Кафето ще ни е все по-горчиво, защо цената му скача?

Робуста поскъпна с 50%, арабика с 20-30%
13 юни 2023 13:43, Красимир Ангелов
23

Кафето в Европа все повече поскъпва, въпреки че цените на хранителните продукти започнаха бавно да се отдръпват от високите стойности, отчетени в целия свят през 2022 г.

"Данните от борсата показват силно поскъпване на кафето, то е борсово търгувана стока, цената се определя от търсенето и предлагането. Това е свързано и с производството на кафе, което силно се повлиява от климатичните промени. Преди дни Американският център за прогноза на климата обяви, че очаква появата на климатичния феномен "Ел Ниньо", който на всеки 2-7 г. носи по-горещ поток, по-високи температури, засушаване", заяви анализаторът на международни пазари Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

Очакванията са затоплянето да бъде през септември, когато е цъфтежът на кафето и това ще доведе до по-ниска реколта, по-ниско качество, но и по-високи цени.

По думите на Георгиев световните запаси на кафе са на най-ниските си нива и четвърти пореден сезон търсенето превишава предлагането, което води до повишаване на цените.

"Има два сорта кафе - арабика и робуста. По-евтиният сорт - робуста, е предпочитаният в Европа, а той поскъпва много, търгува се на най-високите си нива от 15 години насам. 50% нагоре се е увеличила цената от началото на годината, при арабика поскъпването е с 20-30%", конкретизира Димитър Георгиев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи и друга тенденция, която оскъпява кафето - потребителите на арабика преминават към робуста с цел по-евтино кафе, но така търсенето се увеличава и съответно стойността на сорта.

"В смесите все повече се увеличава делът на по-евтиното кафе - робуста, което довежда до поскъпването му.  Виетнам е най-големият производител на робуста, а намалението на реколтата е с 20%", каза още гостът.

Анализаторът предупреди, че по-евтиният сорт кафе съдържа повече кофеин и трябва да се внимава с приема му.

За мащабите на проблема с кафето говори и фактът, че масово в Англия заключват складовете, в които се съхранява кафе, защото се краде. Очаква се поскъпване на какаото и захарта.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МЛАДИТЕ ХОРА ИМАТ 2 ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА: ПРОФЕСИОНАЛНО И ЛИЧНО, СЕМЕЙНО РАЗВИТИЕ. ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ХАОС ПОРАЖДА ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ХАОС. МЛАДИТЕ ХОРА СИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА ЧРЕЗ ЕМИГРАЦИЯ. ВРАЖЕСКИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВИ ПЛАЩАТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ПРЕДАТЕЛИ ЗА ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА ! ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА СВАЛЯ ЗАКОННО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То пък едно кафе... Спомням си като дете купувахме едно на зърна в прозрачни плокове и пишеше на него "Бразилия". Толкова беше ароматно, че с брат ми си дъвчехме зърна. Да не ги плаша, ама сегашните ароматни, в повечето случаи са ги наблъскали с изкуствени аромати.
19
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Зависи къде и с кого си го приеме!
18
0
 
3
 
! Отговори
Разбира се преди 10 месеца
Че елита трябва да прави гуша от разни причини война,ковид та да ни е гадничко,не че нещо са на загуба ако останат цените така
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да направим сметката на кръчмаря Алибегов. 1 кг кафе италианско в супера е 40-50 лева. Дозата е 8 грама по стандарт, Алибегов слага сигурно 4-5 грама. 125 дози по 8 грама, по 2 лева са 250 лева. 200 лева от кг кафе печели, ако е честен, какъвто не е. Ако е мошеник, печели по 450 лева от 1 кг кафе. А те са още по-големи мошеници.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая статия да не е поръчана от Алибегов ,че нали сутринта имаше статия където се оплакваше ,че продавал кафето на загуба :)))))))
15
4
 
1
 
! Отговори
Китаье преди 10 месеца
Китайците купуват все повече кафе. И плащат в конвертируеми юани, а не с фалшиви зелени банкноти.
14
0
 
7
 
! Отговори
Shshshshsh преди 10 месеца
Т.е. сега с кафе да се запасяваме , като с олиото?Побъркана работа
13
0
 
4
 
! Отговори
Демек от 40ст. преди 10 месеца
ще стане максимум 60ст.?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ох, ах, ами ще го заместя с какао...!?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
всичко това се прави умишлено, от глобалистите комунистки паразитки сатанисти като жорж сорос, клау шваб за да се откажеш и да бъдеш само сутрин, обед, вечер само на инсекти..
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ай, яа, яй, и кога ще се заемете с това? Аз не пия кафе, но това не е критерий.
9
0
 
16
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Робустата била предпочитания сорт в Европа....кой измисли тая глу.пост?
8
4
 
2
 
! Отговори
пф преди 10 месеца
е дали ми пука за цената на кафето , ами НЕ !
7
3
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
Колко па да скача - има зелен чай . Въпрос на навик .
6
2
 
4
 
! Отговори
Дори преди 10 месеца
Не искам нищо да му кажа на изнудвача
5
4
 
16
 
! Отговори
Трагедия преди 10 месеца
Кажете нещо,което не скача последните 2 години?Това ако не е умишлено мачкане на тоя изстрадал народ здраве му кажи
4
2
 
3
 
! Отговори
Селската преди 10 месеца
Арийка с благородни корени от провинцията
3
2
 
1
 
! Отговори
Терористка преди 10 месеца
Теренджийкова кафеджиковс
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лоренцо Ламас ше си го носи в къщи!