ... А и оше нешо за американската армия - От години не може да си запълнят квотите. Никога не е било. В Англия също.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 61 - Като някой почука на вратата, а няма кой да го изгони, ще ти го върнат синковец и внучетата във вериги ... И ти така.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не, че някой има желание да се "бие" за България.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ще учат ли децата с кофпомпата да мият спалното
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо ще посрещна руснаците с хляб и сол, както винаги и след това ще се присъединя към тях.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То само това ни остава при тази демографска картина.Младите и старите да разберат какво е казарма и как се воюва.След това направо можем да закриваме както се казва.
50
2
 
6
 
! Отговори
:( преди 11 месеца
Да но за сметка на това прайд парада е много разпространена
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз като жена съжалявам, че по наше време нямаше някакви военни курсове за жените или нещо поне, като обучение по самоотбарана. А за мъжете също трябва да има такова обучение, разбира се не една година, но два-три месеца не е лошо.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ако ще да е военен курс за подготовка, гражданите дават времето си и желанието да служат, държавата да им даде право да имат оръжие в къщи....иначе за употребени граждани говорим!
47
0
 
5
 
! Отговори
Справедлив преди 11 месеца
Пари ще има когато България се преобразува в една фирма с обществено достояние на бизнес план и бюджет,одобрени от народа и пълна независимост от други държави.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма лошо - като гласуват за нато - да ходат да го защитават подготвени.
45
3
 
11
 
! Отговори
Хубава работа ама БГ преди 11 месеца
Много умни хора.Пак ще правим армия без пари.Ако има достатъчно пари за армия хората сами ще стават войници ако не няма как да се случи.За да учиш някой да става за курбан трябва да чувства дълг. Към кого Българите да чувстват дълг към завистливите си съседи ,корумпираните политици или бизнесмените които имат пари за сметка на експоатацията без заплащане?
44
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и какво ще защитаваме частните комплекси на олигарсите ли??? нали европа е едно и масово се изселихте на запад отивам в западна европа и готово какво да пазя тука като нямам нищо???
43
4
 
9
 
! Отговори
СС преди 11 месеца
Имате някакви съмнение в НАТО???? В Натовската американска армия??? Искате да кажете че тя нестава и трябва ние да си правим армия??? ООО я пак си помислете....Трябва да нямате никакви съмнения в НАТО че ще защитава всеки сантиметър .... самия Джо го казва какви сте вие да противоречите на командващите на НАТО и да хвърляте съмнения в тяхната боеспособност и ангажименти, тогава за каква казарма ни говорите???
42
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 45 "Мъже без казарма = емили тротинетката" Има доста клипчета в нета за армията на САЩ с тротинетковци, гледай ги и ще се убедиш, че това не е фактор.
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българската армия от 1878 до 1918 година беше най-силната и боеспособна в Югоизточна Европа. От 1918 до 1989 година беше в състояние да се отбранява успешно от съседните държави. От 1989 до 2004 имаше евентуално на какво да се разчита при нужда. От 2004 до днес, имаме армия с капацитет да помогне за някое наводнение или горски пожар, нищо повече. Нищо лично, но не може хора по 120-130 кг,вече понабръчкани и прошарени да са професионални войници.
40
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мъже без казарма = емили тротинетката

Спонсорирани публикации