Адвокат Димитър Марковски: Политиката няма място в съдебната власт

Според него се нанася много сериозни щети по институцията прокуратура
17 май 2023 21:49, Красимир Ангелов
11

"Всички, които се занимаваме с право, трябва да си дадем сметка, че изказванията на ръководителите на прокуратурата говорят за това какви щети се нанасят върху институцията. Не съм допускал и в най-смелите си мечти, че зам.-прокурор ще иска охрана от министъра на прaвосъдието, за да се пази от главния прокурор. Политиката няма място в съдебната власт". Това заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му и "тримата господа прокурори (бел.ред. Иван Гешев, Борислав Сарафов, Ясен Тодоров) много сериозно увредиха авторитета на институцията".

"Всички факти и обстоятелства около случилото се трябва да бъдат изяснени много внимателно в производствата, които евентуално ще се образуват.  Не мога да съм категоричен, че става дума за разчистване на политически сметки, но от изказванията е видимо, че има пряко политическо вмешателство  в прокуратурата", смята гостът.

Според него потенциалната наказателна процедура би била изключително сложна, "тъй като страните имат право да събират аргументи и факти, които да излагат в подкрепа на своята теза".

"Главният прокурор може да сезира Конституционния съд, за да се произнесе по легитимността на ВСС", предупреди адвокатът.

Адвокат Марковски коментира и желанието на политическите партии за конституционни промени.

"Това е доста добра заявка, но популистка. Всеки обещава стабилност и основна реформа, а в един момент остава само на думи или хартия. Едно е да заявиш воля и желание, друго да го направиш", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Марковски ,а за министъра не се ли отнася .....
6
0
 
1
 
! Отговори
кой преди 11 месеца
Докато има прокурори които печелят на гърба на страдащите след смърт невини и срещу големи суми пари /по между си/отървават виновни от затвора ОПРАВИЯ НЯМА ЧЧ За тях само БОГ Е СЪДНИК !!! Колко убийци са на свобода,колко престъпници с над 20 дела не са по затворите........само да се видят с какви пари си позволяват тези охолства на една заплата!!!КОлко деклалирани допълнителни приходи и имоти се укриват...?? КОй знае това !!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И политиката и съдебната власт са пропити от мафиотски мурафети.
4
0
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 11 месеца
Това можех и аз да го кажа.
3
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 11 месеца
Държава която плаща, за да защитава зам.главния прокурор от главния, няма как да погине ...
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
3 Той е лице от прескъпо платената практика. Резултатите от нея, са плачевни, по-зле и от най-евтиния адвокат.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Адвокат Димитър Марковски се снима в клип в подкрепа на ГЕРБ, преди време.