Национална гордост: Долината на розите събра хора от цял свят

Днес бе финалът на 120-те празници на розата в Казанлък
4 юни 2023 21:12, Йоана Цонева
9

В най-голямото улично карнавално шествие, подчинено на красотата на розата, се включиха над 10 хиляди души. То бе предвождано от новата Царица роза и открито от кмета на Казанлък, както и от президентът Румен Радев.

Днес бе финалът на 120-те празници на розата в Казанлък. Долината на розите събра хора от цял свят. Те пристигнаха, за да видят на живо и усетят изключителния аромат на маслодайната роза. Празникът приключи с карнавално шествие по казанлъшките булеварди, в което се включиха над 10 хиляди души. Дипломати, министри, кметове бяха сред официалните гости.

Празничният ден започна с ритуал по розобер и розоварене в градините на Казанлък. Брането на маслодайната роза и нейната обработка не са се променили през вековете, а България всяка година отдава почит на своя символ - маслодайната роза.

"Радостта да живеем тук, на това райско място, е голяма, защото природата ни е дарила с ухание, с красота, с единение, с радост, която блика от всеки от нас. Колко малко ни трябва да сме щастливи, да сме всички в любов. Тя изпълва сърцата ни, избликвайки от нас всичкото добро на света. Това е казанлъшката общност и представя най-хубавото нещо в нашата държава - розата, националния ни символ", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.

"Има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света. Обединил хора от цял свят, дошли тук, за да се насладят на истинската българска красота, на нашия отколешен стремеж за добруване, за приятелство, за мир и разбирателство. Разказът за България не би бил пълен без уханието на прекрасната българска роза, без традицията на розобера и неговата магия. Тази красота сплотява обществото ни, дава ни вяра, че ние можем и ще вървим напред. Защото за нас българите не е просто ценен ресурс, препитание и път към просперитет. За нас розата вече е символ на идентичност", заяви българският държавен глава.

Стотици жители и гости на Казанлък се включиха в празника.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приятни сънища!
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разкошен град и разкошен празник. Но неотдавна писаха, че ЕС забранява производството на розово масло и употребата му в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост, понеже не било екологично. Преди време забраниха българските сортове домати Идеал и Биволско сърце (най-вкусните домати в света), защото не били сертифицирани.
4
2
 
13
 
! Отговори
патил преди 3 месеца
Нашата роза е уникална в света , но от 6 тона цвят излиза 1 литър масло , а те искат да го изкупуват за левчета .закрих 300 декара масиви
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да е честит празника!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
разединителя е на гости на турския президент, с нас не му се занимава. а ердо щото толкова е дошъл тук като избират президент
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да са ни живи и здрави казанлъчани! Чудно ми е все пак защо не освиркаха пРЕЗИЛдента - обикновено без освиркване и дюдюкане не му се разминава "визитата".