Световен успех: Наградата на Георги Господинов е еквивалент на "Оскар"

Държавата няма заслуга за историческия успех
25 май 2023 09:43, Анисия Иванова
54

Докато целият свят се занимава с кончината на кралицата на рока Тина Търнър, ние се занимаваме с Бойко Борисов и Иван Гешев. Аз по-горд от това, че Георги Господинов взе "Оскар" за книга, сигурно не съм бил поне в последните 15 години. Това е такъв световен успех, който е еквивалент на "Оскар".

Това каза председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в студиото на "България сутрин".

Той направи аналогия на успеха на българския писател с този на националния ни отбор по футбол през 1994 година в САЩ.  

"От тази гледна точка, това в културата на България, и то в навечерието на 24 май, е уникален успех", настоя актьорът.  Мутафчиев каза още, че трудът на хората на изкуството в България е "доста недооценяван".

"За мен цената от изкуството е един инсулт. Цената наистина са безсънни нощи, умират нервни клетки", поясни той. Мутафчиев подчерта, че Министерството на културата трябва да намери начин да инвестира в "писатели, творци, хора, които се занимават с изкуство".

Още по темата

"Би трябвало да актуализира средствата, с които ги подпомага", отбеляза той.

По думите му към момента държавата подпомага с 2000 лева еднократно писателите. "За труд, който е денонощен и месеци наред, е нищо", отсече Мутафчиев.

Актьорът смята, че след успеха на Георги Господинов българите ще проявят "огромен интерес" към книгата на българския писател.  "Всяко едно министерство би трябвало да иска да подаде ръка на твореца, би трябвало да му помага по презумпция", смята той.

"Ние всеки ден трябва да се радваме, че сме българи, че говорим на нашия собствен език и да продължим да го разнасяме като мисия, защото иначе рискуваме да загубим себе си като народ, но и да изгубим идентичността си", изтъкна Христо Мутафчиев.

"Естествено е, че е много голям международен успех. Това е преди всичко успех за Георги Господинов и Анджела Родел. Това е успех на двама страхотни професионалисти, които са се събрали - Георги е прекрасен писател, Анджела е американка, която живее в България от много години. Свършили са си точно и професионално работата", каза PR експертът Максим Бехар пред Bulgaria ON AIR.  

Той припомни и други български успехи, като "Оскар"-а на журналиста Христо Грозев за филма му за Алексей Навални, наградата на Димитър Маринов за филма "Зелената книга" и други.  

"Държавата не помага. Но държавата не е помагала и на Пикасо, не е помагала и на Паулу Коельо", подчерта Бехар.  Според него държавата не би трябвало да бъде поставена на първо място в този процес на творците.  

"За мен американският модел, в който няма министерството на културата и модела, в който държавата е поставила културата на пазара, това показва, че може да инвестираш 100 хил. лв. в един писател и може да не инвестираш нищо, както вероятно е направил Георги Господинов", каза PR експертът.  

Според него успехът на Господинов и Родел е еманация на това, че "България е пълна с талантливи, добре образовани и успешни хора".

"Ние ставаме все по-близо до отворения свят. Това е един пример, който да ни вдъхне малко повече увереност. Просто трябва да работим много, съвестно", допълни Максим Бехар.

По думите му Министерството на културата би трябвало да създаде един конкурентен пазар, така че повече хора да знаят за творците и да има повече мотивирани творци, които да излязат на този пазар.  

"Трябва да има добра среда на конкуренция, да могат творците да се конкурират свободно. Нито едно министерство няма общо с успеха на Георги Господинов", посочи Бехар.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пък на мен ми дадоха букара с вино.
47
0
 
6
 
! Отговори
Отегчен преди 10 месеца
Абе хора, аз съм втрещен. Чел съм от Байрон до Лорка. Опитът ми да чета Господинов бе мъчителен. Упорит съм, но подобна двумерна, плоска и безмислена епистоларика не съм срещал. Великолепно - българин спечелил награда, това е достойно за аплодисменти, но пресолихте манджата.
46
1
 
12
 
! Отговори
НЕ СЕ ШЕГУВАЙТЕ ! преди 10 месеца
Този Господинов е втори Грозев на стипендия англосаксонците.Нищо не е направил за България! не ни го навирайте в очите,жалки сте!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаме писатели и поети като Христо Ботев, Смирненски, Яворов, Гео Милев, Димитър Димов... Да се превъзнасяме сега по Господинов е смешно. Не може изобщо да се сравнява с тези и с много други български автори. За да напишеш стойностна книга далеч не е достатъчно да владееш добре езика. Трябва си и поне капка талант, а по тоя показател именно мисля, че не е на достатъчно ниво авторът. Ама това е мое мнение, друг може да има различно виждане. И да, чел съм книгата.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Господин Господинов не е ли от соросния кръг на Капитал и Плевни.
43
0
 
5
 
! Отговори
Букър преди 10 месеца
Половината коментари съвсем толерантно и по евродирективите ги шитнаха в кошчето!))Хаха!
42
0
 
15
 
! Отговори
до преди 10 месеца
Първо, държавата я няма, а такива като Господинов пародират и то слабо и некоректно комунизма и всесилната държава.Второ, Мутавчиев говори глупости.Господинов е награден като превод на някаква жена, която беше с него също и получи също награда за превод.Трето, Господинов не е романист, а най-посредствен литературен критик с претенции за писателство.Четвърто, да получиш наградаи дни преди това да кажеш ,че нямало турско робство и освобождението е поробване.Как да кажа.Простотия, за пари и сл
41
0
 
13
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Всичко е политкоректно(демократично), Оскарите, Букърите, Международните букъри, Евровизията, БАФТА и т.н. Иначе се дразнехме на когато "диктаторите" биваха избирани с почти 100%. Прочетете "Фермата на фивотните' на Оруел.
40
1
 
13
 
! Отговори
:D преди 10 месеца
Оскар, Пулицър и Нобел в едно! Титаничен успех за най-най-гениалния писател! Край, светът е в краката ни! Гиди комплекси...
39
0
 
11
 
! Отговори
Бар наздраве преди 10 месеца
Муфтаджиев изкара някое уиски заради хвалебствените слова!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До Анонимен 3 "Напиши в гугъл store.bg, заглавието на книгата и автора, има страници от нея, прочети, ще се ориентираш." Не съм Анонимен 3, но прочетох страниците от store.bg и не се ориентирах. Определено не се чете трудно, но ми идва лековато. Забелязва се и умнокрасивия стил, който предполага потупване по рамото пред строя. Но страниците са само от началото на романа и не мога да предположа нататък как ще е. Ако има други цитати от средата на книгата, биха ориентирали читателя по-добре.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като знаем оскарите какъв са цирк - поне си признаха.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Докато целият свят се занимава с *** на кралицата на рока Тина Търнър..."===Мутафчиев, подобно изказване е долно. Може ли такава простотия?
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега... Трябва ли да започваме да разсъждаваме как, кой и за какво получава Оскар? По-добре не! Държавата да инвестира в "писатели, творци, хора, които се занимават с изкуство"? Т.е. платено "изкуство", гарантирано някак си? Защото си знаем, че държавата може да похарчи доста пари само и само да забрани изкуство. И стигаме тогава до въпроса: Кой ще определя кое е изкуство, и кое не?
34
1
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 10 месеца
Букъра-Президент..или най малко Бойко Борисов!Ура, господа другари!Да живей!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И защо никой не е чувал за този "Оскар"?
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщност, оказва се, Господинов е твърде добре превеждан, издаван и разпространяван. Но не и четен. Срамота!
31
0
 
11
 
! Отговори
Теле зрител преди 10 месеца
Поредната простотия на пияницата!Кого изобщо го вълнува наградата освен човека дето спечели някоя пачка и тесен семеен и приятелски кръг дето ще ги почерпи!А Мисирките по радиа,телевизии и интернети ни занимават да си запълват ефирното време все едно няма много по важни въпроси за обикновения човек!Колкото ме вълнува Оскар,английския кралски двор толкова и Букър!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 26 Принципно е така, но тъй като в България се лансират само и единствено "правилните творци", а те са безпринципни/безгръбначни и кривящи културата (Бакалова, Ушев и пр.), вместо да я обогатят, негодуваме донякъде срещу самия автор и донякъде срещу лансиращите го АзБ, Отворено общество и от памтивека мразещите ни англосакси. Реакцията е оправдана. Книгата е написана хем претенциозно, хем тенденциозно, за да се хареса на спонсорите.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече пета статия за Букар-а. Обаче никой не спомегава как се казва книгата? Има ли я на български? Какви са сюжетът и фабулата? Всъщност, май тия неща не са важни.

Спонсорирани публикации