Ще ядем ли скъп хляб? Насъщният ни е най-евтин в ЕС

Кукушева: България единствена няма ДДС на хазарта
10 май 2023 14:43, Анисия Иванова
55

Българският хляб е най-евтиният в Европейския съюз, българският хляб е храна, която е гарантирана като достъп до потребителя, от една страна, и тя има чувствително стабилна цена дълго време.  Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "България сутрин" .

"При нас повишението на цената се налага от транспортните разходи, цената на горивото. При нас корекция на цената се налага основно, за да компенсираме работещите в бранша, те полагат предимно нощен труд и той не е привлекателен за младите хора", обясни Кукушева.

Тя допълни, че ДДС ставката за хляба и брашното е 0%, което автоматично е оказало влияние на цената на хляба.  

"Всякакви анализаторчета, които твърдят, че ДДС не се отразява на цената, изричат една огромна лъжа, защото ДДС се плаща от потребителя", каза още тя и изрази очакване за запазване на нулевата ставка за хляба.  

По думите на Кукушева е трудно да се прогнозира каква би била цената на хляба, ако ДДС за този продукт стане 20 процента, тъй като всеки хлебопроизводител има различна цена на изходния продукт.  

"България е единствената страна в света, която няма ДДС на хазарта, което би довело около 3 млрд. лева в държавния бюджет", смята Мариана Кукушева.

Тя коментира и европейската резолюция за снабдяване със зърно от Украйна до края на март 2024 година.

Според нея временната забрана за търговия със зърнени култури от Украйна не е достатъчна, защото в резултат на вноса на украинско зърно в страната има "пагубно високи запаси от зърно", които са в порядъка на около 3 млн. тона, 2,2 млн. от които е пшеницата. Потреблението на пшеница у нас годишно е около 1,5 млн. тона, обясни тя.

"Т.е. тази пшеница трябва по всякакъв начин да се опита държавата да подпомогне зърнопроизводителите да я продадат, защото тя има срок на годност, тя няма как да се съхранява и не вярвам някой доброволно да си купи пшеница", поясни още тя пред Bulgaria ON AIR.  

По обясненията на Кукушева българските хлебопроизводители и мелничари купуват още от август и септември, защото в условията на война, хиперинфлация и пандемия цените са нестабилни.  

"Една част от пшеницата със сигурност ще бъде бракувана. Новата реколта е само след около 10 дни, ще трябва да се освободят зърнените бази, които трябва да поемат и тях. Всички бази в страната поемат общо 15 млн. тона, а най-големият проблем е със слънчогледа, който гранясва", допълни експертът.  

Мариана Кукушева е категорична, че "нито един грам зърно от Украйна не е влязъл при хлебопроизводителите".  

Тя поясни, че поскъпването на тока за бизнеса няма да се отрази на цената на хляба.

"Такъв тип увеличение, което е двуцифрено и немалко, няма как да не се отрази на себестойността на хляба. Но не бих казала, че ще бъде коригирана веднага в търговските вериги, а българските доставчици очаква да запазят доставната си цена", поясни тя.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кажи честно
42
0
 
2
 
! Отговори
Ама вярно ли? преди 11 месеца
Горива енергия и зърно падат а тАЯ ми говори за увеличение, как ли я смятат тая себестойнос. Връщайте ДДС то, и с него и без него все тая. А такива индивиди като ги видя, изпадам в агресия.
41
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 месеца
На най-бедните в Европа се полага най-евтин хляб!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бг е производител на пшеница. Хлябът дори трябва да е по евтин от сега. Цените в ЕС нямат значение, те купуват пшеница от борсите. В Бг хлябът е основна храна и не бива да минава пшеницата за Бг през борсата. Хляб, мляко, масло, сирене, кашкавал, яйца и месо, плодове и зеленчуци са основни храни.
39
1
 
2
 
! Отговори
Ама вЕрно си преди 11 месеца
КУКУшевЪ! Най-евтин е защото е с фуражно зърно и вносно петокачествено покраинско, внесено безмитно и безконтролно по заповед на Урсулю! А качественото зърно се изнася,че кинти трябват спешно за нови бентлита и лексуси...Бай дъ уей, за покупателните възможности на българите нещо да се споменава?!?!? Или не е полит-коректно,май - че - като- че- ли - едва- ли - не :)
38
1
 
5
 
! Отговори
Бунгур преди 11 месеца
Подобни кирпичи като българския хляб,дори няма и да го погледнат в Европа.Гледаме цени,а не качеството на хляба.В Швейцария е най вкусния хляб,които може да се хапва в Европа.
37
3
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 11 месеца
...ама Копейкин каза че и сибирските са без пари...хаха
36
1
 
2
 
! Отговори
Искам... преди 11 месеца
...само да кажа, че у дома купуваме царевичен за 4 лв. кг, 2 лв пакета. Не слушам такива специалисти дето приказват надлъж и шир за туй онуй. Като пуснаха енерго лампите, ни надуха главите колко ток ще спестим. Постепенно наистина замениха старите, а икономия ниц, щото тока всяка година го дигат. Също и слънчевите панели, за нам колко време се изплащали. Ами цената на водата, поддръжка и др. разходи.Истината е в това не колко плащаш, а колко печелиш, че поскъпнало нещо с лев, дреме ми.
35
2
 
0
 
! Отговори
Яжте на Боко преди 11 месеца
хурката тапири безмозъчни
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ям си спагети и друг вид паста и не се притеснявам че ще се развали. Хляба особено заводския не се знае какво има в него. Гледам вчера в магазина опаковка тортили и в съставките един куп от менделеевата таблица, а те се правят с много малко съставки по принцип. Готвене вкъщи си е най-добре знаеш какво ядеш, прясно и по-вкусно.
33
0
 
6
 
! Отговори
Статистика преди 11 месеца
Цената на зърното падна от 650 на 400 лева , нафтата от 3,30 на 2,50 , газта от 300 на 90 лв , а хлябът поскъпна , но на Кукушева и е добре . Няма и ДДС .
32
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
Богатите кробежанци ядат киевски котлет в ресторантите по брега. Ядат и пият, а българи работници си броят последните левчета... Не е от вчера!
31
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
Какво поскъпва от горивата? Че нафтата я взех на 2,31 --> по-евтино от преди войната, а вие не плащате ДДС и данък печалба реално ви излиза на 1,50лв. АБУРДЕН аргумент! Новата реколта е след месец и 10 дни, скъпа. Незнам къде си расла, но житото се прибира след средата на юни и то ако не вали като сега! Природният газ има несъществена цена и всички суровини падат главоломно само на теб все не ти стига за да произведеш един *** хляб. Можем и сами да си правим и няма да имате никакви разходи!
30
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Тая коза излъга Нинова да махне ДДС на хляба а търговците си запазиха цените. Сега ще наложат ДДС и цената отива с 20% нагоре. Кого трябва да псуваме, Нинова разбира се. Малко ще и е.
29
2
 
12
 
! Отговори
Еех при бай Тошо пък преди 11 месеца
вкусен хляб ядяхме и къщи строяхме. Сега сме най-бедни, най-болни, най-нещастни...
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ядем радиоактивен хляб ,олио,месо ,яйца,мед и др храни от окрайна ! Българското заминава на запад - това е положението
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А боба колко е двайс лева килото
26
3
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 11 месеца
Айде стига си измисля. 830 грама хляб Симид струва 1.69. Току-що врял изпечен хляб от фурната в Алдомировци на път към вилата ми взех за 1.50. Разкошен. Иначе не знам какво толкова плюскате тоя хляб. Ама какво да ви правя, като нямате култура на хранене и муате по 1 хляб на ден. А цената на вносните брашна не е мръднала. Слагаш в хлебопекарната и си ти.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
качество най ниското в европа
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
АКО НЕ ИЗГОНИМ РУБЛЕН РАДЕВ С КОТИЛОТО МУ - ИЗЗРАЖДАНЕ, БСП, КИРО И СЛАВИ, ЩЕ ЯДЕМ СЕЩАТЕ СЕ КАКВО...