Армията ни била единствената в НАТО без военни свещеници

В чуждите войски те ходили на всички мисии
63
Армията ни била единствената в НАТО без военни свещеници
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници, заяви пред БНР отец Серафим от Кремиковския манастир "Св. Георги".

"На нашите бойни знамена, които днес се освещават, пише "С нас е Бог". Българската армия, освен заради мъжеството на българските воини и заради това, че винаги е просила и ползвала Божията помощ, знаем, че няма загуба, няма пленено знаме. В съвремието ни ние също имаме нужда от това, защото виждаме, че колкото и да са развити технологиите, без Бога не сме нищо. Един малък вирус преди няколко години обезсили хората с всичката наука и с всичките научни и медицински постижения. Имаме нужда. Имаме абсолютен прецедент в днешно време - българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници. Всички останали армии имат военни свещеници, които са с тях във всички поделения, във всички мисии, на които ходят", коментира той в интервю за днешното празнично предаване по програма "Хоризонт".

Отец Серафим посочи, че има и радостни стъпки и даде пример - във Военната академия има прекрасен храм, в който вече се служи, има богослужения, посещава се от военните.

"Надяваме се да може да преборим това, че сме изключително толерантни - българинът е толерантен, но да си запазим нашето. В крайна сметка ние сме толерантни към всички и някой път губим нашата идентичност. Това е нещото, което в момента спира в българската армия да има военни свещеници. Мнението е, че трябва да бъдем толерантни и ако има православни свещеници, трябва да има и католици, евангелисти, мюсюлмани. В крайна сметка ние сме православна страна и е въпрос на държавническо решение това нещо да се приеме, защото имаме нужда от Божията помощ - особено в този свят, в който виждаме, че хаосът става все по-голям", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: армиясвещеници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
По реда преди 1 година
А кръстници има ли достатъчно?
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Армията ни била единствената в НАТО без военни свещеници"------------Защото водим войните си на собствена територия и ползваме услугите на местни свещеници. Това какво ви говори за останалите армии в НАТО? За самозащита ли се ползват или за нахлуване в чужди държави?
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв пропуск :D Сигурен съм, че сме и единствените без полицейски свещеници също. Ай стига глупости вече
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свещенниците не са необходими за общуването с Бог, това е личен акт между войника и Всевишният!
23
7
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Я пак за Русия и Добруджа? Генерал Иван Колев така ги бие тогава руските алкаши, че ги изтласква зад Карпатите. Много соц литература сте чели
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой официално,не е " избирал" днес армията ни да е към и в Американският военен блок НАТО! Никога не е имало референдум за това! Попитайте най добре президента Петър Стоянов и Стефан Софиянски като " служебен министър"! Те Своеволно подадоха " молба"! А Ерикан ците само това и чакаха! Нато беше пред разпад след падането на СССР! И след 1989 г,животец му вдъхнаха точно хора,като нашите " хубостници"!
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До аааахахахааааа. Абе спрете се с глупостите най-сетне бе
20
7
 
6
 
! Отговори
аааахахахааааа преди 1 година
Еми комунисти сър!Няма как да има свещенници при тях.Или ако има ще са от КГБ или държавна сигурност.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13Църквата като институция умря след 9.9.1944..///Народа получава това което заслужава в Църквата както има посредствени свещенослужители, така има и образцови попове. Истината е, че за истински вярващият човек няма значение какъв е свещеника. Повечето които критикуват Църквата, не влизат в Храм.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спрете се с глупостите най-сетне бе
17
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от много години се говори че в армията шестват различни течения на религиятапознавам един завършил военното в шумен изпълнява всички ритуали на канона
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз 17 г учих за вишу за да работя като 'висшист' и да седя у нас. за свещеник какво се учи? а за ТРИЕЩА МИСИРКА В ДНЕС ко се учи?
15
2
 
15
 
! Отговори
Nameless преди 1 година
Това е абсурдно! Дори не е смешно. А банките защо нямат свещеници? Или пък кредитните институции, че да се молят кредитополучателите им да са успешни, за да си върнат заемите. Хаха.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те свещениците да не би да са новите ЗКПЧта,та да промиват мозъците на хората това първо,и как армията и войната се вписва в религията като една от божиите заповеди е НЕ УБИВАЙ...
13
2
 
10
 
! Отговори
Един преди 1 година
Той Зеленчука и свещеници ще ви осигури!Спокойно!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църквата като институция умря след 9.9.1944. Войната в Украйна доказа, че за 30 години нищо не се е променило и свещениците в русия и Украйна са масово агенти от КГБ. Който иска да вярва в Бог, нека да вярва. Но сътрудниците на КГБ/ДС не са необходими на никого.
11
4
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Много запознат свещеник с армиите на НАТО.
10
2
 
13
 
! Отговори
кръстоносец преди 1 година
Какво общо има Господ с войните между хората, че неговите служители да са в армията?Това е все едно акушерка да придружава гробарите, докато заравят покойници.
9
2
 
5
 
! Отговори
Привет преди 1 година
Бог е за всички и свещениците също. Имаме достатъчно свещеници.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите като Радев не харесват свещеници.