Армията ни била единствената в НАТО без военни свещеници

В чуждите войски те ходили на всички мисии
63
Армията ни била единствената в НАТО без военни свещеници
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници, заяви пред БНР отец Серафим от Кремиковския манастир "Св. Георги".

"На нашите бойни знамена, които днес се освещават, пише "С нас е Бог". Българската армия, освен заради мъжеството на българските воини и заради това, че винаги е просила и ползвала Божията помощ, знаем, че няма загуба, няма пленено знаме. В съвремието ни ние също имаме нужда от това, защото виждаме, че колкото и да са развити технологиите, без Бога не сме нищо. Един малък вирус преди няколко години обезсили хората с всичката наука и с всичките научни и медицински постижения. Имаме нужда. Имаме абсолютен прецедент в днешно време - българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници. Всички останали армии имат военни свещеници, които са с тях във всички поделения, във всички мисии, на които ходят", коментира той в интервю за днешното празнично предаване по програма "Хоризонт".

Отец Серафим посочи, че има и радостни стъпки и даде пример - във Военната академия има прекрасен храм, в който вече се служи, има богослужения, посещава се от военните.

"Надяваме се да може да преборим това, че сме изключително толерантни - българинът е толерантен, но да си запазим нашето. В крайна сметка ние сме толерантни към всички и някой път губим нашата идентичност. Това е нещото, което в момента спира в българската армия да има военни свещеници. Мнението е, че трябва да бъдем толерантни и ако има православни свещеници, трябва да има и католици, евангелисти, мюсюлмани. В крайна сметка ние сме православна страна и е въпрос на държавническо решение това нещо да се приеме, защото имаме нужда от Божията помощ - особено в този свят, в който виждаме, че хаосът става все по-голям", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: армиясвещеници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо против духовниците, но трябва ли по още един дундьо на рота да храним? Я по-добре да купят обувки или муниции за тренировка с тия пари.
46
1
 
1
 
! Отговори
Атеист преди 11 месеца
Когато започнат да плащат данъци може да възприема тяхната професия като нормална! Сега за мен са просто едни кърлежи, нищо повече!
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Таз година в София ... Догодина в Скопие!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 48 .Ок ... Ве мек.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бог иска мир за нас хората. Една от причините, църквата да не е свързана с военните. В името на бог не бива да се водят войни , войните са човешка слабост.
42
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Този поп е бил военен преди да облече расо. Здрав бизнес върти в кремиковския манастир. Аз пък искам във всяка кръчма да има свещеник, който да дегустира храна и напитки и след това да ги благослови за ядене и пиене.
41
0
 
5
 
! Отговори
Манафейко: преди 11 месеца
То само свещениците са проблемът на армията ни...
40
0
 
3
 
! Отговори
ясно преди 11 месеца
Те и сега са с пагони само че на ДС и повечетох не са ходили войници
39
0
 
4
 
! Отговори
пацифист преди 11 месеца
Нали има божа заповед "Не убивай" а щом е за армията може?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имаше един филм с Джеръми Айрънс като свещеник. Мисля, че участваше и Робърт де Ниро, който искаше благословия от свещеника. Та горе-долу отговора беше: 'Ако си прав ще имаш Божията благословия, ако грешиш - моята благословия няма да има никакво значение.'
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един малък вирус обезсилил науката и държавата. О не, не господин свещеник, една самозабравила се лекарска гилдия от параноидни психопати обезсили както науката си, така и държавата и обществото. И това ще става винаги, докато съществуват самоиндоктринирали се и богоспуснали се групи от хора на някакъв "висш свещен дълг". Апотеози на крайния фанатизъм и професионален егоизъм.
36
0
 
6
 
! Отговори
Защото преди 11 месеца
В православието вярващия може да се моли направо на Бог,при католиците трябва посредник-свещенника...
35
1
 
4
 
! Отговори
Каракочев преди 11 месеца
В Република България църквата е отделена от държавата.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Деня на Храбростта и Празника на Българската армия реших да пусна телевизора, и що да видя и чуя. По бтв една особа женимарчева канеше и интервюираше индивиди, по начин, че да говорят за Украйна. Ама жено, днес е денят на Българската армия, а не на укронацистките бандеровци. Много от рано им е спуснал опорките оня новият от посолството на Козяк. Това ми заприлича на укронацистка телевизия. И зрънцето беше тагаревия!! Моля се, да няма редовно правителство, защото този луд ще ни вкара във война.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
то няма армия тия ми говорат за свещеници - да се намират на приказка
32
0
 
8
 
! Отговори
И не само това… преди 11 месеца
Въоръжена е с най-демократичните натовски сопи Където тупаш със сопата се появява демокрация. От нищото!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници. Всички останали армии имат военни свещеници, които са с тях във всички поделения, във всички мисии, на които ходят" - Да им кажеш, отче, на останалите натовци, че на Бог не му трябват посредници.
30
7
 
15
 
! Отговори
Нормално преди 11 месеца
При безбожник главнокомандващ - какви военни свещеници?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Статията е пълна с грешки. Например "без Бога не сме нищо" е в статията, а трябва да е "без Бога ние сме нищо".
28
1
 
11
 
! Отговори
Няма нужда преди 11 месеца
Веднага срещу съответното заплащане ще напълни с мюфти, равини и др.