Живеем с 9 г. по-малко от другите в ЕС

Средната продължителност на живота в България е намаляла до 71 години и 9 месеца
22 май 2023 21:45, Йоана Цонева
78
Живеем с 9 г. по-малко от другите в ЕС
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в България е намаляла до 71 години и 9 месеца – най-ниската в целия ЕС. Мъжете живеят средно 68 години и 3 месеца, а жените – 75 години и 8 месеца, показват данните на НСИ.

Трайната тенденция хората да живеят все по-дълго се е прекъснала от ковида, поради което в цял свят продължителността на живота е намаляла. Но в България това се проявява по-силно, защото средната винаги е била по-висока от тази за световното население, а сега почти се изравнява, предаде "24 часа".  

Ковидът на практика ни е върнал в средата на 70-те години, когато българите са живеели горе-долу също толкова като сега. Рекордът по продължителност от 75 г. е бил постигнат през 2015 г., оттогава този предел не е надминаван.

“Основната причина за по-ниската продължителност на живота е COVID-19. През 2020 г. в България починаха 124 хиляди души, а през 2021 г. - 148 хиляди, което е много голямо увеличение”, заяви Магдалена Костова - шеф на дирекцията за демографска и социална статистика в НСИ.

Тя обясни, че в България през последните години средната смъртност се е движела между 104 хиляди и 108 хиляди души годишно и този скок по време на пандемията е екстремен.

През 2022 г. показателят се е понижил до 118 хиляди, но все още не сме се върнали към обичайните нива.

През 2020 г. COVID-19 се е превърнал в третата поред причина за смъртните случаи у нас. На първо място са инфарктите и инсултите, а на второ – раковите заболявания.

През 2021 г. обаче COVID-19 вече е бил на второ място сред причините за смърт, изпреварвайки рака.

Разликата между продължителността на живота при мъжете и жените е другият феномен, който още повече се е засилил от пандемията. През 2022 г. у нас е вече 7 години и 5 месеца. По принцип тя съществува навсякъде по света, като рекордът принадлежи на балтийските държави – 10 г. В Западна Европа през последното десетилетие е започнала да се топи и средно в ЕС жените живеят с около 4 години по-дълго от мъжете.

Другата отчетлива разлика в България е в средната продължителност на живота в града и на село. За градското население тя е 72 години и 8 месеца, докато за селското - 69 години и 8 месеца. Най-голяма е разликата между двата пола в София-област – 8 години и 4 месеца, а най-ниска е в Шумен – 5 години и 9 месеца.

Големи са вариациите за продължителността по области. Най-ниска е тя във Видин – 69 години и 4 месеца, а най-висока в столицата – 74 години и 8 месеца. В 14 области е по-висока от средната за страната.

Според последните данни България е на 89-о място в света по продължителност на живота, като освен от всички държави в ЕС е изпреварена и от всичките си съседи на Балканите. Ако се изключат Русия, Украйна и Молдова, на практика няма нито една народност в Европа, която да живее толкова кратко. Държавите след нас в световната класация до една са от Азия или Африка, както и няколко южноамерикански нации. На дъното е Централноафриканската република, в която средната продължителност на живота е само 54 години.

Най-дълголетни в света се оказват жителите на Хонконг.

Там средната продължителност на живота е 85 години и 2 месеца, а ако тенденцията се запази, жените скоро ще живеят средно по 90 години. В момента тяхната продължителност на живота е 88 години и 1 месец.

Останалите държави в топ 5 традиционно са Япония, Макао, Швейцария и Сингапур . (виж инфографиката).

Сред европейските държави с висока продължителност на живота има основно две групи – скандинавските и средиземноморските. И в двете показателят е над 80 години дори след като заради пандемията леко е намалял.

Според демографи обаче причините за високата продължителност на живота в тези държави са различни. В Северна Европа има развити здравни и социални системи, както и добре работеща икономика. Докато в средиземноморските причините са предимно климатични и свързани с културата на хранене.

В Източна Европа продължителността на живота принципно е по-ниска от тази в Западна. След България най-зле в това отношение са балтийските държави.

Според експерти генът играе все по-малка роля по отношение на средната продължителност на живота за сметка на здравеопазване, икономика и социални грижи. Показателно е например, че централноазиатските държави, разположени около Хималаите, които са се славели с дълголетието на жителите си, в момента до една са в по-долната част на класацията, дори под България.

Казахстан например е на 105-о място. Още по-ниска е средната продължителност на живота в Непал – 71 години и 7 месеца, с което се класира на 128-о място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
До 64. преди 10 месеца
Има една книга от Мая Ейклер - "Милитаризирането на мъжете.". Книгата е на английски и е доста скъпа за нашите стандарти, но, ако имате възможност, можете да я прегледате. Там вече в много по-обширен план са разяснени въпросите по казармената индоктринация на мъжете от страна на държавата.
59
0
 
0
 
! Отговори
До 64. преди 10 месеца
Гледал съм протести на жени срещу забраната на абортите по немедицински причини. На някои от протестите имаше писмени прокламации със съдържание "Моето тяло е моя собственост.". Когато видя подобни прокламации пред военните рекруитни центрове и от мъже, тогава ще смятам, че съм видял още истински мъже. Всъщност аз вече съм ги виждал задочно: дезертьори в Канада от войната във Виетнам, уклонисти в Русия от наборната робия и други. Техните тела са също тяхна собственост.
58
0
 
0
 
! Отговори
До 64. преди 10 месеца
Ларс Петерсон издаде книга със заглавие "Дезертьорите на Хитлер.". А в днешна Германия има паметник с название "На незнайния дезертьор.". Става въпрос за около 30000 мъже, които са отказали мобилизация или служба във военните структури на хитлеристите и са били разстреляни, обесени или гилотинирани за това. Ето Ви един пример за истински мъже, които с цената на живота си не допуснаха да бъдат оказармени.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 62 Прочетох с интерес твоя коментар 62. Задавам си въпрос, след като "оказармените" ти явно не ги считаш за пълноценни мъже, ще бъдеш ли така добър да ни обясниш що е това мъж, заслужаващ уважение?
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България била на последно място по продължителност на живота в Европа. Ами много хубаво, какво лошо има в това. А Баба и Дядо умирали от Коко 19...? Още по хубаво, двоен кеф за мен! А англосаксиге направили вирус, от който руснаци и българи умират? Дай Боже такова щастие!
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прибалтийските републики били начело в разликата между продължителността на живота между мъжете и жените - цели десет години в полза на женското царство. А Русия къде и в тази печална статистика? За Русия нищо не се казва! А военните действия на Русия отчетени ли са в смъртността? Отчетени друг път, въобще не са отчетени! Ей, феминистки принцеси и оказармени мъжки наборни дембели, ще престанете да унижавате мъжете, че вашата верица ***!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Генът играел все по-малка роля в продължителността на живота. Всъщност генът никога не е играел съществена роля в продължителността на живота. Социалните фактори имат по-голямо значение. Академик Петрунов, ясно ли ти е? Или пак щели ми доказваш по-голямата податливост на мъжете спрямо Коко 19. Академик Петрунов, какво си ти бе? Оказармен дембел ли си? Тогава всичко ми е ясно, оказармен дембел сплескан!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нерви, стрес, ГМО храни и т.н, при тия кризи и в ЕС, ще настигнат Бг.
52
2
 
0
 
! Отговори
До мойто мнение преди 10 месеца
Единствения начин България да се оправя е да се смени матеряла с по-образовани.
51
0
 
2
 
! Отговори
Мойто мнение преди 10 месеца
Демокрацията е много по-добра система, но в България няма контрол и всеки си прави каквото си иска. Живял съм в развита европейска държава и там можеш да правиш всичко, което не е забранено от закона, но нарушиш ли закона 95% от случаите си поемаш санкцията. Така беше и при комунизма, за това се живееше спокойно и престъпност нямаше. Трябва съдебна реформа, ако искате България да е нормална държава.
50
0
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 10 месеца
2015 са умирали тия, които са живяли по времето на комунизма. По- спокоен живот с по- качествена храна и естествено и по дълга живот. Ако продължаваме в същия дух, възрастта още ще падне. Сега и здравеопазването е много зле, въпреки напредъка на медицината.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко реформатора, държавника, такава държава създаде, че нищо не става тук, но на матеряла си му харесва, щом ГЕРБ пак са първи.
48
1
 
0
 
! Отговори
До 65 преди 10 месеца
В другите държави няма ли ги тия работи, та живеят с 9 години повече?
47
1
 
1
 
! Отговори
Така е, преди 10 месеца
но пък си имаме демокрация,банани и евроGейски ценности :)
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За сенег.алците Долню е прав. Още преди 8 или 9 години някой беше изчислил, че за издръжката на тези безделници и на безбройните им деца ежегодно бюджетът дава толкова пари, колкото биха стигнали, за да бъдат увеличени трудовите пенсии с по 180-200 лв средно на човек. И това беше преди 8 или 9 години. Сега дереджето вероятно е още по-зле. Всеки може да прецени, че ако се увеличат чувствително пенсиите, старците ще живеят по-дълго и ето ти я по-голямата продължителност на живота.
45
0
 
5
 
! Отговори
А бе, Долню, преди 10 месеца
Ти не прочете ли какво пише в статията? Най-голяма е била продължителността на живота на българина през 2015 г., не по бай-Тошово време. Пише също, че днес сме се ВЪРНАЛИ на онази продължителност на живота, която сме имали през 70-те години, тоест по времето, когато социализЪмът беше уж в най-добрия си стадий и все още не ни бяха валяли радиоактивни дъждове по време на манифестации.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България няма никаква култура на хранене ако имаше българите щяхме да водим класациите на продължителност на живот
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо де, затова пък имаме най високата пенсионна възраст.
42
1
 
1
 
! Отговори
Вин преди 10 месеца
Професор #55, не вдяна ли, че сега заради ковид сме се "върнали в средата на 70-те", което време беше, началото на края на комунизма в Губернията?!
41
3
 
3
 
! Отговори
Не е виновен преди 10 месеца
Капитализмът за това падение,а българина ,който с носталгия гласува за социалиЗьмът на бай Тошо. Доказателство...другите бивши соц.държави савсе по напред. Гласувате на БСП,Доган,Тиквата и за Копейкин и получавате това,което искате.