Всяка десета българка споделя за физическо насилие

В света това са над 20 на сто от жените
15 юни 2023 14:29, Стела Стоянова
62
Всяка десета българка споделя за физическо насилие
Снимка БТА

Почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи, заяви социалният министър Иванка Шалапатова по време на дискусия на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие, основано на пола, в България“. Събитието е организирано от Фондация „Асоциация Анимус“ в София.

По данни на нашето министерство една трета от българите (около 34 на сто) се определят като жертви на насилие, каза министърът. По думите на Шалапатова първата крачка на промяната трябва да дойде от обществото. Трябва да се въведе нулева обществена толерантност към насилието, каза министърът. Няма формално оправдание да не се помогне на жертвата, подчерта тя. Шалапатова добави, че домашното насилие не е частен проблем, информира "Дарик".

Институциите също трябва да положат качествена грижа, а отговорните лица да са достатъчно добре подготвени, отбеляза също Шалапатова.

Над 20 процента от жените в Европейския съюз за били подлагани на домашно насилие, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, информира БНР.

"Нещо ново и, за съжаление, отново негативно, по време на пандемията от Covid-19 е регистрирано значително увеличение на физическото и емоционалното насилие над жени. Искам само да кажа, че сведенията показват, че обажданията по горещи телефонни линии за помощ при домашно насилие и в някои държави са се увеличили петкратно. Нараства също така и насилието онлайн".

Мария Габриел допълни, че седем от десет жени са се сблъсквали с кибернасилие.

Омбудсманът Диана Ковачева посочи, че жертвите на насилие рядко говорят. Тя смята обаче, че законът далеч не обхваща всички проблеми. Въпросът също така далеч не се отнася само за жени. Децата също са жертви – станали свидетели на насилие, това им нанася травма за цял живот, смята Ковачева. Тя отбеляза, че у нас има случаи на насилие на син над баща, например.

В Страсбург вече са наясно, че има много сериозен системен проблем с домашното насилие в България, каза също тя. Ковачева допълни, че срещу страната ни има две осъдителни решения. Едното е за случай на жена, застреляна от съпруга си на публично място и другото - за малолетно момиче, малтретирано от приятеля си.

Според участниците са наложителни и промени в Наказателния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: насилиежени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
анимус абсолютно дискредитирано НПо , убиха жена за неадекватни съвети
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"... и насилие основано на пола." - се казва в началото. Тогава се надявам законодателите да запазят установеното вече благоприличие в България от около 15 години и да не раздухват по какъвто и да е начин и с каквато и да е пропаганда закони, започващи с фразата "На задължителна военна служба подлежат всички граждани от мъжки пол...". Защото от това държавно извращение страдаха не един от десет мъже, а десет от десет мъже. А домашното насилие също трябва да спре, съгласен съм!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи така: Отиваш в гората, а там некаква си си отворила дупката и чака некой да дойде. Запълваш и дупката. Изпразваш се и след това ти си виновен! Ми за да се изпразниш, трябва да ги произведеш. Затова са нужни пари. Трябва да работиш за да изкараш пари! Отиваш по магазините купуваш. Отиваш в дома си ядеш. Организма ти произвежда продукта за изпразване наречен "Спepма" от храната която си платил. Отиваш в гората и ти за без пари и запълваш дупката и тя е нахранена, задоволена! Кой е виновен?
50
0
 
2
 
! Отговори
**** преди 10 месеца
"Войните ги предизвикват неудачниците", в конкретния случай се прави неистов опит да се насъскват хората едни срещу други, и реално никой незащитава нуждаещите се от такава от защита...В момента всеки човек /мъж, жена, дете/ и дори животните са в опасност, от безобразната световна политика...ИИ въобще не е нужна..
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз против насилието ,независимо срещу кого -жена, мъж или дете! Но имам съмнение, че всички тези "мероприятия" се правят със задна цел, а именно ОДОБРЯВАНЕ НА ИНСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ! Тук искам да поздравя лорд Минчев за неговата позиция по отношение на "парадите", целта на които е не защите на права,които никой не им оспорва, а реклама и известност на хора с големи амбиции и нищожни възможности!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може ли тая Габриел да ходи в Анимус , където на онази убитата жена са дали неадекватни съвети и не отишла в полицията
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
габриелът защо не се занимава със побоя в СВ Македония а ходи по сбирки на истанбулската конвенция
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А нормално ли е това, едно малко момченце, пред целия клас, на което тъкмо му се е вирнало пишлeнцeто да фани малко тъкмо излюпено пиленце и да го дъни и учителката да казва на децата, да му ръкопляскат за успеха!
45
0
 
6
 
! Отговори
. преди 10 месеца
10 от 10 български мъже споделят за постоянен психически тормоз от страна на жените си. Нормално ли е да шофираш и тя, ако се сети за нещо отпреди 10 години да ти се разкрещи до фаза да направиш грешка и да изтрепеш 100 човека на пътя? Нормално ли е нон стоп да си бият децата по улиците, а ако мъжът и за 10 години и зашие един шамар тя да го вкара в затвора и да му се отнемет родителските права? Нормално ли е мъжете от стреса от жените си да получават инфаркти и да не могат да доживеят до 50? :)
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този човек какво изобщо работи и кой му плаща?
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а може ли да се въведе и закон против дудненето?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая първата на снимката от тях ли е?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за улично насилие или нападение над жени в дома им не от техните мъже или половинки живеещи с тях,а от чужди непознати въобще нагло нахълтвали в домовете им пребивали ги за пари и насилвали ги отмъстително заради неудовлетвореното им желание,а други от жените след кратки запознанства използвани от наглеци за пари ги отвеждали като сутеньори в квартали за удоволствия или ги ползвали за държанки също за насилие спрямо тях,с за тях кога ще се говори на министерски и женски срещи като те са повече
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според мен, Урзула фон дер Лайен е сред най-долните насилници. Хора като нея трябва да гният доживот в единична килия.
39
0
 
10
 
! Отговори
Kuncho преди 10 месеца
Тея от Европейската комисия и Европеийския парламент са амо по дискусиите май!Няма ли кой да каже на тази многоуважавана жена, че данъкоплатците и плащаме заплатата да работи, а не да си прави евтин ПР.
38
10
 
3
 
! Отговори
Дядо ми преди 10 месеца
Както ме съветваше стария: Който не си бие жената, си бие коляното, така да знаеш. Мъдър човек беше. И баба ми го обичаше и уважаваше много. Викаше й: Хвана ли те с някого, на него ще му държа сакото, а ти ще му мислиш после. Беше утрепал някакъв на реката, че я задявал. Няма такива хора вече. Бутнал го по течението, стария.
37
9
 
6
 
! Отговори
Кирчо преди 10 месеца
абе понякогаж жената се нуждае от "възпание", щото так ти се из -ра с извинение на главата, че колкото да са миеш не пада
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво прдставлява новото ългарско кино? Ако не непрекъснато насилие?! За това се дават пари от данъколатците, да се подпомагат кинаджиите. Какви филни произвеждат самите телевизии? Има ли един, в който да има само нормални хора? Самата държава иска, натрапва перверзията!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Насилникът е слаб психически, силен физически, гени, модел на поведение, подражание-характер. Пътят на жертвата- бягство или борба. Намираше винаги повод да ме обиди или бие. Избрах борбата. Развивах се и постигнах много. Сега съм му началник и съм много взискателна към него и у дома и в работата.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете официалната реклама на насилие по телевизиите!!!! Където и да отвори човек, все реклама чрез побоища, стрлби, сексуално насилие и от сорта. Държавната политика следователно е да се свиква с постоянното насилие и да расте безчувствено поколение.

Спонсорирани публикации