Сандов: Ще има много боклуци по нашето Черноморие

За наводненията не сме си свършили работа като общество
Обновена: 14 юни 2023 09:44 | 14 юни 2023 09:44, Красимир Ангелов
36

Дъждовете у нас продължават почти всекидневно, а преди 2 дни отново станахме свидетели на наводнения в редица населени места в страната. Най-сериозно е положението в Берковица.

"Не сме си свършили работата като общество. Макар хората да смятат, че това е опит за измъкване от отговорност, това е реалността. Затова е важно да работим по превенцията и ранното предупреждаване, за да се избягват жертви и материални щети", заяви бившият министър на екологията Борислав Сандов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той подчерта, че вече са били увеличени средствата по Оперативна програма "Околна среда" за ранно предупреждение. По думите му след като НИМХ вече е към МОСВ, би следвало да има и по-добра координация.

"Когато чуем в прогнозата "жълт код", това трябва да е сигнал не само за хората, но и за общините, тези щабове трябва да се формират и за превенция, за да се ограничат щетите", призова Сандов.

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че Басейнова дирекция няма отговорност по случая с наводненията в Берковица, тъй като над града няма нещо, което дирекцията да не е видяла.

"Когато има неправилен начин за стопанисване на гората, има риск от наводнения, това е към сектор "Горско стопанство" към Министерството на земеделието и горите", посочи Сандов.

Предложението му е разчистването на коритата и сечта да бъдат прехвърлени към държавните горски предприятия, които имат нужната техника и компетентност, а не да се извършват от частни фирми, които по думите му, не рядко злоупотребяват.

Сандов посочи, че очакванията му във връзка с екокатастрофата в Украйна след взрива при "Каховка" са последствията да стигнат и до България.

"В Черно море вече се изляха огромно количество води. След като по терористичен начин се случи това изливане на вода, чрез това брутално взривяване на стената, наводниха се огромни площи, много индустриални и жилищни обекти, има трупове на животни, ще има много боклуци, които ще виждаме по нашето Черноморие, но няма опасност да се къпем в Черно море. Голямата опасност идва вече от резервоарите в Запорожката АЕЦ - те се охлаждаха от водите на язовира, не могат да се разположат помпи, които да вдигат на по-високо ниво водата в резервоара, за да охлаждат реакторите", заяви Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Нео преди 10 месеца
Като тези в парламента?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аааа и сега ги има, налягали по плочките и незнаят къде са.
24
3
 
2
 
! Отговори
Що за заглавие ?? преди 10 месеца
,,Сандов: Ще има много *** по нашето Черноморие"..че то по нашето Черноморие кога е имало друго освен ***? Даже и от европейските идват на почивка.Събрахме всичкото смет на Европа.На руснаците им харесва тук,повече от колкото в Турция.Там съдят по бързата процедура,а тук им лижат краката защото били руснаци-освободители.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що ми се струва, още от времето като беше министър, че е пишман експерт.
22
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
мдаа то щото, понеже единствения начин за охлаждане на АЕЦ Запорожие е от взривения язовир. Още в първите минути се тиражира информация че има поне още два източника на охлаждане.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"ще има много бо****и по черноморието" - няма, сега им е скъпо и се ориентираха другаде. Вече го няма номера с петима нискобюджетни туристи с астра на газ и двулитровки тетрапаци.
20
0
 
3
 
! Отговори
ВСЪЩНОСТ преди 10 месеца
НЕ ЧЕТЕТЕ КАКВО КАЗВА, А ИЗВЕЖДАТЕ ЗАГЛАВИЯ!!!? СПОРЕД НЕГО НАЙ- ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ИДВА ОТ ЛОШОТО ОХЛАЖДАНЕ НА СПРЕНИТЕ РЕАКТОРИ В АЕЦ " ЗАПОРОЖИЕ"!!!!
19
1
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 10 месеца
В сверното полукълбо морските течения се движат покрай десните брегове. Съйщото е в Чернно море. Малко успоковащо е, че при нас ,основното течение север-юг е на 20 километра навътре в мрето, но щ има отклонение на запад на част от иотломкте и замърсяванията. Колко - това е работа на наблюдателите да предупредят плажуващите. Войната си е война. Кой е виновен - най накрая. Победителите ще кажат..
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анон 10Малко проучи как са теченията в морето и ще усетиш че не е точно така...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега да вземем по една лопата и да вършим тяхната работа ли? Като беше министър на околната среда тоя какво направи? Тия ги биват само да киснат по разни телевизийки и да ръсят тъпотии. Миснистър на нещо си. Тоя и обществена тоалетна не може да министрира.
16
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ САМО С ДОКАЗАТЕЛСТВА И КОНКРЕТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. АЛА БАЛА НЕ ВЪРВИ!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е какво друго да каже е зелен фанатик с два грама мозък като Сандов? Дежурните екоталибански клетви и молитви за климатичен апокалпсис, който да накаже големия враг на зелените сектанти, а именно човечеството. Никаква драма няма нито с валажите, нито разлива на река Днепър - такива неща в много по-големи обеми са се случвали милиони пъти в миналото.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ох, този пък е един капацитет...
13
13
 
4
 
! Отговори
Кръстоносец преди 10 месеца
Къде видиш русофоб - удари му един в зъбите.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Зелените" на практика унищожоха екодвиженията.
11
4
 
12
 
! Отговори
@@@ преди 10 месеца
И що да сме виновни като общество бе Сандов?Вие по върховете що сте там, само за щракането па като стане белята всички сме виновни демек, така ли?
10
0
 
19
 
! Отговори
пъленИдиот преди 10 месеца
Ще има трупове на животни, ще има много ***, които ще виждаме по нашето Черноморие, но няма опасност да се къпем в Черно море....ХА-ха-ха...Сандов прави страхОООтна реклама на нашето крайбрежие...А бе до кога такиваТулупи ще ни облъчват с простотиите си ??!!!
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хора, това е на другия край на морето. Освен това си представете в една кофс вода да сложиш чаена лъжица захар и да очакваш водата да в сладка. Това човек да си мисли, че целия *** ще дойде до тук е пълна простотия. Мислете с тези глави бе хора!!! Това е невъзможно!!! Морето е 300 пъти по- голямо от този язовир.
8
5
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 10 месеца
Вие с високите доходи и интелект,пак повтарям-21 век сме,информационен.Всичко може да се манипулира,дори и спътникови снимки.И благодарение на Русия,човечетата на Земята съществуваме.Защото всеки друг на нейното място отдавна да беше затрил и У.. и ЕС и САЩ
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а защо *** е цензурирано?

Спонсорирани публикации