НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки

Трябва да ги плащат до започване на работа или следване
2 юни 2023 12:36, Елка Василева
42
НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки
Снимка: архив, БГНЕС

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки до започване на работа или до началото на академичната учебна година, припомнят от НАП.

Пред БНР експертът от агенцията Светла Стоянова обясни: "Хубаво е учениците, които са завършили тази година, да знаят и в еуфорията си да не забравят, че оттук нататък имат задължение за своето здравно осигуряване. Към датата на завършването си те са били осигурени за сметка на държавния бюджет. Оттук нататък те имат ангажименти и задължения за своето здравно осигуряване. От датата на завършването до момента, до който те не започнат да упражняват трудова дейност или до момента, до който те не бъдат приети студенти редовно обучение, за този период те следва месечно за своя сметка да внасят здравно-осигурителни вноски. Размерът им е 28,4 лв. месечно. Преди това те трябва да подадат декларация - Образец 7, с която да декларират датата, от която те влизат в кръга на задължените лица на това основание", каза Стоянова.

Тя отбеляза, че декларацията може да се подаде по пощата с обратна разписка, онлайн чрез ПИК код, с електронен подпис или в офис на НАП.

Стоянова уточни, че здравното осигуряване на студентите в задочна форма на обучение също е за сметка на бюджета.

Българските студенти в чужбина, които отговарят на условията по Закона за здравното осигуряване, също подлежат на здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, каза Стоянова и уточни, че това се отнася за случаите, когато те не упражняват трудова дейност там и не са осигурени на друго основание.

Зрелостниците, които не са започнали работа и няма да бъдат студенти, трябва да продължат да се осигуряват за своя сметка, напомни още Светла Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
тотален българофоб преди 9 месеца
гнусна държава, проклето племе са ***! Пак вдигнахте осигуровките на бедните, болните и сираците?! Я кажете ***, защо така тормозите, ограбвате и наказвате най-онеправданите?! Вземате последния залък от устата на бедния, болния и сирака, за давате още на богатия! С цялата си наглост държавата плаща осигуровките на чуждите укри натикани по хотелите в черноморието, а изнудва собствените си бедни, болни и измъчени жители! Изродско племе сте, добро няма да видите от тези пари!
38
2
 
3
 
! Отговори
Хайде сега преди 10 месеца
До Анонимен 28.40 лв не са 2000 лв. И какви деца са на 18? На 18 години вече държавата те счита за дееспособен. Щом си на 18 значи е време да осъзнаеш, че забавата свърши. Значи за запой след бала имат няколко пъти по 28 лв, ама за веднъж в месеца нямат, да, да... Ми да си намират работа и да плащат. Здравни може да не се плащат до 3 месеца, така че това с работата не е оправдание
37
0
 
2
 
! Отговори
Абитуребт преди 10 месеца
Кви глупости прикаате ве мълчите ве
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въобще не им дреме на ... костюма!
35
0
 
3
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 10 месеца
Ха-ха-хааааа.....идно, двйе, чрии,.......иджинайси, дванайсиииии......ууууу!!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Плебей преди 10 месеца
В България комунизма е само за богоизбраните лентяи получаващи заплата от държавен и общински бюджет!За плебеите от народа е див капитализъм!
33
0
 
7
 
! Отговори
Бахтийй преди 10 месеца
А защо не им дадете период поне 6 месеца за търсене на работа?Индийците вярва ли някой че ще търсят да плащат?Дерат пак българите!За кюлчета и кражби има милиони пък ..да си плащали!
32
0
 
11
 
! Отговори
НАПаст божия преди 10 месеца
Всеки абитуриент трябва да си плаща здравните осигуровки и в момента в който ги плати ще бъде проверен като физическо лице, откъде има пари за тях,след като до вчера е бил ученик.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ви е-б-е-м геномеца ненаситен алчен и лаком !
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На моя бал поради дебелите пачки които имат родителите ми бях на дедо с магарешката каручка. Впрегнах Марко и леко полеко отидох на бала. За награда на Марко че ме закара му дадох бонбони. Много им се зарадва добичето. Малко се уплаши като видя толкова народ но после се окопити и започна да се умилква около момите.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз се лекувам само в частни клиники. Плащам си и знам че ще ми обърнат внимание. На крака всичко ми сервират. Гледат ме като писано яйце. Сестрите само се отъркват и натискат. Млади красиви и дачни. А у държавните само бабички и старци. В държавната ме гледат като извън земен и се чудят как да ме прецакат. Никакво вземане даване с държавните мутри.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 28 Хилядарки пръска онзи абитуриент, който има ларж родители. Някои изкарват бала много, много по-икономично. После са му нужни няколко месеца, за да се огледа и да си се устрои на работа и дори на квартира, защото не всеки младеж е презадоволено мамино детенци. Има не един и два тежки случаи. Освен това, в периода на кандидатстудентските изпити те все още са си на ниво ученици. Такива трябва да подкрепяме финансово, вместо пожизнено да хрантутим неучили и никога не работили субекти
27
0
 
4
 
! Отговори
Преди коментирахме преди 10 месеца
и този проблем покрай идеята детските надбавки да се дават на всеки непълнолетен и в гимназията да са далеч по-солидна сума. Имаше и мнение, че на онези младежи, които са завършили средно образование, държавата би могла да им плаща здравните осигуровки и така наречените детски надбавки чак до есента, дори и да са навършили 18 г. Защото през лятото те ще държат кандидатстудентски изпити или ще търсят работа, а не всеки има родители. Първите три месеца след бала можем да ги подкрепим.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 26. Ами взимаш назаем шейсетина лева, не е толкова трудно. А откъде взимат хилядарки за гъзареенето по балове и дискотеки?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 6. Ако не си осигурен, ще ти искат много повече.
24
3
 
17
 
! Отговори
Grom преди 10 месеца
С какви пари плащаш тези осигуровки, ако нямаш легални доходи??
23
2
 
21
 
! Отговори
х преди 10 месеца
Да перифразирам НАП: Добре дошли в истинския живот, роби на системата!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 12. Мне, просто лъже човечецът. Не може да заминеш на бригада, преди се запишеш за студент, което става около юли месец най-рано в СУ. Документите за бригада и виза се подават още през февруари-март. Бригадите започват в края на май. Измисля си моНчето.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
видиш ли данъчен, резни му гърлото с бръснач защото има такива които плащат по 50000 лева за да са в системата..
20
1
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Хубав дейдрийминг.

Спонсорирани публикации