Първа помощ за мотористи във ВМА

Съвместната инициатива стартира през 2017 г.
13 май 2023 17:50, Анисия Иванова
9
Първа помощ за мотористи във ВМА
Снимка: ВМА

В събота във Военномедицинска академия (ВМА) се проведе курс "Първа помощ", в който участваха представители на най-голямата мотоорганизация в България "Sofia Riders", съобщават от лечебното заведение.

Съвместната инициатива стартира през 2017 г., но бе прекъсната поради усложнената обстановка от Ковид-пандемията. Три години по-късно се подновява и разширява, като освен лекционната част, се проведоха и демонстрации във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

Доцент Емил Кържин от реанимацията на ВМА и доцент Недялко Григоров със своя екип от спешното звено на болницата демонстрираха нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

По думите им, ключовите моменти при инцидент на пътя са осигуряване на безопасност, оценка на състоянието на пострадалия и оказване на помощ.

Представителите на "Sofia Riders" признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия.

Според изнесените данни по време на курса, 57% от жертвите загиват в първите няколко минути на катастрофата, 22% - по време на транспортирането до болнично заведение или в същия ден, а 21% загиват в следващите 30 дни от катастрофата.

"Разумната скорост спасява животи", категорични са медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
😁 преди 11 месеца
Щото и те са синове /дъщери, бащи/майки, братя или сестри приятели... абе хора са това. Какро при останалите хора има плява така и при тях... Даже бих казал че шофьор на автомобил да срещнеш пиян и дрогиран е много по възможно от колкото моторист
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам защо държвата да хаби ресурс за тия.
5
2
 
4
 
! Отговори
😁 преди 11 месеца
До сладурите по долу дето говорят за донорство: Вие записани ли сте като донори момчета и момичета? Нали знаете че клетвите много по често стигат тоя дето ги изрича?
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВМА е срам!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първата помощ за мотористите е един ковчег. То с автомобили е опасно в днешно време да се придвижва човек а за мотористите да не говорим. Едно побутване и лети в небесата.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първата помощ за мотористите трябва да бъде във вид на един як доктор с касапски нож, който по бързо да ги разфасова и да им взема органите, докато още са топли, че много хора чакат за трансплантации. Поне да има някаква полза от тия камикадзета
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как да си пазят органите, за да ги дават на нуждаещи се като се сплескат някъде.