Росен Христов: Спешно да се размрази проектът "Белене"

Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван
7 юни 2023 19:18, Стела Стоянова
29
Росен Христов: Спешно да се размрази проектът "Белене"
Снимка БГНЕС

Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони. Това мнение изрази във Варна бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика, информира БНР.

Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван, подчерта Христов.

Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание. По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Защо министрите стават активни едва след като паднат от власт?
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Непострояването на Белене е едно от големите престъпления на Бойко Борисов. Още помня как го наричаше гьол този неук клоун.
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да го размразим и дадем на американците , така нали
23
2
 
2
 
! Отговори
Русалка преди 10 месеца
Спешно се връщай на катамарана, катамаранчик!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
100 процента държавно предприятие. Не ни трябва частен изнудвач, който ще ни изнудва и краде. И бизнесът има полза от държавно Белене. Никой друг от тях или от чужбина няма да им даде компенсации. Частният Андрешко ще се регистрира в чужбина, няма да регистрира печалбата, няма плаща данъци, няма да има дивиденти за държавата. Точно като Лукойл. Ще построим едно частно чудовище, което ще ни унищожи.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е Росен. Спешно трябва да се поднови лагер Белене, че има доста за там.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България по принцип има достатъчно ресурси които се използват от други имаме злато използва се от американците имаме вода за вецовете използва се от америкамците имаме земя която продаваме на американците Нямаме народ който да защитава всичко което имаме но имаме продажни политици които сричат на български или запивядват с него
19
3
 
3
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Този е болен! В инфраструктурата винаги е удачно да се инвестира. А такава централа би ни донесла само ползи.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали имаше референдум ние си го решихме
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо да осъдим Тиквата ,който замрази Белене и плати над 2 милиарда неустойки от нашите пари.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 13Интересно, защо ли държава като Сърбия, съпоставима с нашето население не взема да построи, барем с един атомен реактор? . А, Ние разбирачите, цели 2 атомни централи искаме и ако може с по 6 реактора едната.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наистина е важно, с тази разлика, че е синхронизирано с Драган Цанков, а не с Козяк.
14
4
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 10 месеца
При толкова продажници сред нашите политици никакъв АЕЦ няма да построим, или ще построим по толкова скъпи проекти, че с години ще ги изплащаме, така, както и досега плащаме скъп ток от американските ТЕЦ-ове. А двата ядрени реактора, които стоят опаковани на площадката в Белене трябва да ги продадем. Никой продажник няма да посмее да построи АЕЦ с руски реактори. Кълнат се в НС да служат на интересите на българският народ а служат на САЩ и Брюксел, това им е проблема.
13
5
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
Ако нашите политици поставяха на първо място националните, а не чуждите интереси щяхме да построим АЕЦ Белене. А беше достатъчно на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко при Бойко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов (министър в първото правителство на Бойко) докладва, а Хилари написа "добра новина ". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това. Сега (рано или късно) ще затваряме ТЕЦ-ове. А ток тогава откъде?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И най-важното - всичко покрай тази АЕЦ и свързано и обвързано с Русия.
11
6
 
10
 
! Отговори
Пълна глупост преди 10 месеца
САЩ никога няма да позволят на България да е енергиен център, никога! Ако ще им дайте 20 милярда за реактори но те няма да ги дадат не и в тоя живот. Справка ф16 още ли някой мисли че някой ще даде боен самолет на България? Лол
10
1
 
12
 
! Отговори
Деди преди 10 месеца
Аланкоулу, вече бивш министър, защо сега така " гръмко и ясно" пледираш за Белене? Къде беше почти година и с недомлъвки "защитаваше" Белене? Това са те българските министри, когата "примката" не е около врата, плямппат ли плямпат. Ха сега да ги видим новите "куражлии-министри" - имат ли "яко дупе" или само знаят "yes, yes"!
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В последните месеци е по-евтино да се внася ток от чужбина отколкото да се купува от тецовете. АЕЦ Белене е кауза пердута!
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Размразяване на "гьол". Това може да каже само индивид от кохортата на руския поцелуйко Радев!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Haчaлницитe gaли щe изkлючaт фpизepa, oбaчe?

Спонсорирани публикации