Нараства броят на децата с увреждания

Една от причините е подобрената диагностика
1 юни 2023 22:53, Стела Стоянова
23
Нараства броят на децата с увреждания
Снимка БГНЕС

В последните години децата с увреждания непрекъснато се увеличават. Според специалистите една от причините е подобрената диагностика.

"Все по-нови и нови синдроми излизат, които в старото време за нас в медицината са били неизвестни. Може би това е едната от причините – развитието на медицината в тези посоки като генетични заболявания, хромозомни аномалии", споделя пред БНР д-р Анелия Георгиева, директор на Центъра за комплексно обслужване в град Дебелец, Великотърновско. По думите й, децата с преобладаващи диагнози са с церебрални парализи, с нарушения на говора, с психични отклонения, хиперактивни. Доста са децата от аутистичния сектор,

Центърът за рехабилитация на деца с увреждания започва консултации и информационна кампания с общопрактикуващите лекари и педиатрите.

"Целта е децата да бъдат хващани навреме, с макар и минимални проблеми, които забележат, и отклонения в развитието на децата, да бъдат насочени по-рано към нас, защото, колкото по-рано се започне терапията при нас, толкова резултатите настъпват по-бързо", посочва д-р Георгиева.

По думите на д-р Екатерина Попова, общопрактикуващ лекар във Велико Търново, в последните три години от 70-80 деца до двегодишна възраст има около 20 деца с проблеми. "Дали ще е хипотония, дали ще е аутистичен спектър, дали ще е хиперкинетично разстройство или нарушение в речта, но това са много, много тежки неща“, казва лекарката с 39 години стаж.

Според нея обаче не само напредъкът в медицината при диагностиката на различните увреждания е причина за увеличение на заболяванията.

Дали е храната, дали са генетичните трансформации в растения, консерванти – всичко може да е причина. Хормоните, които се използват за стерилитет, за инвитро процедури, това, че на почти всяка бременна жена се дават стероиди, ако има възпаление, или естрогени. Ние не сме наясно каква е причината, казва лекарката.

Между шестия и десетия месец, когато започва по-ускореното развитие на нервно-мускулната система, когато детето започне да сяда и ние правим упражнения с двигателната активност, още тогава ги намираме. Когато мине двегодишна възраст, нещата, за съжаление, много трудно се случват, признава д-р Екатерина Попова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: децаувреждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Раждане в зряла възраст, токсините в околната среда, храната, телефони, таблети, телевизия от ранна възраст с готова цветна информация- заспиване на мозъка на детето, злоупотреба с алкохол, цигари, лекарства, наркотици на родителите, липса или намалено общуване с децата, неправилен режим, хранене на децата.....
20
1
 
1
 
! Отговори
Тод преди 10 месеца
Нарастващата възраст на майките е част от причината
19
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
и каква е поуката всички бременни жени на скенер докато е време след товацял живот мъка за всички колкото и да струват на нзок тези изследвания
18
1
 
3
 
! Отговори
един преди 10 месеца
Аз затова, че младите са виновните сроред мнозина, намразих пенсионерите - реват денонощно за пенсии, а има тук - там гладни, грачат срещу по-младите, като че ли те не са учавствували в развитието на страната. Аз много добре си спомням същите какви ги вършеха преди - нормално било то да се пооткрадне, откак свят светува било така, началникът бил винаги прав и други бисери.
17
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Сега всички по-палави са хиперактивни, аутисти и т.н. А тези със забавено умствено развитие - също, защото е обидно да се наричат както по-рано. Една от съществените причини за увеличението на уврежданията е точно тази, а не злобни подмятания какви били младежите. Въпрос към по-старите - не направихте ли вие тази държава, а не петнайсетгодишните?
16
2
 
10
 
! Отговори
до Георги Илиев преди 10 месеца
Точно родителите от социализма имаме нормални деца,по-скоро проблемните се появиха с демокрацията.Защо ли,ами защото имаме пълен упадък на младежта след 90г.,алкохол,дроги,проституция и тези младежи като станат родители после какви деца ще създадат,много ясно че с увреждания.Да си чувал лафа:,, че пиян когато си не се прави дете".Май не си го чувал,ела да видиш по затворите е пълно с младежи лежащи за дрога,алкохол.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не го пожелавам и на най- големия си враг. Но от 70-80 , 20 да са с увреждане звучи кошмарно. Може би има предвид ,че от толкова за които родителите се съмняват и довеждат за изследване, се потвърждава нещо в някаква степен?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За тези който им е любопитно защо лекарката препоръчва възможно най рано да се диагнодтицирст децата това е за да им се създадат навици за да могат да се грижат за себе си. Жена ми работи в Чикаго с такива деца и в зависимост какво им има ги учат какво да правят. Деца които не могат да говорят използват специални таблети и като малки когато най бързо се учат свикват как да го ползват за да могат да комуникират цял живот с него.
13
3
 
8
 
! Отговори
TTT преди 10 месеца
Пак подслъгвате. Причината за това явление е, че се пие до откат, има много разврат и полови болести, дрога, нерви, стрес, пестициди, хербициди, фунгициди, смартфони, интернет, прахови частици, отровни храни, ядливи буболечки, болести, ваксини......................................................
12
15
 
8
 
! Отговори
ВАКСИНИ преди 10 месеца
Стига с тия ваксини бе хора. Стари болести почнаха да се завръщат заради вас антиваксарите... То вие няма да страдате щото сте били ваксинирани като малки, но децата ви ще го ядат.
11
3
 
0
 
! Отговори
преди 10 месеца
Това е по-зле и от руска рулетка, при която родителите чисто и просто си правят генетични експерименти с живи и изпитващи болка същества без да са получили съгласието им. и не си мислете че на ехографа и ултразвук ще се види че след петнадесет години ще се появи рак. Това повишава рисковете 50:50 да се случи най-лошото. Вие акъл имате ли се пита или много не му мислите че Даун Даун Даун ще изскочи на ротативката. Сто тояги на голо за вас са малко. А да не говорим ако е грозно бебето.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ваксини, радиация, кемтрейлс, отрови в храните, гсм антени, лабораторни вируси, "лекарства" и т.н. - малко ли са причини..?
9
0
 
8
 
! Отговори
Е как хем причина преди 10 месеца
може да е подобрената диагностика, хем причината не се знае - може да е храна, консерванти, хормони... А това за терапията на деца с увреждания си е чиста реклама. Каква терапия може да помогне на деца с "много тежки диагнози", както самата лекарка казва? При генетични нарушения, хромозомни аномалии, аутизъм, ДЦП, психични разсторйства и другите споменати увреждания няма лечение!
8
5
 
9
 
! Отговори
акъл шамандура преди 10 месеца
Не пушете,не пийте ,спортувайте ....мислете и за бъдещите си деца.За всички болести са виновни родителите
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 30 ваксини, като за всяка има риск от 1на1000.. смятайте. А класическото оправдание е, че видиш ли 999 деца са "спасени", а 1 е жертвано за благото.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 3Аз имам дете с Даун.Искам да ти кажа, че и 1лв неща да получа от тая държава стига да здраво, но уви.Не годори неща който не са ти на главата
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В храната е проблема. ГМО храни, всичко гмо и увреждат сперматозоидите и цялата ДНК информация и после на плода се отразява
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това е от ваксините .. първите шест месеца им се набират сума ваксини
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много ясно при заплащането което получават родителите как няма да нараства броя на децата с уврежданията. В България всичко е сбъркано.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо ли Явно е от обществото