Етнолог: Казармата е непозната тема за младите у нас

Д-р Илия Вълев подкрепя идеята за военно обучение в 10 и 11 клас
78

На 6 май по традиция отбелязваме Гергьовден и празника на Българската армия. В столицата отново ще има военен парад.

"Историята ни казва, че трябва да пазим честта и доверието в армията. За съжаление, през последните години вярата към нея спада. Гледайки назад във времето, армията върви напред. Лошо е, когато финансите не достигат до нея. Темата за казармата вълнува всеки втори или трети мъж в България, особено тези на възраст над 40 години. В наборната военна служба има както много отрицателни неща, така и положителни", заяви етнологът д-р Илия Вълев в студиото на "България сутрин".

По думите му парадите са "форма на демонстрация, престиж и ободряване на духа на нацията".

"Няма българин, чието сърце да не трепва, когато чуе боен марш и види строените войскови единици с парадни униформи", смята Вълев.

Според госта казармата е непозната тема за младите хора у нас, но пък се забелязва сериозен интерес от тяхна страна да научат повече за нея.

"Казармата дава форма на организираност и отговорност. Човек изгражда самостоятелност, учи се да не се предава. Нервите обаче понякога са особени. Старите войници могат да те смачкат - там е борба. Има и злоупотреби", отбеляза д-р Вълев пред Bulgaria ON AIR.

Етнологът подкрепя идеята в 10 и 11 клас да бъде въведено военно обучение - "за да се научим как да се защитаваме и да оказваме спешна медицинска помощ"

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на всичколога кой му плаща заплатата?
38
7
 
20
 
! Отговори
да да преди 1 година
Първа линия на фронта.. Казармата е супер, учат се много смислени неща, дето никъде другаде не можеш да ги научиш, хич не си губиш времето.. Ама не е така и все пак се появяват едни хорица по новини и коментари да създават "мнения", че е супер и които не иска е за-***-беняк. То не останаха хора деца да правят, тия искат казарма да въвеждат... Да си поддържат професионалната армия на ниво и стига глупости
37
10
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ами по мое време, влязох с C категория в казармата. Нямах още 18 и чаках да ми дадат книжката от КАТ. Изкарах книжка на 17 и половина. Без пари, защото и учех в такова училище, дето ти даваха книжка, стига да не си с намалено поведение за 3 отсъствия от час. А иначе да, имаше школи по 6 месеца ако не греша, но те не се водеха казарма. Имам един колега, той така. Изкара книжка, после две години казарма.
36
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Бай Дрънти или си нгвс или нещо ти се губи факта, че в казармата се ходеше за професионална книжка. седел си некъде по щабовете, ако изобщо си видял портал, и си бил наколенки на некой дебел болт. и сега "Споделяш"
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наемническа армия " 20 000 души НАЕМНИЕЧСКА армия от които ПОЛОВИНАТА армия има месечен цикъл могат да отбраняват истински максимум.." Аа, чакай малко, не подценявай жениите в цикъл и пред цикъл! То това си е страшилище, нямаш ли инстинкт за самосъхранение?
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До toj Ми то в 21 век да има принцове, принцеси и крале за мен е пълен дебилизъм, ама к,во да праИШ?
33
0
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Фен на Вики Джъстисцелта на армията, пенс, е да те подготви да защитаваш родината, не да се нагледаш на туфлеци и мошеници.
32
6
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И да, аз бидейки в казармата осъзнах, че чак след първата година служба, съм навлязъл навътре в нещата. До тогава имаше много недоизкусорени неща. Примерно, ти си млад шофьор на 17-18. Нямаш опит с военната техника. Поне година шофьорлък ти трябва, за да се окопитиш. Но така ени в цивилния живот. Няколко години ти трябват, за да се отпуснеш заднволана на автомобила си. Какво остава примерно за военен камион със сложна техника?
31
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Наемническа армиякво прикритие 300 души на линеен километър даже не си си представил как изглеждат.*** прочети некъде 2 учебника от висшето кашишко и после плювай. и виж хървое хитрец кво направи със сърбите от друга страна опорките дето ги пуска малиновий пиджак никой ги не е отменял. човек на 30 метра е атака на щик не активна отбрана, ага
30
17
 
13
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Казармата се учи с 2 години престой там. Тогава излизаш човек подготвен за живота. Ето го резултатът от липсата и. Само от лошо по - лошо.
29
10
 
20
 
! Отговори
В преди 1 година
Турция и Гърция наборната служба е задължителна. Даже и в Кипър. Хайде, Кипър не е член на НАТО. Но Турция и Търция са, и то много преди нас. Но си поддържат сериозни войскови съединения от наборници. Не разчитат само на алианса. Ние обаче нали сме по-хитри ще разчитаме на някой друг...Боже, пази България!
28
1
 
5
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Бай Дрънвсеки ефрейтор има легенди като твоите, и държи да знаем, че пагона е "по заслуга". заслугите са клеветене, доноси и действане на най слабите. по добре дъщеря *** отколкото син бай дрън, е казал народът
27
2
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
етнолог се изказва по въпросите на армията. с хорца и обреди ли ше плащаме издръжката на наборната армия от помаци и етнически обременени илитерати с килийно, дето ще идат заради безплатното ядене?
26
10
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А е не знам за младите днес, ама при бай Тошо като дете, имах голям мерак да влизам в казармата. Старите били издевателствали...така е, но и днес старите издевателстват в училище и по дискотеки, нали? Разлика нула. И аз съм бил стар войник, но за разлика от някои мои колеги, съм защитавал новобранците. Разбира се и аз съм се заяждал, но с хора, дето се мислят за богоизбрани, щото баща му бил полковник в поделението ни :) Такива да, на драго сърце ги действах.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда, нас НАТО ще ни пази. Нали така ни разправяха? А и освен това, и без друго сме малко народ, та колкото и да мобилизираш, все ще са малко и сме си жив зян. Абсолютно безсмислено.
24
4
 
9
 
! Отговори
Наемническа армия преди 1 година
Народната, наборна армия е единствената сила, която РЕАЛНО може да защитава държавата. Обаче има два много сериозни недостатъци от гледна точка на управляващите - 1. Не можеш да изпратиш наборници да завладяват и да окупират колонии в чужбина, там могат да умират само наемници. 2. Народ, който умее да си служи с оръжие може да потърси сметка на управляващите, а те не искат това.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност няма да е лошо да се влиза в казарма след тест за интелигентност. Който изкара по-малко от 80 точки или айде 90, да го приемат, другите са нужни на държавата за други цели.
22
7
 
7
 
! Отговори
Наемническа армия преди 1 година
По-добре да се направи добре заплатена професионална армия - т.нар. професионална, а всъщност НАЕМНИЕЧСКА армия е подходяща само за колониални войни, когато имаш тотално превъзходство в жива сила и техника. При война с равностоен противник ако не мобилизираш 10-20% от мъжете в държавата, губиш войната. Обаче не можеш да ги обучиш за седмица или за месец да станат войници, трябва поне 1 година обучение в мирно време, т.е. задължителна наборна военна служба - казарма.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пародия. Някаква сбирка на всякакви, събрани по възраст. Няма как да е ефективно. Да не говорим, че за последните набори пък казармата може да е позната, но обучение по стрелба например и всичко, в което трябва да се вложи ресурс е непознато. Пестили са патроните и някои късметлии са имали шанса да стрелят по веднъж с халосни патрони, други и толкова са нямали.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да гласувате за ППДБЛГБТ+ и ще видите не само казарма, т.е. задължителна военна служба и мобилизация, но и ВОЙНА