Омбудсманът с писмо до СОС заради "синята зона"

Отказват винетки на някои граждани - имали коли, нямали книжки
5 май 2023 18:16, Стела Стоянова
2
Омбудсманът с писмо до СОС заради "синята зона"
Снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати второ писмо до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев заради проблеми на граждани, които получават отказ за издаване на електронен винетен стикер за паркиране в синя зона от Центъра за градска мобилност. Причината е, че те не притежават свидетелство за управление на МПС, но имат автомобил, с който близките им ги превозват. Проблемът е, че заради отказаната винетка той не може да бъде паркиран до дома им.  

Диана Ковачева обръща внимание, че става въпрос предимно за възрастни хора и лица с увреждания, които се нуждаят от автомобил за придвижване, но поради възрастта си или здравословното си състояние нямат шофьорска книжка и ползват помощта на свои близки и роднини при пътуване.

Тя напомня, че е писала по темата до Георгиев на 23 март, но до момента отговор от него няма. Писмото е изпратено и до кмета на Столичната община, откъдето информирали, че е препратено към ЦГМ. Оттам на свой ред посочват, че критериите за локално платено паркиране са дефинирани в Наредбата за организация на движението в Столичната община и че те са "заимствани от добрите практики в други европейски градове".

Омбудсманът не приема отговора на Центъра, че решението на проблема е издаването на винетен стикер на друг член на домакинството, тъй като той може да не живее с човека, когато превозва. Има и хора, които живеят сами, посочва Ковачева.

В тази хипотеза може да изпадне и човек без шофьорска книжка при наследяване на автомобил, подчертава още Ковачева.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари