Къде е гробът на Ботев? Овчар пренесъл костите му в църква

Не може да паркираме върху гроба на Левски и върху гроба на Ботев да никнат тръни, посочи Николай Иванов
45

Изследователят и автор на редица документални книги - историкът Николай Иванов, прави уникални разкрития в новата си книга. В нея той представя нови документи и факти за това къде е гробът на Христо Ботев.

"След 147 години отворихме укрити архиви в БАН. 50 години са укривани тези документи. Първо с Росен Петров направихме книга и показахме кой е убиецът на Ботев. Новата книга вече отговаря на българите къде, как и по кое време са погребани тленните останки на националния герой. Те са погребани край стените на църквата "Св. Троица" в Манастирски дол. Овчарят Вълчо Учиндолски е трябвало да измине голямо разстояние", разказа Николай Иванов в "България сутрин".

Още по темата
"Научете се да работите с факти. Липсва логическо мислене в подготовката, с която се подхожда към историческите факти. Винаги проверявайте фактите", подчерта Иванов и разказа за убиеца и самото убийство на Ботев.

"Преди това имах щастието да намеря къде са документите за гроба на Левски. Обособихме гроба с точност до един сантиметър. Не може да паркираме върху гроба на Левски и върху гроба на Ботев да никнат тръни", каза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

"Натрупа се много критична маса и обществото е останало или на ръба на пропастта, или падайки надолу в пропастта. Обособихме работна група под ръководството на кмета на Сухиндол. Решихме да се пристъпи час по-скоро към изграждане на подходяща пътека с информационни табели и да се постави паметна плоча", посочи Николай Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Деси от Сливенския преди 10 месеца
Четох, че дълго след смъртта му се е знаело къде са костите на Левски (под олтара на Св. Четка). Някога като са строили паметника на Ленин срещу черквата ги хванало шубе да не би да има конкуренция другаря Илич и останките изчезват... доколкото познавам комунистическата *** са ги направили на прах.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ннай вероятно е лавата нан ботев да е отязана от турците и да се намира или в село Скравена, кудето се съхраняват 10 черепа на Ботеви четници откупени от Скравенци или в село Гурково където се съхраняват другите 2 глави.Главите са донесени в с.Скравена на 2 юни, а войводата е убит на 1 юни вечертаПрисъвременната съдебна медицина е мого лесно да се установи кой от черепите е на Ботев, ама някой трябва да финансира изследването, а за сега това не се слува.Защо ли
35
4
 
3
 
! Отговори
Хисторико преди 10 месеца
Много е важно останките на Ботев да не бъдат намерени,и най-вече самият череп.Защото който и да го погледне,веднага ще види,че треакторията на куршума показва застрелване в паднало положение.Всъщност очевидците които са го видели,разказват за две версии.Един казва че е имало кръв по гърдите,а друг казва че е имало дупка в черепа.Истината е,че е застрелян в гръб,и после със един ,,контролен" в главата.Този ,,контролният" е запазена марка за руска военн школа още от царските времена.
34
1
 
2
 
! Отговори
Хисторико преди 10 месеца
Провалът на Ботевата Чета е бил много по-скоростен отколкото са очаквали турците и руснаците.И от двете страни са очаквали голямо въстание от страна на българското население.Но поради предателства,комитетите не са задействали хората и радетелите на българщината.Голяма заблуда е да се мисли че предателите са доносничели на турските власти и агенти.Всъщност се е доносничели на руски агенти които са работили съвместно със турските власти за ,,неосвобождението" ни.Инач Ботев е застрлян в гръб.
33
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Христо Ботев е екзекутиран от Никола Обретенов и съдружие, завършили военни училища в Руската империя и имащи военни офицерски чинове. Причината е била погрешната военна стратегия и тактика, заради които цялата тази диверсия е стигнала до пълен провал.
32
4
 
5
 
! Отговори
написаното остава преди 10 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
31
6
 
5
 
! Отговори
написаното остава преди 10 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."
30
5
 
4
 
! Отговори
написнаото остава преди 10 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
29
3
 
4
 
! Отговори
написаното остава преди 10 месеца
Хросто Ботев : Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.
28
2
 
5
 
! Отговори
FUCKEU преди 10 месеца
Значи харесвате неонацизма,другари демократи?Дерзайте,тъкмо цялата уут.айка ще излезе на светло.
27
2
 
4
 
! Отговори
Горянин преди 10 месеца
До дфдфд,А ТИ ЗНАШЛИ КАКВО Е КОМУНИЗЪМ ???? .ОСВЕН ПОНЯТИЕТО ; СЪВЕТСКА ВЛАСТ ПЛЮС ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ/
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 20 Това че Никола Обретенов е убиеца се знае, но държавната политика е тези неща да се крият. По тази причина са крили и записките на Левски. По-точно заради изречението, че който ни освободи той ще ни зароби. Сега гледам пак са започнали да плащат на някакви автори да пишат трудове поддържащи "официалната линия". Все пак историята е това което пише в учебниците а не това което реално се е случило....
25
6
 
5
 
! Отговори
дфдфд преди 10 месеца
До защо не: Голяма глупост си сътворил. На Хр Ботев единственото ветую е да вярва в КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЪДЕЩЕ! Сам го е казал.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До едни въпросчета Никой нищо не е укривал. И тогава е имало търсачи на звания и слава, обаче е имало принципи. Като не можеш да докажеш хипотезата си, не издавай книга и не слагай табелки. Какво съвпадение /"щастие"/ само - гробовете и на Левски, и на Ботев.
23
18
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 10 месеца
Стига с тия герои ! Много герои станаха, много нещо. Ботев е бил добър поет, журналист и публицист. Но реално, каква е революционната му дейност ? Повел чета, която била ликвидирана за три дена, без никаква полза за Освобождението и българите. Той самия на втория ден е искал, да бяга за Сърбия. Обретенов го е спрял.
22
4
 
12
 
! Отговори
Врачанин преди 10 месеца
До Анонимен 20 Това че Никола Обретенов е убиеца ,се знае отдавна , но някак си се премълчава , да не се хвърля сянка на останалите четници.
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Димитъл Общия е застрелял Ботев в гърдите а после е дал и контролен в челото-и тогава е имало предатели
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз очаквам официално изявление-становище от БАН освен за това, как е "крило" документи, точно за Левски и Ботев, точно за овчаря Учиндолски. Как е възможно една група, ръководена от кмета на Сухиндол, да поставя табели /някъде/ за подвига на овчаря Учиндолски, разкрит от Росен Петров и историк.
19
3
 
12
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
Оставете на мира човекът, ами дайте да видим какво е казал и написал!Да осъзнаем че с воля за борба, непремиримост и решителност може всичко, но и да отстъпим когато треба!Велик Титан на перото и мисълта за Родината!
18
17
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 10 месеца
Ботев о осъзнавал и разгласявал колко вредна е за България Русия и затова ще му намерят костите, ама щом петоколнниците се качат на влака за мАсква.