Летният туризъм тръгна! Почивката у нас е два пъти по-евтина от тази в Гърция

Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято
26 май 2023 12:12, Анисия Иванова
94

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването "България сутрин".

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.  

"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", уточни Драганов.  

Още по темата

По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов стартира и цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.  

"Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен.  

"Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът "Св. св. Константин и Елена" се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой - там, където има целогодишен, се използва спа и уелнеса. Морето работи", заключи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и липсата на кадри в туризма. Дрганов обаче уточни, че това е проблем в световен мащаб. "Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка", обясни Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
3
 
! Отговори
Айтозлия преди 10 месеца
Айде Бургас тука ли сме? Тази година най-накрая ще се върна в родния край! От 5 години в чужбина и работа нямах време... Но тоя година съм в Бургас поне месец и половина! Други предлагат да ходим в Гърция, Испания, Италия, ама им викам гледайте си работа отивам в Бургас!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И кое е по-скъпо? Като платиш за чадър и шезлонг по 50 лв. на ден и накрая от скапаната храната преглед при доктор 50 лв минимум + хапчета след това за 100 лв. и ти съсипат почивката , кое? Тръгнеш за родното море с настроение и се върнеш с разстройсво, обострен гастрит, гъбички, нахапан от дървеници , възпалени уши и очи, а има и вероятност да те оберат или пребият месните бабаити...Аре няма нужда
45
1
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 10 месеца
Имам жилище малко по на юг и може да не ме мислиш. Ходи си в диарийното море и не ми търси сметка.
44
0
 
20
 
! Отговори
чок преди 10 месеца
Колкото Мармарис е Гърция, толкова там е по-скъпо от българските курорти.
43
0
 
1
 
! Отговори
шопен преди 10 месеца
Драганоов!Не съм видял индус да ходи на плаж и да се пече на слънце.Там щом проходят и започват работа.
42
0
 
18
 
! Отговори
Виготура преди 10 месеца
Ама ние не искаме евтино, искаме качествено. А нашето Черноморие нито е евтино, нито е качествено. Абсолютно неконкурентно като се сравни с Гърция, Турция, Хърватия, Албания, Кипър, Египет. Европейците харесват качественото обслужване. И българите вече започнахме да се учим да търсим качеството.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Румен Драганов стартира и цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис."И откога е в Гърция Мармарис????????Моля подавайте коректна информация!Както и е редно да се сравни вида на услугата, която се предлага с допълнителни такси и качеството на обслужване.И пак няма да сме по-добри от съседите!
40
23
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 10 месеца
Е, мнооооо си богат, след като ходиш в Гърция всяка година. Тия курорти там, особено северните са за бедни. Похвали се другия път, че си бил на Фиджи,а не ми се хвали с Гърция, където всеки може да отиде. Аз също ходя, но понеже живея на нашето море, мога да ти кажа, че гръцкото не струва.
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2 пъти по евтина???? В България е толкова скъпо че е по скъпо от почивка в Дубай, в Тайланд и на сума ти в пъти по хубави места. А защо не казвате колко пъти е по мизерна почивката е България???
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тва последното изречение виц ли е? Или тоя хептен на балъци ни прави??
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредна година четем поръчковите статии колко е скъпо в Гърция и какъв евтиняк в БГ. Ама ние евтиняк не харесваме бе драги, евтиняка с топла бира и замразена гадна цаца си е за вас. Аз всяка година стоя все повече време в Гърция и харча все повече пари и така ще бъде завинаги. Вие си пишете статии и чакайте евтиняшките туристи, за друго не ставате.
36
0
 
20
 
! Отговори
Старо време преди 10 месеца
За мизерните условия , не благодаря. Гърция си е Гърция
35
0
 
16
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 10 месеца
Вече е 2лв. цената. Изтърва евтиното.
34
0
 
22
 
! Отговори
Овца преди 10 месеца
Чувствам се като овца. "На черноморието ще е евтино", демек *** харчи на морето. "Цените на апртаментите продължават да растат", демек вземи заробващ кредит. "Простата алармира", *** в някоя клиника да те оръсят 2000лв. за това, че ще те прегледат отзад. "Имаш газове, вземи хапче", сякаш не мога да се изрежа докато съм си на дивана вкъщи !? Абе цялата работа: "Дай, дай, дай!". Нищо няма да ви дам, аамаха!
33
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Два-пъти по-евтино, и 10 пъти по-мръсно. От седмица почивка пет дни се прекарват в тоалетната и два в колата. Не мерси. Това не е евтино.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ахаа, 2 пъти по-евтини! Аз да не съм евтин, протесно отивам на френската на 2 пъти по-скъпо от гръцкото./ само си говоря, вероятно това лято ще ида веднъж на Люлин бийч /
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема да винстъпим на бетономорието
30
0
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
И спрете само пари, пари. Хората искат качество, гостоприемство. Да в Гр бирата масово е 4-5 евро, в Бг може би е по-малко, ама какво от това. Когато храната е с перфектно качество, хората да дружелюбни, морето е супер чисто и спокойно, тогава и 5 евро бира не е проблем! Качество трябва!
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не два, а сто пъти по евтина е почивката у нас. Сега се юрвам да резервирам поне месец на слънчака в мутренски хотел за 200 лв на вечер, да плащам за чадър и два шезлонга 60 лв на ден и още 200 лв за вечеря за двама със съмнителна храна и алкохол. Бонус са гадене, чревна инфекция, общински паяци вдигащи паркирани коли и други подобни екстри липсващи в слънчева Гърция
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук не се броят, че плащаш отделно по 3-40 лева за парко място, по 50 лева за интернет на ден и, че навсякъде искат да те прецакат, шезлонг трябва да вардиш от предната вечер и т.н..