Росен Христов: Спешно да се размрази проектът "Белене"

Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван
7 юни 2023 19:18, Стела Стоянова
29
Росен Христов: Спешно да се размрази проектът "Белене"
Снимка БГНЕС

Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони. Това мнение изрази във Варна бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика, информира БНР.

Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван, подчерта Христов.

Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание. По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
4
 
! Отговори
Додо преди 11 месеца
България има достатъчно ресурси само от Козлодийската АЕЦ да се захранва, да не говорим, че имаме и неограничен потенциал за производството на екологично чисто електричество от ВЕЦ! Обаче, някои хора искат да продават и спекулират, както и да вкарват страната в различни политически зависимости, та така и тоя клоун!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цена на слънчевата енергия на борсата 0, а този вратник размразява...
4
2
 
8
 
! Отговори
хахаххаха преди 11 месеца
как попадна този човечец в политиката? Булатом? как намирисва на ТНТМ и комсомол.
3
5
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Росен Христов, ти си изпята песен вече. Сега трябва да ти направят ревизия на безконтролното управление на твоето министерство, да се види какви си ги къдрил.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой още знае, че била международна тая конференция ? Откак започнахме да внедряваме ВЕИ тока става все по-скъп.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някога България беше на друго ниво в класациите по икономика после аут щот ни направиха още пи зависими отколкото бяхме като изтъкнаха някакви доводи за да ни затрият икономиката