Кантарджиев зове за промяна в имунизационния календар

Ваксините пазели от заразяване, опасно е, че родителите ги отказват
15
Кантарджиев зове за промяна в имунизационния календар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си. Говорим за задължителния имунизационен календар. Трябва да се включат още няколко ваксини, но да са по желание и да са заплащани от обществени фондове. Родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поеме писмена отговорност. Има ваксини, без които европейците не можем. Това каза проф. Тодор Кантарджиев пред NovaNews.

"Как няма да ваксинираш момче за заушка, да остане безплодно? Или момиче за рубеола? Като забременее, да роди увредено дете? Дифтерията и детският паралич също могат да бъдат предотвратени. Колкото по-тежка е една инфекция, толкова по-ефективна е ваксината. Микробът, който я причинява, е генетически еднороден, когато е смъртоносен. Хубавата ваксина предпазва от заразяване - говорим за тетанус, дифтерия, детски паралич, детските шарки", заяви той.

Според него фелдшерите са били много полезни за здравната система и трябва да се върнат.

"След това настъпиха диспропорции в образованието на медицинските сестри. Те учат като хорариум почти толкова колкото и лекарите, а впоследствие са с ниско заплащане. Подобно е състоянието и при лекарите", смята проф. Кантарджиев.

По думите му последните седмици област Смолян е с три пъти по-висока заболеваемост от COVID в сравнение с околните региони. "Подвариантът "Артурус" последва "Кракен". Той прави  конюктивит 4-5 дни. Смолян е на второ място след Кюстендил по заболеваемост в страната.   Преди умираха много хора от коронавирус, а сега само много възрастни и болни с придружаващи заболявания. Променяйки се, COVID стана генетично разнороден, така ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко прекарване", подчерта той.

Лекарят обясни, че с много тънка пинцета се вади кърлеж, като трябва да се хване хоботчето, а не коремчето. "Ако кърлежът е от междублокови пространства, за децата 10 милиграма на килограм еднократно макролиден антибиотик, а за възрастните 200 милиграма доксициклин. Те намаляват вероятността от марсилска треска 10 пъти", разкри медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бизнесът с ваксини у нас приключи.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бай шиле е клиент на трибунала. Часовникът му е на обратно броене. тик-так,тик-так....
10
1
 
7
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 месеца
Вчера бях с една канадска баба, живееща в швабско. Голяма ваксърка. Как всичко живо под иглата трябвало да мине, щото били безопасни и изпитани и да им се отказва на всички ненабодени всякаква мед помощ. Ако работодателя имал 10 човека да му работят всички трябвало да се набодат за ке фа на шефа си да не фалирал ако ненабоден заразял праведните оффце. Няма какво да се спори с убеден ваксозомбиран. Бустерите забавят, но не забравят. Казах й, че на доктори вече не вярвам и не ходя, а плащам 5К/год
9
10
 
1
 
! Отговори
no name преди 11 месеца
Много ми е интересно, как децата ви посещават ясла и детска градина, като нямат ваксини?
8
3
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 11 месеца
Идея си нямаш какво е антиваксър :) липсата на функционална грамотност ти пролича от един пост.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тоя иска да на набоде сичките с по 10 вида вакси - а то й си свирука под мустакя и пие сода с лимон
6
8
 
2
 
! Отговори
от анонимен 5 преди 11 месеца
Уф, бедните ваксъри се развилняли в коментарите... Ако поне 10% от тоя хейт го влагахте в кариера, нямаше да бачкате за таван 3к месечно... Айде пляскайте минусите.
5
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уф, бедните антиваксъри се развилняли в коментарите... Ако поне 10% от тоя хейт го влагахте в кариера, нямаше да бачкате за таван 3к месечно... Айде пляскайте минусите.
4
6
 
30
 
! Отговори
Кромид преди 11 месеца
А за ковид ваксините някой отговорност поема ли, или?
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
байер и монсанто натискат за генна терапия
2
6
 
36
 
! Отговори
... преди 11 месеца
конюктивит се лекува с елементарни капки и отминава за няколко дни! Стига драми! Пробелмът с ваксините го направи ти! Стига мрънка!
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поеме писмена отговорност." Немаш грижи, но при едно условие: ваксиниращият също да поема писмена отговорност ако нещо се случи с ваксинирания! И не искам държавата или нещо мъгляво там да поема отговорността, а точно този, който бие инжекцията! Лично! Тогава може и да се замислят и да престанат да се оправдават с "ми длъжни сме, няма какво да направим, наредили са ни да ваксинираме, от нас нищо не зависи, бла бла..."!