80% от медсестрите готови на протест заради извънреден труд

Половината от специалистите по здравни грижи полагат такъв
17
80% от медсестрите готови на протест заради извънреден труд
Снимка: БГНЕС

Близо 80% от медицинските сестри в болниците у нас твърдят, че са готови да излязат на протест, ако не се вземат мерки за решаване на проблемите с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки. Това показва анонимна анкета на „Индекс на болниците“, проведена сред 543 специалисти по здравни грижи в болничната помощ в края на миналата и началото на тази година.

404 от всички 543 участници в анкетата са медицински сестри, след тях по численост се нареждат акушерките, лаборантите и други специалисти по здравни грижи. Най-голяма част от анкетираните – 36%, работят в областни лечебни заведения, 25% – в държавни, 24% – в общински, а 15% – в частни. Участниците са от цялата страна, като най-многобройни са представителите от София град. По възраст най-голям дял са анкетираните между 41 и 60 години – 62% от всички, след тях се нареждат тези между 22 и 40 години – 26% от всички, над 60 години са 12%.

66% от анкетираните специалисти по здравни грижи работят на едно място, 30% – на две, а 4% – на три. Стандартна 40-часова работна седмица имат 39% от анкетираните, което предполага висока степен на полагане на извънреден труд. Най-голям дял от анкетираните – 54% – са посочили, че се трудят между 41 и 80 часа седмично, а 6% над 80 часа.
Голямата заетост на специалистите по здравни грижи се потвърждава и от данните за извънредния труд, който те полагат. 46% от анкетираните са заявили, че полагат  такъв, като 32% от тях работят между 16 и 30 часа повече на седмица, а 7% - над 31 часа.

Доходите явно трудно кореспондират с високата степен на заетост на специалистите по здравни грижи. 64% от анкетираните посочват, че в лечебните заведения, където работят, не са били постигнати минималните заплати по КТД. Данните от анкетата показват, че 68% се трудят за 800-1600 лв. на месец, една пета получават между 1600-2000 лв., а над 2000 –  6%.
Движението на доходите не е било и еднозначно при всички специалисти по здравни грижи. Увеличение е имало при 33%, при други 32% приходите от труда им са се запазили непроменени, а  при една трета дори са намалели.
Според немалко от специалистите по здравни грижи реалните им доходи са по-ниски от очакваните. Една трета  от анкетираните считат, че е нормално за труда им да получават между 1500-2000 лв., а други 42% виждат тези граници като 2000 и 3000 лв.

69% от анкетираните специалисти по здравни грижи смятат, че не разполагат с достатъчно време за пациентите си, докато 18% са на мнение, че имат достатъчно време, за да обърнат внимание на всеки свой пациент.
35% от анкетираните специалисти споделят, че използват над 4 часа от работния си ден в грижи за пациентите, 44% пък отделят по-малко от 4 часа. Документацията се оказва една от дейностите, с която голяма част от професионалистите по здравни грижи са заети. Между 2 и 4 часа от деня си на попълване на документи отделят 45% от респондентите, а над 4 часа – 25%.

Над 97% от професионалистите по здравни грижи са категорични, че в болниците е налице кадрови дефицит, а малко над 2% не могат да преценят дали това е така. Това потвърждават и данните за броя пациенти на една сестра. 33% от анкетираните посочват, че на смяна се грижат за повече от 20 пациента, като близо половината от тях посочват, че се грижат дори за повече от 30 души. Други 37% от анкетираните посочват, че на смяна се грижат за от 10 до 20 пациента. Едва 23% са тези, които полагат грижа за по-малко от десет души на дежурство.
Съотношението лекар:сестра също масово е негативно. На един лекар има по-малко от една сестра според отговорите на 48% от анкетираните, а в една пета от случаите съотношението е равно. Само при 19% от анкетираните на един лекар се пада повече от една сестра, както би трябвало да бъде.

Кадровият дефицит и прекомерната натовареност на специалистите по здравни грижи влияят негативно върху възможността им да работят нормално. 90% от анкетираните смятат, че липсата на достатъчно кадри е проблем за качеството на работата, а над 70% са на мнение, че дефицитът увеличава риска от медицински грешки. 76% от анкетираните споделят, че са прекалено натоварени, а 76% от тях смятат, че това е влияе негативно на работата.
Влияние върху качеството на работа оказват още фактори. Над 60% от респондентите смятат, че лошо влияние върху качеството на работата им оказва негативното отношение на институциите към специалистите по здравни грижи (69%), нивата на заплащане в момента (67%), условията на труд (64%), както и отношението от страна на пациентите (62%). Според 47% от анкетираните разрастването на болничната мрежа също води до увеличаване на кадровия дефицит и освен това влияе лошо върху качеството на работата им.

Основните възможности за преодоляване на кадровия дефицит и оттам на проблемите, свързани с него, професионалистите по здравни грижи виждат в няколко основни мерки. Първата сред тях е увеличаване на заплащането им – 88% от респондентите са на това мнение, подобряване условията на труд – 29%, подобряване на отношение към тях като цяло - 17%, промяна в категорията на труд и възможност за по-ранно пенсиониране - 7%.

Ако властите не предприемат своевременни мерки за решаване на кадровия дефицит, 79% от анкетираните заявяват, че биха участвали в протестни действия. Едва 7% от респондентите – не желаят да участват в такива действия, а 13% на този етап не са взели решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: протестболницисестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 11 месеца
Какъв е мотивът на млада жена да учи за сестра или лекарка? Няма по голям стрес от този да си срещу човек който умира а ти да се опитваш да го спасяваш! И все пак ако си в някоя болница,някой покрай теб ще ти помогне.Обаче,ако си в спешна помощ и си в дома на този човек,тогава можеш да помолиш само... шофьора на линейката!И разбираемо е,че младите хора отбягват медицинските специалности.Няма по стресова работа от медицината,разберете го!
14
0
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 11 месеца
По време на пандемията търсеха санитари,които да помагат за обслужването на болните.И плащаха добре. Тогава никой не посмя да дойде да работи това което работеха сестр,лекари,фелдшери,лаборанти,санитари,шофьори на линейки! Никой.Дори близките на болните се пазеха и стояха настрани от тях.Това го видях с очите си.А сега обиждат тези дето работеха!Е,то да пишеш,не е като да работиш!Затова след няколко години и със свещи да търсим медицински специалисти няма да намерим!
13
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ преди 11 месеца
..вече никой не работи като при СОЦ-а за без пари....УМРЯ ТАЯ!
12
1
 
1
 
! Отговори
Сестра мед преди 11 месеца
Мед какво?
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аве що не реваха като крадяха покрай пландемията? За затвора са,!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
2300 евро е раб.заплата на стомат.сестра DE.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1 стоматол.сестра е със 810лв чисто раб.заплата,срамота.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И колко медици има осъдени за медицински грешки? ПРЕДЛАГАМ КОНТРАПРОТЕСТ СРЕЩУ БЯЛАТА МАФИЯ И КОВИД ИЗМАМАТА, НА КОЯТО НИ ПОДЛОЖИХА!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...а къде са търговските работници?! Или при тях няма извънредни:)
6
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
Първи наченки на мислене. Робите започват и да мислят ...
5
2
 
4
 
! Отговори
d преди 11 месеца
Пазарът определя заплатите. Да стачкуват, да се пенсионират, да не взимат овъртайм. Като почнат да *** хората по болниците поради недостиг на персонал, заплатите ще се вдигнат, интересът към професията ще се повиши и ще има конкуренция, за да има качествени сестри. Една сестра може да изкарва повече, ако ходи да гледа двама болни на частно на месец. Не знам чий го дирят по тия болници, наистина може би им е кауза и призвание.
4
1
 
5
 
! Отговори
видял преди 11 месеца
А в Кауфлана най-малката заплата е 1700 лв.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, ама иначе се натискат да работят повече, за да вземат повече пари. Значи ако им вдигнат парите за единица време, просто ще получават още повече. Там търсете разковничето. Иначе да, вярно маникюристките правят сериозни пари. Но пък и мед сестрите са с доста занижена летва.
2
2
 
12
 
! Отговори
един преди 11 месеца
Когато една медицинска сестра получава по-малко от една сервитьорка, маникюристка или касиерка в супермаркет...
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Медицинските сестри искат да протестират, за да има по-голяма конкуренция за едно работно място като медицинска сестра? Не вярвам...