НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки

Трябва да ги плащат до започване на работа или следване
2 юни 2023 12:36, Елка Василева
42
НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки
Снимка: архив, БГНЕС

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки до започване на работа или до началото на академичната учебна година, припомнят от НАП.

Пред БНР експертът от агенцията Светла Стоянова обясни: "Хубаво е учениците, които са завършили тази година, да знаят и в еуфорията си да не забравят, че оттук нататък имат задължение за своето здравно осигуряване. Към датата на завършването си те са били осигурени за сметка на държавния бюджет. Оттук нататък те имат ангажименти и задължения за своето здравно осигуряване. От датата на завършването до момента, до който те не започнат да упражняват трудова дейност или до момента, до който те не бъдат приети студенти редовно обучение, за този период те следва месечно за своя сметка да внасят здравно-осигурителни вноски. Размерът им е 28,4 лв. месечно. Преди това те трябва да подадат декларация - Образец 7, с която да декларират датата, от която те влизат в кръга на задължените лица на това основание", каза Стоянова.

Тя отбеляза, че декларацията може да се подаде по пощата с обратна разписка, онлайн чрез ПИК код, с електронен подпис или в офис на НАП.

Стоянова уточни, че здравното осигуряване на студентите в задочна форма на обучение също е за сметка на бюджета.

Българските студенти в чужбина, които отговарят на условията по Закона за здравното осигуряване, също подлежат на здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, каза Стоянова и уточни, че това се отнася за случаите, когато те не упражняват трудова дейност там и не са осигурени на друго основание.

Зрелостниците, които не са започнали работа и няма да бъдат студенти, трябва да продължат да се осигуряват за своя сметка, напомни още Светла Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
Времето е наше! преди 11 месеца
Плащането е ваше.
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи, за нищоправене в НС се вземат заплати, и то не минимални. А децата, току-що завършили, без доходи, трябвало да си плащат здравните осигуровки. Щото, като отиде на доктор няма пак да си плати или пък ще получи страхотно отношение и обслужване.
17
1
 
21
 
! Отговори
Цоню преди 11 месеца
накратко: българската пенсионна и здравна система е една пирамида която отчаяно се нуждае от нови наивници за да може да съществува
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тея па рекетьори. Я у лево.
15
1
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
а НАП реално е просто една бухалка за рекет на удобни и неудобни фирми. пеевски и там коли и беси. тоест държава в руини и всичко се разпада и краде. нещо като малка русия.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не се осигурявайте, абсолютно безсмислено е.
13
1
 
16
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
Никой не създаваше работни места 30 години и сега взеха да се чудят ''абе защо няма хора?... абе кой ще плаща пенсиите?... абе защо външния дълг нарасна 50 пъти?"
12
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
и какво ще им осигурят здравните осигуровки? като знаем че те се крадат и се източват към частни болници на ''наши хора''?
11
4
 
6
 
! Отговори
Ларавел преди 11 месеца
Елате да видите какво е здравно осигуряване в САЩ. Вярно е, че услугата е номер 1 в света, но моя здравен пакет струва малко под 1000 доларес месечно.
10
1
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
Недей да бъдеш положителен, не се харесва в тоя сайт. Казвай колко е зле животът и как държавата и капитализмът са те съсипали. Само тогава ще имаш одобрението на средностатистическия провален в живота читател.
9
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
то болници и лекари няма ама здравни осигуровки се събират. ха ха ха.
8
0
 
12
 
! Отговори
Спас преди 11 месеца
държавата е много близо до фалита и уж засега има пари
7
6
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 11 месеца
Върти геврека на баничарката, забъркай още пясък и цимент...
6
1
 
3
 
! Отговори
DO 2 преди 11 месеца
Човече, оправи ми деня. Спомних си за моя 12ти клас- подобен бях на теб. Сигурно си от английска гимназия, за да те пуснат на бригада преди още като са те приели в СУ? Аз отидох след 1ви курс.
5
2
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 11 месеца
Ами светкавицата не удря, това е светлинно явление. Вече мълния може и да те удари. Мене не, защото не съм злобар, пък обиковено злобните завистници си отиват по грозни начини :)
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че то като си плащам здравните сега ми искат 900 лева в държавна болница за операция. Какъв е смисъла да плащам здравни осигуровки. Ще спра да плащам. Няма смисъл. По времето на бай Тошо всичко беше безплатно и докато не ни излекуваха напълно не ни изписваха. А сега хапнат мангизите по клиничната и ни бият шута.
3
5
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 11 месеца
До 2...И като те удари светкавица, и ще стане тъжна песента
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
мен дори като трайно безработен ме караха да си ги платя за да продам колата иначе не могли да ме обслужат
1
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иха, какво лято беше, като завърших. Още април месец на предварителен по математика 6.00. Диплома- 6.00. Свирках си до края на май. Бал и айде на бригада на голф игрище в САЩ. Върнах се с Нисан 350з и 12к долара, както и половин контейнер джунджурии. Айде ФМИ към СУ- с лекота завърших, но без никакъв интерес. После кариера, бизнес и животът си е песен за училите и трудещите се. Вече, ако изберете пътя на баничарката или склада, ще е тегавко.